Jumatate dintre becurile si corpurile de iluminat de pe piata au etichete mincinoase
Directorii companiilor de profil au recunoscut ca circa jumatate dintre becurile si corpurile de iluminat de pe piata au etichete mincinoase. In Romania nu exista niciun laborator care sa testeze conformitatea etichetelor, asadar consumatorii romani nu pot fi aparati in fata acestei inselaciuni.

Romania importa anual peste 12 milioane de becuri ecologice, iar jumatate dintre ele au etichete mincinoase. Dezvaluirea a fost facuta chiar de reprezentantii in industrie.
„Au etichetele să zicem puţin trucate. Sunt multe, adică peste 50%. Are pe etichetă că este echivalent cu 100 de watti, înlocuieşti un bec de 100 de watti cu incandescenţă vechi şi constaţi că lumina este dezamăgitoare.
La bucătărie, gătiţi ceva care arată superb, dar când l-aţi pus pe masă... fiasco. Nu mai seamănă cu ce era în tigaie”, susţine Dan Vătăjelu, preşedintele Asociaţiei române pentru Iluminat.
Este recomandat ca clienti sa fie atenti la echivalenta dintre watti si lumeni, adica dintre putere si flux luminos.
„Laborator care să determine aceste aspecte nu există în România. Cred că cel mai apropiat există în Franţa, în Germania. Dacă există o astfel de sesizare sau o astfel de reclamaţie, discuţia reprezentantului autorităţii este cu retailerul”, spune Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC, pentru Digi 24.
În perioada următoare, clienţii vor găsi la raft afişe şi pliante cu toate caracteristicile la care trebuie să fie atenţi când cumpără becuri.