Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei în toată țara

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat joi scumpirea gigacaloriei în toate CET-urile din țară. În Arad, Oradea și Bârlad prețul va fi dublu.

Author: Madalina Grigore joi 28 octombrie 2021 , 16:11

scumpiri

ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei.

[Sursa foto: Google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Prețul stabilit de ANRE nu este prețul final, doar preţul la care centrala livrează agentul termic, la care se adaugă tarifele de transport şi distribuţie.

Acesta va fi stabilit de primării.

Citeste si: Femeie bătută în plină stradă de fostul iubit, la Arad

Care sunt scumpirile

Agentul termic oferit de SC Rulmenţi SA Bârlad ajunge de la 158 de lei la 310 lei, o scumpire de 96%. La Oradea, majorarea este de 95% de la 160 lei la 313 lei, iar CET Arad tot cu 95% în plus, de la 163 la 318 lei. 

Alte creșteri se înregistrează și la Moderncalor Botoşani- 94%; Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov, 87% în cazul fiecărei centrale; Vest Energo CET Militari, CET Griviţa, Enet Focşani- 86% fiecare.

Citeste si: Veste bună pentru economia României. PNRR a primit undă verde de la Bruxelles

Unde sunt cele mai mici scumpiri

Cele mai mici scumpiri sunt la CET Craiova- 21% și CET Govora- 22%.

Citeste si: Trupul descompus, găsit în lada unui pat, într-un apartament din București, este al unei fete de 12 ani. Cine este minora dispărută de câteva săptămâni- kanald.ro

Citeste si: Cum și-a explicat soțul Danei Roba gestul necugetat în fața anchetatorilor. Motivul pentru care și-a ieșit din minți și nu s-a mai putut controla- wowbiz.ro

„Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, au spus reprezentanții ANRE.

Totodată, prețul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45%.

Citeste si: Șoferii români se confruntă cu noi scumpiri la carburanți

Ce au declarat reprezentanții ANRE

„Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie. Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice.

Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprobă de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii”. au spus cei de la ANRE.

Citeste si: Ce prevede legea privind compensarea creşterii preţurilor la energie. Intră în vigoare la 1 noiembrie


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si