Izvorul Tămăduirii. Tradiții și obiceiuri care aduc spor în toate planurile

Izvorul Tămăduirii este sărbătorit în fiecare an în prima zi de vineri după Paște. Sărbătoarea este închinată Maicii Domnului cu scopul de a arăta rolul pe care l-a avut Fecioara Maria în procesul de mântuire a oamenilor. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile care aduc spor pe toate planurile!

Author: Madalina Grigore marți 26 aprilie 2022 , 13:09

izvorul tămăduirii

Izvorul Tămăduirii: tradiții și obiceiuri care aduc spor pe toate planurile.

[Sursa foto: doxologia.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare care amintește de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului. 

Citeste si: Duminica Tomii 2022: Ce nu este bine să faci în prima duminică după Paşte?

În calendarul creştin ortodox, în ziua de vineri din Săptămâna luminată, mai exact perioada cuprinsă între Duminica Învierii sau a Sfintelor Paşti şi Duminica Tomii sau prima după Înviere, figurează una dintre sărbătorile ortodoxe foarte importante. 

izvorul tămăduirii

Ce semnificație are sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

Izvorul tămăduirii şi este o sărbătoare cu „ţinere", adică slujba este săvârşită în biserică, o zi bisericească importantă în care se face slujbă şi mai ales Sfânta Liturghie, urmată de sfinţirea mică a apei.

În acest an, Izvorul Tămăduiri 2022 se sărbătorește pe data de 29 aprilie 2022.

Tradiția spune că Leon cel Mare cu putin timp înainte să ajungă împarat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Acesta a întalnit un bătrân orb care îi cere să-i dea apă și să-l ducă în cetate.

Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.

Citeste si: Calendar ortodox 26 aprilie 2022: Ce sărbătoare este azi, în a treia zi de Paşte?

A auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie sa te ostenesti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure si luând cu mâinile apa tulbure potolește setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati”. Leon va asculta si astfel, va gasi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va incepe să vadă.

izvorul tămăduirii

Tradiții și obiceiuri la Izvorul Tămăduirii

În unele regiuni ale ţării, de  Izvorul Tămăduirii  se mai practică „Jurământul juvenil”. Această ceremonie se face în fiecare an în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, pe criterii de prietenie și de afinitate sufletească. Astfel, tinerii trebuie să împlinească mai multe momente rituale; ei trebuie să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte cu valoare sentimentală: un colac, un vas de lut sau o lumânare.

O altă tradiție, numită înfrăţitul, un legământ între băieţi, un legământ între fete, are drept scop ajutorul reciproc între cei care au  împlinit ritualul, în cele mai dificile momente din viaţa lor.

De asemenea, persoanele mature împlinesc acest legământ, după care ei îşi spun surori, frați, veri şi verişoare şi se comportă ca şi cum ar fi rude. Scopul acestui legământ este acela de a fi de ajutor celui cu care „s-a legat”, până la moarte.

Citeste si:  Rugăciune de seară pentru copii

În tradiţia populară, bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. Totodată, cu agheasma mică se stropesc încăperile din gospodărie.

În tradiția populară se mai spune că, Izvorul Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai bună zi din an. 

În această zi sfântă,  se sfințesc apele  pentru a scăpa de spiritele rele. De regulă, preotul sfințește apa și apoi îi stropește pe credincioși, în timp ce se cântă următoarele cuvinte:  „Mântuiește, Doamne, poporul tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea ta păzește pe poporul Tău”. 

Citeste si:  Rugăciune pentru Sfânta Muceniță Filofteia, făcătoarea de minuni

De asemenea, asimilarea Maicii Domnului cu Izvorul Tămăduirii nu este întâmplătoare, deoarece este mijlocitoarea noastră către Iisus. De aceea creştinii îi cer ajutor în momentele lor de boală sau de necaz.

Citeste si: Paştele Blajinilor 2022: Pe ce dată pică această sărbătoare în calendarul ortodox? Tradiţii şi obiceiuri

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si