Jumătate dintre pacienţii COVID trimişi de România în străinătate au murit

Jumătate dintre pacienţii COVID trimişi de România în străinătate, în valul patru al pandemiei, au murit până în acest moment, au transmis autoritățile sanitare.

Author: Sorin Negru vineri 26 noiembrie 2021 , 08:20

În valul patru al pandemiei, 47 din cei 84 de pacienți transferați au fost duşi la Spitale din Ungaria. Au mai fost transferaţi în Germania 18 pacienţi, în Polonia 9, în Italia 4 şi câte doi în Austria, Danemarca şi [Sursa foto: Facebook / DSU]

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Un număr de 41 dintre cei 84 de pacienţi cu coronavirus trimişi de România în străinătate, în plin val patru, când unităţile sanitare din ţară nu au mai făcut faţă, au decedat.

Potrivit datelor transmise de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la solicitarea News.ro, dintre cei 84 de pacienţi transferaţi, 47 au fost duşi la spitale din Ungaria.

Citeste si: Vaccinul Pfizer a fost autorizat pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani

”Vă facem cunoscut că, până în prezent, 41 de pacienţi cu COVID-19 transferaţi în unităţi spitaliceşti din afara României au decedat”, a transmis instituţia condusă de Raed Arafat.  

Citeste si: Alexandru Rafila: „Trebuie să schimbăm ceea ce s-a întâmplat în ultimul an şi jumătate, pentru că am avut de multe ori un comportament autoritar, neexplicat ”

Unde au fost transferați pacienții români în stare critică

Mai mult de jumătate dintre pacienții transferați în afara țării, respectiv 47, au fost duşi la Spitale din Ungaria. Au mai fost transferaţi în Germania 18 pacienţi, în Polonia 9, în Italia 4 şi câte doi în Austria, Danemarca şi Cehia.

DSU nu a oferit date cu privire la vârstele pacienţilor, dacă erau bărbaţi sau femei şi nici nu a precizat dacă erau sau nu vaccinaţi, invocând Regulamentul UE 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), fiind vorba despre date prin care o persoană poate fi identificată sau identificabilă. 

Citeste si: Bilanț coronavirus, joi 25 noiembrie. Număr ridicat de decese COVID-19. Câți români mai sunt la ATI

”De asemenea, art. nr. 21 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia”, a transmis DSU.  

Transfer de pacienți în disperare de cauză

România a început să transfere pacienţi cu coronavirus aflaţi în stare gravă în 14 octombrie. Prima ţară cu care s-a încheiat un acord în acest sens a fost Ungaria, dispusă să preia 50 de pacienţi.

La momentul respectiv, de zile întregi, autorităţile nu aveau niciun pat liber în secţiile de ATI, iar numărul pacienţilor care aveau nevoie de îngrijire de Terapie Intensivă era în creştere constantă.  

În acea perioadă, de altfel, s-au înregistrat recorduri de infectări şi decese. În 19 octombrie, au fost raportate 18.863 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 574 de decese. De asemenea, 1.805 pacienţi erau internaţi la ATI.  


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si