Klaus Iohannis a promulgat legea care plafonează prețurile la energie. Cât plătim la iarnă

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind schema de compensare pentru consumul de energie. Prevederile noii legi vor intra în vigoare de luni, 1 noiembrie.

Author: Razvan Ilie vineri 29 octombrie 2021 , 13:48

Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare. Prevederile noii legi vor intra în vigoare de luni, 1 noiembrie. 

[Sursa foto: Presidency.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 29 octombrie 2021, Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de

compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, se arată într-un comunicat publicat pe Presidency.ro.

Citeste si: Nicușor Dan îi asigură pe bucureșteni: "Primăria Capitalei o să plătească o parte importantă din prețul gigacaloriei" (VIDEO)

Potrivit actului normativ, vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor, pe lângă consumatorii casnici, şi spitalele şcolile, grădiniţele, cabinetelor medicilor de familie, organizaţiior neguvernamentale, bisericilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii. 

Forma finală a legii trimise spre promulgare la Cotroceni poate fi văzută AICI.

Ce prevede legea promulgată azi de Iohannis

Schema de sprijin prevede pentru pentru clienții casnici acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.

Citeste si: Creșterea economică peste așteptări nu se simte în buzunarele românilor

Prin aplicarea compensațiilor prevăzute în lege, prețul final achitat de clientul casnic pentru furnizarea de energie electrică/gaze naturale nu poate scădea sub prețul de referință:

Citeste si: Cresc salariile în România! Ce categorie de angajați va primi bani în plus- kanald.ro

Citeste si: „E cadavru viu!” Ionuț este în comă, după ce s-a dus la medic cu o durere de măsea- wowbiz.ro

- Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021;

- Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021

Citeste si: Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei în toată țara

Potrivit legii, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru mai multe categorii de clienți finali: clienți casnici, IMM-uri, microîntreprinderi, spitale publice, ONG-uri, furnizori de servicii publice.

Condiții speciale pentru clienții non-casnici

Sumele rezultate din aplicarea schemei de sprijin pentru IMM-uri, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și documentele justificative se comunică de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale Ministerului Energiei în termen de 15 zile de la încheierea lunii calendaristice, în vederea decontării lunare a acestora.

Decontarea către furnizorii de energie electrică și gaze naturale se realizează în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării de către furnizori a informațiilor prevăzute, prin plăți directe către furnizori.

Citeste si: „Eu nu aș avea voie să mă recăsătoresc?” Îndrăgita artistă, pregătită să îmbrace iar rochia de mireasă! Cine este, de fapt, iubitul Savetei Bogdan- kfetele.ro

Citeste si: Lino Golden, lovitură dură pentru Alex Velea! Cântărețul și-a acoperit tatuajul cu cel care l-a lansat în muzică- radioimpuls.ro

Citeste si: Veste bună pentru economia României. PNRR a primit undă verde de la Bruxelles

Operatorii, obligați să asigure citirea contoarelor și regularizarea

Limita maximă a consumului pentru perioada de aplicare a prezentei ordonanţe de urgență, pentru clienții casnici este de 1500 kWh energie electrică, alocat în tranșe lunare, respectiv echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10.6 kWh per m3, alocat în tranșe lunare, conform unei anexe la lege.

Pentru a beneficia de compensația prevăzută de lege, consumul de energie electrică/gaze naturale al clienţilor casnici din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electrică în perioada de facturare, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale și nu trebuie să depășească consumul de referință.

Citeste si: Ultima zi pentru formarea Guvernului Ciucă. Care e lista miniștrilor PNL și UDMR. Reacția PSD: "Este o mare greșeală"

În vederea regularizării sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuție de energie electrică/gaze naturale au obligația ca, în perioada aprilie-iunie 2022, suplimentar faţă de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să efectueze citirea indexului contorului la clienții finali care au beneficiat de schema de sprijin și să comunice furnizorilor de energie electrică/gaze naturale datele de măsurare ale acestora.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si