Klaus Iohannis: „Nu ne aflăm în etapa de plafonare a curbei infecțiilor”

Klaus Iohannis a declarat joi că avem o creştere semnificatică a cazurilor de coronavirus confirmate în ultimele 24 de ore şi că suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei, motiv pentru care nu ne putem permite să slăbim deloc vigilenţa.

Author: I.C. joi 23 aprilie 2020 , 12:04

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Din păcate, azi am depășit numărul de 10.000 de persoane infectate cu COVID-19. Datele ne arată că suntem pe trend ascendent al epidemiei și trebuie să respectăm cu strictețe măsurile de izolare și de igienă.

Nu ne aflăm în etapa de plafonare a curbei infecțiilor. În statele care au fost afectate mai devreme apar noi cazuri. Cea mai mare parte a populației lumii se poate contamina, potrivit studiilor experților. Toate acestea ne arată că eforturile naționale trebuie dublate de un efort comun la nivel european. În acest sens, azi voi participa la videoconferință a Consiliului European

Cele mai multe state se află în primele faze ale epidemiei, iar în țările unde a apărut mai devreme se arată o reapariție a cazurilor. 

Dovezile medicale sugerează că cea mai mare parte a populației lumii se poate contamina, există un risc major ca epidemia să se reaprindă foarte ușor.

Foaia comună de parcurs pentru relansarea economică, prezentată recent, e principalul subiect pe care îl vom aborda.

Acest document definește un set de principii care vor sta la baza viitorului plan de relansare economica.

Voi susține ferm politicile clasice, politica de coeziune și agricultură nu își pierd relevanța în actualul context complicat, dimpotrivă.”


„Aşa vom arăta după 15 mai în spaţiile publice închise şi atunci când folosim transportul public în comun”, a afirmat preşedintele la începutul declaraţiei, purtând masca de protecţie, după care a renunţat la ea, pentru a putea fi auzit mai bine.

Citeste si: Când nu vom fi obligați să purtăm măști. Anunțul lui Alexandru Rafila

„Am avut o nouă întâlnire cu premierul şi un grup de miniştri şi consilieri. Este vorba de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecţia populaţiei. Vom avea în scurt timp un plan detaliat pe care îl vom prezenta public. Una dintre măsuri este cea cu masca de protecţie. Astfel, am decis astăzi că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în transportul în comun. Poate renunţăm la purtarea măştii la anul. O a doua măsură pe care am decis-o este una care va bucura mulţi români. După data de 15 mai vom renunţa la restrângerile de circulaţie individuale”, a declarat Klaus Iohannis.

Citeste si: Traian Băsescu: „Datorită testărilor puţine sunt foarte mulţi care mor sufocaţi în casele lor”

„Vom avea un plan de relaxare în paşi”

El a precizat, însă, că pe durata străii de urgenţă, rămân valabile toate măsurile şi restricţiile existente.

”Până în 15 mai staţi acasă, toate restricţiile rămân în vigoare. După 15 mai vom putea să ne mişcăm mai liber, însă viaţa nu va reveni din păcate la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii. Vom avea un plan de relaxare în paşi, care activitate când poate să înceapă. O activitate importantă este activitatea şcolară şi vom elabora un plan concret pentru revenirea elevilor la şcoală. Planul va fi prezentat public când e elaborat cu toate detaliile aferente”, a afirmat preşedintele.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si