Creșterea economică peste așteptări nu se simte în buzunarele românilor

Creșterea economică din al doilea trimestru al acestui an a fost revizuită pozitiv, luni, de biroul național de statistică. O altă veste bună este că în primul semestru al acestui an economia a crescut cu peste 6,6% față de perioada similară a anului trecut. Din păcate, inflația a explodat în acest an peste așteptări, iar scumpirile au depășit creșterile salariale.

Author: Razvan Ilie luni 11 octombrie 2021 , 10:48

Creșterea economică, îngropată de scumpirile fără precedent. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost la energie (24,6%), gaze (20,5%), combustibili (13%) 

[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit creşterea economică din trimestrul II al acestui an de la 1,8% cât estima anterior, la 1,9%, conform datelor provizorii publicate luni de INS. În ciuda creșterii peste așteptări a PIB-ului, românii trec printr-o perioadă dificilă din punct de vedere economic din cauza scumpirilor în lanț generate de prețurile la energie.

Citeste si: VIDEO| Proteste în fața Ministerului Muncii față de modul de calcul pentru salariul minim pentru 2022 stabilit de Guvern

Cele mai mari creșteri de prețuri din primele șapte luni ale acestui an au fost la energie (24,6%), gaze (20,5%), combustibili (13%).

Și produsele alimentare s-au scumpit cu aproape 3 procente.  

Creștere economică de peste 13% față de anul trecut

Pe data de 7 septembrie, INS anunţa că economia României a crescut cu 1,8% în trimestrul II din 2021, comparativ cu trimestrul anterior, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) a consemnat un avans de 13% pe seria brută şi de 13,6% pe seria ajustată sezonier.

Conform INS, Produsul Intern Brut- date ajustate sezonier- estimat pentru trimestrul II 2021 a fost de 290,489 miliarde de lei preţuri curente, în creştere- în termeni reali- cu 1,9% faţă de trimestrul I 2021 şi cu 14,4% faţă de trimestrul II 2020.

Citeste si: Prețurile la energie au adus scumpiri în lanț. Salariile românilor, cu 1 leu mai mari!

Rata anuală a inflației a ajuns la 5%, în iulie, potrivit datelor publicate recent de INS, confirmând declarațiile recente ale Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. BNR se așteaptă la 5,6% la finalul anului

[Sursa foto: Pixabay]

Cu cât va crește PIB-ul României până la finalul anului

Produsul intern brut estimat pentru semestrul I 2021, pe serie ajustată, a fost de 574,137 miliarde de lei preţuri curente, în creştere- în termeni reali- cu 6,6% faţă de semestrul I 2020.

Potrivit celei mai recente estimări a Băncii Mondiale, economia românească ar urma să înregistreze în acest an un avans de 7,3%, după o contracţie de 3,9% în 2020, pentru ca în 2022 creşterea economică să se situeze la 4,1%.

Citeste si: Avertisment pentru milioane de români: grevă generală în Italia

Vești proaste despre prețurile pe care le plătesc românii

Rata anuală a inflației a ajuns la 5%, în iulie, potrivit datelor publicate recent de INS, confirmând declarațiile recente ale Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. BNR se așteaptă la 5,6% la finalul anului. Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 2,33%.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, a declarat joi la Radio România Actualități că pe toată lumea a surprins faptul că inflaţia a crescut într-un ritm foarte rapid, din cauza preţurilor energiei, la începutul anului nefiind semne în această direcţie.

Citeste si: Loteria vaccinării, a doua extragere. Cine a câștigat premiul de 100.000 lei

"Foarte greu să faci prognoze în perioada aceasta. Niciodată n-am fost în situaţia în care prognoza de început de an să fie atât de departe de rezultatul pe care îl avem la nouă luni”, a declarat oficialul BNR.

El a spus că prognoza BNR privind inflaţia pentru finalul acestui an, de 5,6%, va fi depăşiă în contextul scumpirilor din energie.

Numai în ultimele patru zile, prețul gazelor naturale a cunoscut o creștere de 60%, iar impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt și asupra pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si