Urmează noi măsuri de relaxare? Iohannis: "Atrag atenţia, virusul este încă în societate"

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că se vor lua în continuare măsuri de relaxare a restricţiilor impuse de pandemie, dar transmite şi un avertisment

A.M.S., miercuri 03 iunie 2020 , 15:24

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că se vor lua în continuare măsuri de relaxare a restricţiilor, dar avertizează că virusul este în continuare prezent şi este importantă păstrarea distanţei, purtarea măştii pentru a nu pierde controlul ”acum la final asupra acestei epidemii”.

Precizările vin după ce Klaus Iohannis a avut o întâlnire de lucru cu premierul Ludovic Orban. 

O nouă etapă de relaxare a măsurilor este preconizată din 15 iunie, activităţile care vor fi reluate depinzând, însă, de situaţia epoidemiologică.

Klaus Iohannis şi Ludovic Orban

"Încercăm să relaxăm cât mai mult restrucţiile"

”Am luat măsuri de relaxare şi vom lua în continuare. Atrag atenţia: virusul este încă în societate. Este foarte improtant să fim conştienţi de aşa-numita noua normalitate în care vom trăi. Încercăm să relaxăm cât mai mult restrucţiile, însă e clar că acum răspunderea revine tot mai mult fiecărui român. Purtatul măştii, distanţarea, spălatul pe mâini rămân extrem, extrem de importante pentru a nu pierde controlul acum la sfârşit asupra acestei epidemii”, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Citeste si: Klaus Iohannis: România ar putea primi mai mulţi bani de la UE

Acesta a transmis şi un mesaj tuturor românilor: ”Vă doresc tuturor să rămâneţi sănătoşi”.

Rata de transmitere a coronavirusului

De asemenea, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat miercuri dimineață la Digi24 că rata de transmitere a coronavirusului în țara noastră se menține în jurul valorii de 0,9 ca în multe state din UE, dar că „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele”. El a mai spus că scăderea cazurilor de infectări nu înseamnă automat și renunțarea la măsurile de protecție.

Alexandru Rafila a spus că „este foarte bine că cifrele sunt în scădere”, dar că acest lucru „nu înseamnă că trebuie să renunțăm la măsurile de protecție individuală și să revenim la un comportament care poate favoriza transmiterea virusului”.

Citeste si: Ministrul Sănătății a anunțat pe ce dată expiră starea de alertă! Când scăpăm de restricții, de fapt

„Nu există niciun fel de informație obiectivă care să arate că transmisibilitatea e mai mică în această perioadă. E posibil ca sezonul cald să afecteze transmisibilitatea, dar virusul în sine nu și-a schimbat caracteristicile. E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente, prin care renunțăm la măsurile de protecție și să constatăm eventual că apar focare”, a subliniat el.

Citeste si: Alexandru Rafila, despre concediile românilor: "E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo"

Profesorul Rafila a adăugat că în România rata de transmitere se menține în jurul valorii de 0,9, ca în majoritatea țărilor din UE și din Europa, cu excepția Rusiei și a Belarusului.

El a spus însă că acest lucru depinde și de vigilența oamenilor: „Nu e cazul să exagerăm cu relaxarea măsurilor de protecție individuală”.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si