"Ne aflăm, din păcate, într-un veritabil val doi al pandemiei, iar dacă ne uităm la cifrele raportate zilnic observăm că se înregistrează recorduri negative la nivelul tuturor indicatorilor în majoritatea țărilor europene. La nivel european, efortul de a reduce curba infecțiilor trebuie să fie unul colectiv, pentru că până când nu vom fi cu toții în siguranță, nimeni nu va fi cu adevărat ferit de pericolul contaminării", a transmis Klaus Iohannis înainte de summit-ul online cu liderii UE.

Citeste si: O nouă mutație a virusului SARS Cov 2 care provine din Spania s-a extins în Europa

Klaus Iohannia a precizat care vor fi punctele pe care și le-a propus să le sublinieze în fața partenerilor europeni:

"Eu mi-am propus să subliniez în fața partenerilor europeni importanța asigurării unei bune funcționări a pieței unice și a liberei circulații în cadrul Uniunii Europene. Vom discuta și despre necesitatea asigurării de rezerve adecvate și suficiente de medicamente și echipamente medicale", a declarat Iohannis.

Iohannis: Vaccinul anti-COVID va fi furnizat către toate statele membre

Șeful statului a subliniat că odată ce un vaccin anti-COVID-19 va fi disponibil, acesta va fi furnizat către toate statele membre UE.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

"Un alt subiect important al videoconferinței din această seară îl reprezintă măsurile specifice legate de testare, izolare și carantină, precum și de strategia vaccinurilor la nivelul statelor membre.

Este absolut necesară o abordare unitară la nivelul tuturor țărilor din Uniunea Europeană, prin convenirea unor criterii și instrumente comune în ceea ce privește recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor.

Cu privire la vaccinul anti-COVID-19, odată ce va deveni disponibil, sperăm cât mai repede, el va fi furnizat către toate statele membre.

Este însă nevoie – și voi sublinia acest lucru- de creșterea finanțării disponibile în cadrul Instrumentului pentru Sprijin de Urgență, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri", a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, în teleconferință cu liderii statelor UE[Sursa foto: Presidency.ro]

Iohannis, mesaj după experiența primului val de COVID-19

Șeful statului a remarcat faptul că, din experiența primului val, achiziționarea unor rezerve suficiente de medicamente și echipamente medicale în toate statele membre a fost extrem de dificilă și foarte costisitoare. 

"Totodată, vom discuta despre necesitatea asigurării de rezerve adecvate și suficiente de medicamente și echipamente medicale în toate statele membre.

Avem experiența primului val, când achiziționarea acestora a fost extrem de dificilă și, până la urmă, foarte costisitoare, și acum trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a evita o situație similară. Soluții sunt, și le voi reaminti și în cadrul reuniunii, mă refer la rezervele de stocare RescEU, cum se numesc, și achizițiile comune, care s-au dovedit deosebit de utile", explicat Iohannis.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si