Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a adoptat marți o decizie referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România. Anunțul marchează începutul unei perioade de aprofundare a parteneriatului dintre România și OCDE.

Citeste si: Klaus Iohannis, întâlnire de urgență la Cotroceni cu premierul Nicolae Ciucă. Se complică situația în flancul estic al NATO

Alături de România, decizia de deschidere a negocierilor adoptată astăzi s-a referit și la Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru.

Citeste si: Rusia cere retragerea trupelor NATO din România

Klaus Iohannis: Rămânem angajaţi să atingem obiectivul aderării la OCDE 

"Salut călduros decizia OCDE de astăzi de deschidere a negocierilor de aderare cu România. Mulţumesc secretarului general Mathias Cormann şi statelor membre pentru susţinerea candidaturii României! Rămânem angajaţi să atingem obiectivul aderării la OCDE, cu energie şi determinare", a scris şeful statului, marţi, pe Twitter.

Mesajul Guvernului după deschiderea negocierilor de aderare la OCDE

Şi Guvernul a salutat decizia Consiliului OCDE privind lansarea negocierilor de aderare cu România, subliniind într-un comunicat de presă că prin această decizie, ţara noastră se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Citeste si: Rusia continuă mobilizarea fără precedent de la graniţele Ucrainei, iar Europa şi SUA pregătesc sancţiuni fără precedent în cazul unei invazii

”Prin această decizie, România se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtășit și asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obținerea statutului de membru al OCDE... Apartenența la OCDE va consolida profilul internațional al României și va asigura acces la expertiza unui organism internaţional apreciat pentru calitatea studiilor economice şi a evaluărilor politicilor publice. Va oferi, totodată, oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalţi membri, la stabilirea reglementărilor internaţionale în domeniul bunei guvernanţe economice”, se arată într-un comunicat al Guvernului României.

Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasă a alinierii țării noastre la instrumentele și bunele practici ale Organizației, realizată de peste 20 de comitete tehnice ale OCDE, în baza unei foi de parcurs ce va fi elaborată în perioada următoare.

Citeste si: Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul său au rămas blocați în pădure: „Am plecat prin pădure, pe jos, să căutăm o pensiune.”- kfetele.ro

Citeste si: Lora sare în apărarea Sânzianei Negru după scandalul de la Electric Castle: ”Bunul simț aruncat la gunoi este mai grav”- radioimpuls.ro

Această etapă complexă și intensă va implica adoptarea unor măsuri într-un spectru larg de domenii, în spiritul valorilor OCDE și în beneficiul bunăstării cetățenilor. Procesul de aderare va impulsiona continuarea reformelor interne și îmbunătățirea politicilor în toate domeniile de activitate economică şi socială, cu accent pe guvernanță publică, investiții și fiscalitate, dezvoltare sustenabilă, protecția mediului și acțiunea climatică, integritate publică și politici anticorupție, educație, tranziție digitală.  

Ce este OCDE

Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.

Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni- 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si