Joe Biden, declarația cu care înfurie China. Statele Unite, dispuse "să folosească forța" pentru a apăra Taiwanul

Președintele american Joe Biden, aflat în vizită în Asia, a declarat luni că SUA ar interveni militar pentru a apăra Taiwanul dacă va fi atacat din partea Chinei, o declarație care ar putea să înfurie Beijingul, pe măsură ce crește îngrijorarea cu privire la activitatea militară chineză în regiune.

Author: Sorin Negru luni 23 mai 2022 , 11:36

Președintele SUA a declarat că orice încercare a Chinei de a folosi forța împotriva Taiwanului „nu ar fi potrivită"

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Aflat la Tokyo în a doua zi a vizitei sale în Japonia, Joe Biden a spus că r esponsabilitatea SUA de a proteja insula Taiwan, pe care China o consideră o provincie proprie, este

„și mai puternică” după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Este una dintre cele mai puternice declarații în sprijinul Taiwanului făcute de liderii SUA în ultimele decenii, transmite The Guardian.

Citeste si: Zelenski, discurs în fața miliardarilor lumii. Cum pot liderii de la Davos să schimbe soarta războiului din Ucraina

„Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat”, a spus Joe Biden, după ce i-a transmis premierului japonez, Fumio Kishida, că Washingtonul sprijină aderarea permanentă a Japoniei la un consiliu de securitate reformat al ONU, precum și planurile guvernului de la Tokyo de a-și consolida securitatea cu investiții record pentru apărare.

Joe Biden compară China cu Rusia și Taiwanul cu Ucraina

Președintele SUA a declarat că orice încercare a Chinei de a folosi forța împotriva Taiwanului „nu ar fi potrivită... ar disloca întreaga regiune și ar fi o altă acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.

Citeste si: Rusia se înarmează. Kremlinul anunță alte 50 de rachete intercontinentale Sarmat

Întrebat de un reporter dacă SUA vor apăra Taiwanul dacă acesta ar fi atacat, Biden a răspuns: "Da".

„America susține politică unei singure Chine, dar asta nu înseamnă că regimul de la Beijing are jurisdicția de a folosi forța pentru a lua Taiwanul”, a spus Biden, adăugând: „Așteptările mele sunt că acest lucru nu se va întâmpla”.

"Este probabil ca declarația lui Biden să înfurie Beijingul"

Preşedintele american a făcut afirmaţii dure despre atitudinea tot mai asertivă a Chinei în regiune, spunând, de asemenea, că speră că preşedintele rus Vladimir Putin va plăti un preţ pentru invadarea Ucrainei, parţial pentru a arăta Chinei cu ce s-ar confrunta dacă ar invada Taiwanul.

Reuters mai notează că este probabil ca aceste comentarii să înfurie Beijingul şi să pună în umbră scopul principal al vizitei lui Biden în Japonia, lansarea unui Cadru Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF), 

În urma comentariului lui Biden, un oficial al Casei Albe a precizat că nu există nicio schimbare în politica faţă de Taiwan.

Potrivit Reuters, consilierii pentru securitate naţională ai preşedintelui s-au foit pe scaune şi au înclinat capetele în timp ce îl urmăreau cu atenţie pe Biden răspunzând la întrebarea despre Taiwan. Unii dintre ei au privit în jos când preşedintele a emis ceea ce a părut a fi o un angajament lipsit de ambiguitate faţă de apărarea Taiwanului.

Biden a făcut un comentariu similar despre apărarea Taiwanului şi în octombrie trecut, informează Agerpres. Imediat după aceea, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că preşedintele nu anunţa nicio modificare în politica Statelor Unite, iar un analist s-a referit la declaraţia lui Biden ca la o 'gafă'.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si