Joe Biden vrea să-l sune pe liderul chinez Xi Jinping. Primul semn de slăbiciune al SUA?

Președintele Joe Biden a declarat marți că intenționează să discute cu omologul său chinez, Xi Jinping. Liderul de la Casa Albă are în vedere ridicarea unor tarife impuse Beijingului în încercarea de a reduce inflația din SUA.

Author: Sorin Negru miercuri 22 iunie 2022 , 12:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Intenționez să am o conversație cu președintele Xi. Nu am stabilit încă o oră”, le-a spus Joe Biden reporterilor prezenți la Casa Albă.

Citeste si: Joe Biden anunță cel mai negru scenariu: ''Vom trăi cu această inflaţie o vreme''

Joe Biden a spus că un apel telefonic cu Beijingul ar putea avea loc „în curând”. Ultimele discuții dintre cei doi lideri au avut loc pe 18 martie, când Biden l-a avertizat pe Xi să nu ajute Rusia în invadarea Ucrainei.

Statele Unite, primul gest de slăbiciune în raport cu China?

Reglementările impuse de fostul președinte Donald Trump au stabilit taxe de 25% asupra importurilor din China în valoare de miliarde de dolari.

Sancțiunile au avut ca scop pedepsirea a ceea ce Statele Unite spun că sunt practicile comerciale neloiale ale Chinei și protejarea producătorilor americani.

Citeste si: Economist șef BCR: Euro va trece de 5 lei. Când se va întâmpla acest lucru

Mișcarea a fost populară din punct de vedere politic, dar cu inflația la un nivel record în ultimii 40 de ani în Statele Unite, Joe Biden se străduiește să găsească modalități de a ușura presiunea prețurilor și a spus că ridicarea unor tarife este luată în considerare.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, se numără printre oficiali care susțin că o relaxare a tarifelor ar putea ajuta la dezamorsarea inflației.

Convorbirea telefonică între Biden și Xi Jinping ar putea probabil să aibă loc în curând, mai ales că taxele impuse de regimul Trump urmează să expire în iulie, dacă nu sunt reînnoite.

China, tot mai apropiată de Rusia

Preşedintele Chinei Xi Jinping este opti­mist în legătură cu noua relaţie specială pe care ţara sa o are cu Rusia.

Recent, el a declarat că se aşteaptă ca în următoarele luni comerţul chino-rus să stabilească noi recor­duri, în pofida sancţiunilor occidentale.

„Comerţul în această perioadă a fost de ordinul zecilor de milioane de dolari şi ne putem aştepta la noi re­corduri în următoarele luni, ceea ce este o mărturie mă­reaţă a cooperării dintre naţiunile noastre“, a spus Xi Jinping la forumul economic de la St. Petersburg.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si