Evoluția pandemiei rămâne una în continuare una destul de îngrijorătoare, a precizat luni Klaus Iohannis. Vaccinurile aprobate de instituțiile internaționale sunt sigure, sunt eficiente și sunt singura soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii.

" Limitarea efectelor pandemiei e prioritate zero pentru toate guvernele lumii. Vaccinul anti-Covid a devenit speranța noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viață normală. La începutul pandemiei au existat foarte multe incertitudini, necunoscute.

Dar acum începem să întrezărim cu optimism ieșirea din criza medicală. Până atunci trebuie să avem răbdare, să respectăm măsurile de prevenție aflate în vigoare care încep să dea rezultate. Evoluția pandemiei în România rămâne îngrijorătoare", a declarat Klaus Iohannis luni de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut luni o şedinţă cu miniştrii Apărării, Internelor şi Sănătăţii, Nicolae Ciucă, Marcel Vela şi Nelu Tătaru, pentru a discuta despre campania de vaccinare anti-COVID-19.  Declarația de presă integrală a președintelui poate fi văzută la finalul articolului.

Klaus Iohannis: Vaccinarea, în viitoarea ședință CSAT

Strategia de vaccinare națională este un obiectiv de securitate națională și va fi aprobată într-o ședință CSAT care va fi convocată în acest sens, a precizat Klaus Iohannis.

" Strategia va fi supusă aprobării în ședința CSAT pe care o voi convoca în perioada imediat următoare. Ministerul Sănătății, MApN și MAI au colaborat foarte bine pentru pregătirea procedurilor și asigurarea responsabilității personalului medical", a mai spus Iohannis.

Iohannis: Vaccinarea se va face la locul de muncă, în centre mobile și centre drive-thru 

Definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora se va face în funcție de livrarea vaccinului, spune președintele. "V accinarea se va face la locul de muncă pentru personalul sanitar, centru mobile și centre drive-thru pentru restul populației", a explicat șeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut luni o şedinţă cu miniştrii Apărării, Internelor şi Sănătăţii, Nicolae Ciucă, Marcel Vela şi Nelu Tătaru, pentru a discuta despre campania de vaccinare anti-COVID-19.

Klaus Iohannis a afirmat, încă de vineri, că a convocat această şedinţă pentru luni, întrucât  campania de vaccinare  trebuie să fie un succes şi, ca atare, este o chestiune de securitate naţională.

Cine va conduce campania de vaccinare

Săptămâna trecută, şeful statului anunţa că Valeriu Gheorghiţă, medic la Spitalul Militar Central, va fi coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional.

ohannis spunea, marţi, că a avut a treia şedinţă cu autorităţile şi experţii în domeniu pentru pregătirea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. El anunţa, totodată, că strategia de vaccinare anti-COVID 19 va fi făcută publică săptămâna aceasta.

Vaccinarea va începe etapizat

”E vorba, în primă fază, de personalul medical, de cei aflaţi în grupele de risc, dar şi de lucrători în educaţie, furnizare de apă. A fost ţinut cont de aspecte speciale – echipele de vaccinare şi locaţiile unde se va desfăşura vaccinarea. Am solicitat autorităţilor publice să comunice clar şi transparent populaţiei măsurile. Cred că e important să combatem fake news-urile”, sublinia preşedintele.

Citeste si:   Țara de lângă România care a decretat stare de urgență până în februarie 2021!

Declarația integrală a lui Klaus Iohannis

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

"Pandemia de COVID-19 ne-a modificat tuturor radical viețile, a afectat global starea de sănătate a oamenilor și capacitatea de funcționare a economiilor. Limitarea efectelor acestei pandemii este o prioritate zero pentru toate guvernele lumii, iar cercetătorii încearcă să ne ofere cât mai repede soluția pentru ieșirea din această criză. Vaccinul anti-COVID a devenit la ora actuală speranța noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viață normală.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

La începutul pandemiei a existat foarte multă incertitudine, au fost foarte multe necunoscute, care au transformat lupta cu virusul SARS-CoV-2 într-o veritabilă cursă pe care am dus-o împotriva unui adversar redutabil.

Însă acum, când vaccinurile s-au transformat într-o certitudine, începem să întrezărim, cu optimism, ieșirea din această criză medicală de proporții. 

Până atunci, oricât de greu ne-ar fi, trebuie să avem răbdare, să respectăm cu responsabilitate măsurile de prevenție aflate în vigoare, care încep să dea rezultate, pentru că evoluția pandemiei la noi în țară rămâne în continuare una deosebit de îngrijorătoare.

La momentul în care vaccinurile vor ieși din producție, va trebui să ne asigurăm că suntem pregătiți să le putem distribui tuturor, în mod echitabil. De aceea, am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății, ministrul Apărării și ministrul Afacerilor Interne pentru a discuta aspectele legate de campania de vaccinare anti-COVID.

De eficiența acestei campanii depinde în mare măsură stoparea pandemiei și, implicit, protejarea vieții românilor.

Avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională, pe care o abordăm cu maximă responsabilitate, pentru a garanta siguranța cetățeanului.

Autoritățile s-au mobilizat foarte bine și, la ora actuală, avem o Strategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare, și avem organizată o structură clară, Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

De asemenea, au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare și implicare a resurselor umane de la diferite niveluri, precum și planul de acțiune, cu etape clare.

Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pe care o voi convoca în perioada imediat următoare.

Vreau să subliniez că cele trei ministere – Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne- au colaborat foarte bine pentru stabilirea responsabilităților și a căilor de acțiune, pentru pregătirea corespunzătoare a procedurilor şi asigurarea disponibilității personalului medical pentru derularea procesului de vaccinare în condiții de maximă siguranță.

Am discutat și despre necesitatea ca serviciile medicale de vaccinare să fie ușor accesibile pentru categoriile țintă, ceea ce implică un efort logistic și de transport în condiții sigure, adaptate caracteristicilor noului vaccin.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Charlotte Dujardin, primele declarații după ce a fost acuzată că abuzează caii: "Îmi cer scuze sincer pentru comportamentul meu"- radioimpuls.ro

Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV-2 fac parte: personalul din domeniul sănătății, tot personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, folosindu-se o procedură specifică în funcție de vaccin.

Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-through pentru celelalte categorii de populație.

Strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare vaccin în parte, Ministerul Apărării fiind cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum și a celor 6 depozite regionale, de unde se va face distribuția către centrele de vaccinare locale fixe și mobile.

Comunicarea clară și transparentă cu cetățenii, și în special cu grupurile țintă, este esențială, la fel ca și combaterea dezinformării și a diseminării informațiilor false.

Toate informațiile oficiale vor fi comunicate pe un site special, dedicat campaniei. Comitetul național de coordonare a avut deja discuții atât cu organizațiile profesionale, cât și cu asociațiile de pacienți și își propune în continuare să deruleze o serie de întâlniri cu corpul medical, dar și cu reprezentanții mass-media.

Este foarte important de știut că vaccinurile, odată aprobate de organismele internaționale de profil, sunt sigure, sunt eficiente și reprezintă singura soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii.

Vă mulțumesc și vă doresc tuturor multă sănătate!", a declarat Klaus Iohannis luni seara.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si