Klaus Iohannis, mesaj pentru toți românii. Cum putem stopa pandemia

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că stoparea pandemiei de COVID-19 depinde şi de modul de răspuns al oraşelor şi al marilor comunităţi la necesitatea respectării măsurilor de protecţie

Author: Mircea Pop sâmbătă 31 octombrie 2020 , 12:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

" Ziua Mondială a Oraşelor, pe care o sărbătorim astăzi, este un bun prilej pentru a conştientiza cât de mult este legat locul în care trăim de bunăstarea şi calitatea

vieţii fiecăruia dintre noi. Aceasta cu atât mai mult cu cât mai bine de jumătate din populaţia României trăieşte în mediul urban. În această perioadă dificilă pe care o traversăm, stoparea pandemiei de COVID-19 depinde şi de modul de răspuns al oraşelor şi al marilor comunităţi la necesitatea respectării măsurilor de protecţie pentru limitarea răspândirii coronavirusului şi protejarea celor dragi. Salut mobilizarea puternică pe care am văzut-o în aceste luni din partea societăţii civile, a asociaţiilor comunitare, a cetăţenilor pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile ori a cadrelor medicale din comunitatea lor urbană", a afirmat Klaus Iohannis, în mesajul transmis sâmbătă, de Ziua Mondială a Oraşelor.

Citeste si: Au gratuitate începând de azi. Președintele Iohannis a promulgat legea

El a subliniat că măsurile de igienă personală, distanţarea şi masca rămân esenţiale în a limita răspândirea COVID-19 în comunitate şi a-i proteja astfel pe cei dragi şi vulnerabili în faţa bolii.

”Oraşele noastre au nevoie să se dezvolte pe baze sustenabile”

"De asemenea, pandemia de COVID-19 a evidenţiat faptul că oraşele noastre au nevoie să se dezvolte pe baze sustenabile, astfel încât trebuie să regândim priorităţile referitoare la dezvoltarea urbană. Printre altele, pandemia ne-a arătat cât de importante sunt spaţiile verzi pentru recreere si socializare şi cum un trafic mai redus duce la o calitate superioară a aerului în zona urbană şi la mai puţine îmbolnăviri respiratorii", a susţinut Iohannis.

Citeste si: Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Potrivit şefului statului, oraşele României joacă un rol esenţial în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, pe care ni le-am asumat ca membri ONU, şi a obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, conform Acordului de la Paris.

"Măsurile pentru sănătatea planetei sunt, înainte de toate, măsuri pe care le luăm pentru sănătatea şi calitatea vieţii noastre şi pentru binele generaţiilor următoare. Autorităţile care se ocupă de managementul oraşelor trebuie să implice comunităţile strategic şi sistematic în planificarea urbană, în implementarea şi monitorizarea de politici publice, pentru a modela împreună oraşele viitorului", a adăugat Iohannis.

Citeste si: Klaus Iohannis: "Ne aflăm într-un veritabil val doi al pandemiei"

Preşedintele a afirmat că, în următorii ani, dezvoltarea sustenabilă a oraşelor României poate fi posibilă doar printr-un parteneriat solid între autorităţi şi cetăţeni, arătând că "autorităţilor le revine, printre altele, responsabilitatea de a implementa fără ezitare şi amânări o legislaţie care protejează calitatea aerului şi a apei, de a sprijini colectarea selectivă şi facilita reutilizarea materialelor, de a amenaja noi spaţii verzi şi de recreere uşor accesibile, de a dezvolta soluţii de termoficare sustenabile şi mobilitate urbană cu o amprentă mică de dioxid de carbon, care rezolvă şi problema congestiei din trafic".

”Calitatea vieţii în oraşe depinde în primul rând de comportamentul fiecăruia dintre noi”

"Trebuie însă subliniat că, indiferent cât de bune ar fi măsurile adoptate de administraţie, calitatea vieţii în oraşe depinde în primul rând de comportamentul fiecăruia dintre noi, cetăţenii, şi de alegerile pe care le facem zilnic. Predarea selectivă a plasticului şi hârtiei, reutilizarea sacoşelor de cumpărături, folosirea pe scară largă a bicicletei pentru deplasări urbane pot părea lucruri minore, dar care au potenţialul de a schimba la faţă radical oraşele României în următorii ani. Doar împreună şi printr-o atitudine responsabilă faţă de mediul înconjurător, putem, autorităţi şi cetăţeni, să dezvoltăm oraşe şi comunităţi curate, puţin poluate şi prietenoase cu sănătatea noastră, a tuturor", a conchis Iohannis.

Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro

Citeste si: Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

Citeste si: Ludovic Orban: "Obiectivul nostru trebuie să fie să stopăm cu orice preţ creşterea numărului de cazuri"


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si