Klaus Iohannis a promulgat legea. Evazioniștii scapă de închisoare dacă dau banii înapoi

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri o lege controversată adoptată de Parlament, prin care evazioniștii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul. Din fericire, clemența se aplică doar pentru evaziunile mai mici de 100 de mii de euro.

Author: Razvan Ilie miercuri 31 martie 2021 , 16:18

Lege promulgată de Klaus Iohannis: evaziunea nu se mai pedepsește deloc dacă evazionistul plătește tot prejudiciul și încă 20%
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Legea prevede că cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune care în prezent se pedepsește cu închisoarea, scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul.

Dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii!

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul după proteste: „Restricțiile nu pot fi încă ridicate”

Care a fost parcursul legii 

Legea controversată a fost inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, supranumit ”Mitralieră”, în 2017 când PSD se afla sub conducerea lui Liviu Dragnea și a primit votul final din partea Camerei Deputaților pe 15 decembrie 2020, în ultima zi a legislaturii trecute. Deputații PNL și USR au votat împotriva inițiativei.

Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Curtea a decis că legea este constituţională, iar președintele Klaus Iohannis a decis promulgarea ei.

Citeste si: Românii se simt expuși la știri false și dezinformări. "Rusia e de vina"- sondaj

Ce spune legea lui Cătălin Rădulescu, zis "Mitralieră"

Actul normativ promulgat azi de Iohannis modifică legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în sensul următor:
La art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins: (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin.(1) – (13), cu următorul cuprins:
„(1 prim) În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;

Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).

Camera Deputaților a adoptat, decizional, pe 15 decembrie 2020, proiectul de lege inițiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu care prevede că inculpații pentru fapte evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, nu mai execută pedeapsă cu închisoare dacă achită integral prejudiciul, ci doar plătesc o amendă.

De asemenea, "dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din bază de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește".


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si