Întâmpinarea Domnului 2023. Pe 2 februarie 2023, creștin ortodocșii prăznuiesc  Întâmpinarea Domnului.  Este una dintre cele mai importante sărbători înainte de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui!  

Iată care sunt cele mai cunoscute superstiții în această zi de mare sărbătoare!

Întâmpinarea Domnului 2023.

Întâmpinarea Domnului 2023. Superstiții pentru sărbătoarea cunoscută și sub numele de Stretenia

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce semnifică această sărbătoare?

La 40 zile după Nașterea Domnului, pe 2 februarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Întâmpinarea Domnului, care în tradiția populară se mai numește și Stretenie sau Ziua Ursului.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost introdusă la Roma de papa Gelasiu în anul 494. A fost înlocuită străvechea sărbătoare păgână a Lupercaliilor, de la începutul lui februarie, când aveau loc și procesiuni în jurul orașului cu făclii aprinse, în onoarea zeului Pan, supranumit și Lupercus, adică ucigătorul lupilor sau ocrotitorul turmelor împotriva lupilor.

La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la Templu şi aducea jertfă Domnului un miel sau un porumbel pentru sacrificiul purificării.

Citește și: Întâmpinarea Domnului 2023. Ce nu este bine să mănânci pe 2 februarie?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Preasfânta Fecioară, Maica Domnului, nu avea nevoie de purificare deoarece ea a născut fără stricăciune pe Izvorul Curăţiei şi Sfinţeniei. Cu toate acestea, ea s-a supus cu smerenie Legii timpului.

În acea vreme, Părintele şi dreptul Simeon (prăznuit pe 3 februarie) trăia în Ierusalim. Lui i s-a proorocit că nu va muri până nu va vedea pe Mesia cel promis. Prin har de sus, Sf. Simeon s-a dus la Templu chiar când   Sfânta Fecioară Maria şi Sf. Iosif   veneau cu Pruncul Iisus să împlinească Legea.nr

cuvinte: 819

Simeon Iubitorul de Dumnezeu l-a luat pe prunc în braţe şi mulţumind Domnului, a rostit cuvintele pe care le auzim repetate la fiecare slujbă a vecerniei: "Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, Că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel." (Luca 2:29-32). Sf. Simeon i-a spus Sfintei Fecioare: "Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri. Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi." (Luca 2:34-35).

Întâmpinarea Domnului 2023.

Întâmpinarea Domnului 2023. Superstiții pentru sărbătoarea cunoscută și sub numele de Stretenia

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Întâmpinarea Domnului 2023: superstiții pe 2 februarie 2023

În credinţa populară se aminteşte faptul că cine lucrează pe 2 februarie va cădea în boală şi i se va strâmba gura. Totodată, spiritualitatea populară păstrează această zi sub denumirea de Stretenie sau Ziua Ursului. Se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.  

În popor, ziua de 2 februarie este  cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului.  Ca să fie sănătoşi, în vechime, copiii erau unşi cu grăsime de urs şi se credea că astfel puterea acestui animal era transferată asupra lor. Bolnavii de „sperietoare" erau trataţi în această zi prin afumare cu păr de urs.

Se mai spune despre Stretenie că este o zi rea, cu multe ceasuri rele, iar cine se naşte sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri şi nu-i va merge bine.

 

Citește și: Sărbătoare 2 februarie 2023. Cruce roșie în calendarul creștin-ortodox! Ce nu este bine să faci?

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Se mai crede că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog şi, văzându-şi umbra, se sperie şi se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-şi poate vedea umbra şi rămâne afară, prevestind slăbirea frigului şi apropierea primaverii.nr cuvinte: 843

“Tot de Ziua Ursului, în funcţie de starea vremii, bătrânii făceau prognozarea timpului optim al culturilor de peste an, stabilind acum un adevărat "grafic" al semănăturilor de primăvară”,   susțin specialiştii în Etnografie şi Foclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.

Un vechi obicei care se practică în ziua de Stretenie este “Târcolitul viilor”, conform căruia capul familiei are datoria de a trece pe la vie în dimineața acestei zile, cu un fel de caltaboș numit ”bundărete”, simbolizând prosperitatea și abundența și o sticlă de vin în traistă, va ocoli via de trei ori, va pune în fiecare colț al podgoriei o bucată de caltaboș, după care va tăia o coardă de viță pe care o va unge cu funingine și va bea o gură de vin.La final, după ce toate acestea au fost îndeplinite, va rosti o formulă magică:  “Doamne, să-mi faci strugurii cât bundaretele de mari !”,  apoi va planta în grădina casei coardele tăiate pentru a simboliza ”norocul viei”.

Citește și: Întâmpinarea Domnului 2023. Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească în această zi!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si