Klaus Iohannis, mesaj neașteptat de "Ziua Justiției": "Progresele remarcabile care au fost înregistrate în lupta împotriva corupţiei nu trebuie puse sub semnul întrebării prin demersurile actuale de natură legislativă sau administrat"

Preşedintele Klaus Iohannis spune, în mesajul de Ziua Justiţiei, că ultimii ani au fost marcaţi de "încercări repetate de a subordona justiţia politicului, prin modificări intempestive ale legislaţiei de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraţilor şi ale legislaţiei penale".

A.N.C, duminică 07 iulie 2019 , 17:08

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Reformele de substanţă realizate de România în domeniul justiţiei, progresele remarcabile care au fost înregistrate în lupta împotriva corupţiei nu trebuie puse sub semnul întrebării prin demersurile actuale de natură legislativă sau administrativă menite să le relativizeze", consideră şeful statului.

"În societăţile democratice, justiţia independentă este garanţia fundamentală pentru înfăptuirea dreptăţii şi menţinerea echilibrului social. Esenţa principiului statului de drept constă în respectarea legilor şi în asigurarea unei justiţii corecte şi aplicate egal tuturor cetăţenilor", afirmă Klaus Iohannis, în mesajul transmis, duminică, de Ziua Justiţiei.

Citeste si: Tânărul din Dorohoi care avea 100 kg la 7 ani și slăbise enorm s-a îngrășat din nou! Gabriel arată acum AȘA FOTO

Citeste si: Medicii credeau că este gravidă și au vrut să-i facă cezariană! Ce au descoperit este halucinant

Citeste si: Ce moştenire a lăsat soţul lui Carmen Dan, care a decedat acum un an? După moartea acestuia, ministrul de Interne a vândut două maşini!

El adaugă însă că, pentru a putea fi însă îndeplinite aceste deziderate, este nevoie ca legile să fie accesibile, clare şi predictibile, susţinând că în caz contrar, când sunt făcute schimbări constante, fără o direcţie unitară, respectul pentru lege are de suferit.

"Ultimii ani au fost marcaţi de încercări repetate de a subordona justiţia politicului, prin modificări intempestive ale legislaţiei de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraţilor şi ale legislaţiei penale. Acest asalt a determinat reacţia promptă a cetăţenilor, a magistraţilor, care şi-au apărat cu demnitate valorile care le definesc misiunea, a forţelor politice ataşate principiilor democratice, precum şi a instituţiilor europene", spune şeful statului.

Potrivit acestuia, participarea impresionantă la referendumul din 26 mai a demonstrat, dincolo de orice îndoială, că românii susţin valorile europene, statul de drept şi îşi doresc să trăiască într-o ţară în care legea este egală pentru toţi. Voinţa exprimată de cetăţeni îi obligă pe decidenţii politici să acţioneze pentru consolidarea parcursului european al României şi pentru o justiţie dreaptă. Totodată, acest semnal transmis prin vot trebuie să îi responsabilizeze şi pe toţi cei care sunt implicaţi în asigurarea actului de justiţie, consideră Iohannis.

Citeste si: Ramona Ioana Bruynseels şi-a lansat candidatura la Preşedinţie: "Vreau să facem din România o ţară în care oamenii îşi împlinesc visurile, o ţară a poveştilor de succes"

Citeste si: Trupul unui bărbat înjunghiat, găsit într-un apartament din Constanţa! Oamenii legii au fost alertaţi de presupusul agresor

Citeste si: Rezultatul negropsiei arată că moartea copilului din Cluj a fost violentă şi s-a datorat agresiunilor! Mama acestuia a fost reţinută

"Încrederea se construieşte prin fiecare interacţiune a unui justiţiabil cu sistemul judiciar. Iniţiative precum «Zilele porţilor deschise», activităţi de educaţie juridică în societate sau dezbateri publice autentice conduc la reducerea distanţei dintre cetăţeni şi instituţii şi consolidează democraţia. Reformele de substanţă realizate de România în domeniul justiţiei, progresele remarcabile care au fost înregistrate în lupta împotriva corupţiei nu trebuie puse sub semnul întrebării prin demersurile actuale de natură legislativă sau administrativă menite să le relativizeze", mai spune el.

 

Klaus Iohannis adaugă că, în acelaşi timp, societatea românească are nevoie de o dezbatere autentică despre actualele provocări cu care se confruntă sistemul judiciar, de la încărcătura instanţelor, lipsa dotărilor logistice, lipsa de investiţii în infrastructură, la nevoia de informatizare, cu un impact direct asupra celerităţii soluţionării cauzelor.

"Această întreagă dezbatere trebuie să aibă mereu în centrul preocupărilor sale respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului, precum şi o viziune pe termen lung, fără de care acest serviciu public, care este justiţia, nu îşi poate înfăptui misiunea. Felicitări tuturor celor care, prin efort şi dedicare, contribuie la înfăptuirea actului de justiţie în România şi la respectul faţă de lege, ca premisă pentru o societate mai bună!”, încheie şeful statului.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si