"Europa de astazi se gaseste intr-un moment de rascruce, in conditiile in care ne confruntam cu un cumul de crize interne si externe de o complexitate si intensitate fara precedent. Istoria constructiei Uniunii Europene a aratat, in mod repetat, ca forta noastra rezida in unitate, solidaritate, coeziune si o viziune ambitioasa, inovativa, cu privire la viitor. Aceste principii si valori calauzitoare au reprezentat intotdeauna fundamentul proiectului european. Romania considera ca acestea trebuie sa ramana piatra de temelie a dezvoltarii viitoare a Uniunii, in beneficiul nostru comun", se arata in documentul trimis liderilor tarilor UE, in pregatirea summitului

de la Roma, din 25 martie.

Documentul reprezinta contributia Romaniei la Declaratia de la Roma, care va fi adoptata cu ocazia summitului.

 

"Obiectivul principal al Declaratiei de la Roma ar trebui sa fie acela de a transmite un semnal clar ca statele membre UE trebuie sa ramana unite, coerente si angajate sa conlucreze pentru o Europa puternica, bazata pe valori si incluziva, care sa fie in masura sa recastige increderea cetatenilor europeni", se arata in documentul transmis de Administratia Prezidentiala.

Presedintele precizeaza ca istoria UE a dovedit ca perioadele de criza pot fi depasite daca exista vointa comuna, iar acest lucru trebuie subliniat din nou la Roma." Proiectul european ar trebui sa se bazeze, in primul rand, pe o viziune impartasita asupra viitorului nostru comun.

Cu totii avem nevoie sa credem din nou intr-un astfel de ideal comun, pentru ca principalul nostru proiect politic nu s-a schimbat, ci ramane acela de a asigura, in continuare, pacea, prosperitatea si securitatea pe continentul european", potrivit documentului.

Pozitia Romaniei este ca proiectul european trebuie relansat prin initiative comune si incluzive, iar UE trebuie sa redevina "o sursa de inspiratie" pentru cetatenii sai.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

"Cuvintele cheie ale actiunii noastre viitoare trebuie sa fie: securitatea (interna si externa), cresterea economica si ocuparea fortei de munca, respectarea valorilor si a libertatilor fundamentale", se arata in document. Iohannis pledeaza pentru o viziune comuna, la care se poate ajunge printr-o Uniune mai coeziva.
 

Potrivit pozitiei Romaniei, principiile de baza ale Declaratiei de la Roma trebuie sa fie unitate, coeziune si durabilitate.

"Un mesaj comun trebuie sa fie acela ca o Uniune a celor 27 de state membre va ramane cadrul viitorului nostru politic comun. Trebuie sa fie clar exprimat faptul ca nu exista nicio alternativa la o solutie europeana care plaseaza stabilitatea economiilor si societatilor noastre si prosperitatea cetatenilor nostri in centrul actiunilor Uniunii. Trebuie sa promovam mai mult acele politici cu o valoare adaugata probata in timp, care pot creste coeziunea si, astfel, pot reduce de o maniera sporita decalajele existente in cadrul UE. Mentinerea unei UE 27 unite prezinta o importanta deosebita pentru Romania si o cheie a succesului pentru noi toti", se arata in document.

Un alt principiu enuntat de Romania este "fara pasi inapoi". "Este esential sa prezervam si sa construim pe baza realizarilor fundamentale ale UE: cele patru libertati fundamentale interconectate, Piata Interna, Schengen, euro, politica de coeziune si extinderea. Prezervarea unei abordari echilibrate si incluzive in promovarea acestor politici, spre beneficiul comun al tuturor membrilor UE, este esentiala pentru o Uniune de succes si prospera", potrivit documentului.

Trebuie evitata si fragmentarea, se arata in document. "Un viitor integrat ofera perspective in mod clar mai bune decat fragmentarea proiectului european. Trebuie sa lucram impreuna pentru viitorul Europei, in formate care sunt incluzive si care nu se limiteaza la doar cateva state membre", potrivit pozitiei Romaniei.

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Iohannis cere ca UE sa se concentreze pe acele subiecte care unesc, si nu pe cele care divid.

Pozitia Romaniei este ferma impotriva ideii unei Europe cu mai multe viteze.

" Noi consideram ca acest scenariu nu ar trebui sa reprezinte o optiune, mai ales in aceste momente dificile, cand Europa este deja confruntata cu diviziuni. Orice forma de cooperare consolidata intre mai multe state membre trebuie sa fie in conformitate cu Tratatele UE si sa fie deschisa, in baza unor criterii obiective, catre toate statele membre. Este esential ca propunerile privind viitorul Europei sa nu conduca la construirea de noi ziduri in cadrul Uniunii", potrivit documentului.

Nu in ultimul rand, trebuie discutata si latura economica si cea a convergentei. "Pledam puternic in favoarea mentinerii alocarilor semnificative pentru politicile traditionale ale UE (politica de coeziune si politica agricola comuna). Aceste politici au o valoare adaugata europeana clara si contribuie in mod semnificativ la asigurarea cresterii si reducerea disparitatilor la nivel UE", se mai arata in documentul trimis de Iohannis.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si