Klaus Iohannis, primul mesaj după Alegerile locale. "Românii au votat pentru o direcție nouă. Epoca PSD trebuie să se încheie definitiv" (LIVE VIDEO)

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o scurtă declarație de presă, luni 28 septembrie de la ora 18.00, în prima zi după Algerile locale 2020.

Author: Razvan Ilie luni 28 septembrie 2020 , 17:20

klaus iohannis
Klaus Iohannis, prezent la vot, duminică dimineața[Sursa foto: Presidency.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 28 septembrie, ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, informează Administrația prezidențială. Declarația lui Iohannis va fi transmisă presei prin sistemul unic de transmisie în direct și pe site-ul Președintelui României. Puteți urmări aici mesajul președintelui:

Președintele Klaus Iohannis le-a mulțumit cetățenilor care au mers ieri la urne. "Am avut o prezență bună la vot, mai ales într-o criză sanitară", a precizat Iohannis. Șeful statului a menționat o victorie importantă a Dreptei, invocând un "scor istoric" pentru PNL.

"În urma votului, victoria aparține în primul rând democrației românești. A

fost o victorie majoră a dreptei în România. S-a conturat o nouă realitate politică, în care PNL și USR devin forțele schimbării în bine, iar PSD trece în opoziție, cu unul din cele mai slabe rezultate. E un val care a început la referneudmul pentru justiție, a continuat cu votul pentru prezidențiale", a mai spus Iohannis. 

Klaus Iohannis: "Un scor istoric pentru PNL"

Președintele nu a uitat să formațiunea politică din care provine și care asigură guvernarea în acest moment. "E un scor istoric pentru PNL", a spus Iohannis, "cea mai bună performanță din ultimii 30 de ani. Felicitări, sunteți cel mai mare partid din România"

Klaus Iohannis i-a felicitat și pe cei de la USR PLUS, "o formațiune tânără, la început de drum". E un scor bun, a precizat șeful statului. 

Ce a mai spus președintele: "Votul de ieri a fost unul pentru seriozitate în viața publică, politicieni maturi. E un semnal clar că doar prin colaborarea și pe viitor a formațiunilor de dreapta, România are șansa să se modernizeze și să se dezvolte.

Românii au votat pentru o direcție nouă: comunități administrate de lideri competenți. Administrația publică locală trebuie reconstruită pe piloni fundamentali precum transparență, integritate, profesionalism. Românii au arătat că sunt tot mai implicați în viața comunităților. Mă bucură foarte mult participarea în număr mare a tinerilor la vot. Indiferent de culoarea politică, cei care au câștigat sunt obligați să livreze ce se așteaptă de la ei"

Iohannis, atac la PSD

Președintele a menționat că votul de ieri a reprezentat și un vot de blam la adresa "minciunii, dezinformării, stagnării și incompetenței PSD, care a pierdut ieri inclusiv acolo unde mulți baroni PSDi-ști se credeau invincibili".

Epoca PSD trebuie să se încheie definitiv pentru ca România să se modernizeze, a insistat șeful statului. "E doar o victorie de etapă a dreptei. Încurajez partidele democratice să continue dialogul pentru a oferi românilor o perspectivă de guvernare. Mai avem un pas pentru a încheia acest val de schimbare. Victoria de la locale treuie confirmată la alegerile parlamentare din decembrie, când majoritatea toxică din parlament trebuie schimbată

Printre reformele cerute de Klaus Iohannis se află inclusiv alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru o mai mare legitimitate la alegerile locale de peste 4 ani.

"Fac un apel către autoritățile locale să organizeze cât mai rapid transferul de putere. Suntem în plină criză sanitară", a mai spus șeful statului la finalul alocuțiunii sale.

Declarația integrală a lui Klaus Iohannis

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Bună seara!

Ieri au avut loc alegerile locale în România în condiţii cu totul speciale, generate de epidemia de COVID-19. Vreau să subliniez, de la bun început, că ceea ce am văzut pe tot parcursul zilei de duminică în majoritatea covârşitoare a secţiilor de vot a reprezentat o mobilizare exemplară. Felicit autorităţile implicate şi pe toţi membrii birourilor electorale care au făcut posibil ca alegătorii să-şi exprime opţiunile în condiţii de maximă siguranţă.

Procesul de vot s-a desfăşurat fără probleme majore şi avem, iată, un nou exemplu că, atunci când autorităţile acţionează cu răspundere, rezultatele se văd.

Le mulţumesc în mod special tuturor cetăţenilor care au mers ieri la urne! Contribuţia voastră, dragi români, face ca România să fie o democraţie vie şi puternică. Am avut o prezenţă bună la vot, cu atât mai mult cu cât, repet, ne aflăm într-o criză sanitară. Aceasta arată că societatea românească acţionează cu maturitate şi înţelepciune. Implicarea fiecăruia dintre noi în momentele de decizie majoră privind viitorul nostru este cea care va transforma România în ţara pe care ne-o dorim. Aşadar, în urma scrutinului pentru locale, victoria aparţine în primul rând democraţiei româneşti.

Totodată, a fost şi o victorie majoră a dreptei din România. S-a conturat astfel o nouă realitate politică, cea în care Partidul Naţional Liberal şi USR devin forţele schimbării în bine, iar Partidul Social Democrat trece în opoziţie, cu unul dintre cele mai slabe rezultate. Este un val care a început la referendumul pe justiţie pe care l-am convocat anul trecut, care a continuat cu căderea guvernului PSD şi apoi cu votul de la alegerile prezidenţiale.

Pentru Partidul Naţional Liberal, este un scor istoric, cea mai bună performanţă electorală din ultimii 30 de ani. Felicitări, sunteţi astăzi cel mai mare partid din România, v-aţi câştigat credibilitatea prin muncă şi prin responsabilitatea cu care v-aţi asumat gestionarea celei mai grele crize pe care o traversează România. Votul pe care vi l-au dat ieri românii arată şi că administraţiile liberale de succes sunt exemple pe care oamenii le doresc preluate în cât mai multe localităţi.

Pentru USR-PLUS, o formaţiune tânără, la început de drum, este de asemenea un scor foarte bun. Felicitări, aţi dovedit că perseverenţa şi proiectele bine pregătite vă pot consolida ca partid şi vă pot asigura un loc important pe scena politică.

Votul de ieri a fost unul pentru seriozitate în viaţa publică, pentru politicieni maturi şi administratori competenţi. Este, de asemenea, şi un semnal clar transmis de cetăţeni că doar prin colaborarea şi pe viitor a formaţiunilor de dreapta, România are şansa să se modernizeze şi să se dezvolte.

Românii au votat pentru o direcţie nouă, a bunului simţ, a respectului faţă de cetăţean, a democraţiei. Oamenii îşi doresc comunităţi administrate de lideri competenţi, care îşi ţin promisiunile şi îşi asumă răspunderea oricât de dificil ar fi, indiferent de circumstanţe.

Administraţia publică locală trebuie reconstruită pe o serie de piloni fundamentali, precum transparenţă, integritate, profesionalism, toate puse în slujba unui principiu esenţial- interesul public. Românii au arătat că sunt din ce în ce mai implicaţi în viaţa comunităţilor şi mai interesaţi să ia parte la procesul decizional. Mă bucură foarte mult participarea în număr mare a tinerilor la acest scrutin şi interesul crescut pe care l-au arătat pentru alegeri. Indiferent de culoarea politică, cei care au câştigat încrederea alegătorilor sunt obligaţi să livreze ceea ce se aşteaptă de la ei, şi anume, o administraţie publică locală eficientă, performantă, care să garanteze şi să ofere prosperitate.

Votul de ieri a reprezentat, totodată, şi un vot de blam la adresa minciunii, dezinformării, stagnării şi incompetenţei ridicate timp de decenii la nivelul de politici de stat de către PSD, care a pierdut ieri inclusiv acolo unde mulţi baroni pesedişti se credeau invincibili. Pentru ca România să se modernizeze, epoca PSD trebuie să se încheie definitiv. Victoria dreptei la alegerile locale este una deosebit de importantă, fără precedent, dar este doar o victorie de etapă. Încurajez partidele democratice să continue dialogul, pentru a oferi românilor încredere în perspectiva unei echipe de guvernare solide, responsabile, cu soluţii pentru dezvoltarea României.

Dragi români, mai avem un pas pentru a încheia acest val de schimbare. Victoria de la locale trebuie confirmată la alegerile din decembrie, când majoritatea toxică ce a acaparat Parlamentul va putea fi oprită prin votul cetăţenilor să mai producă daune ireparabile. Doar în acel moment vom avea toate premisele care să permită României să se modernizeze cu adevărat.

Avem mare nevoie de o nouă majoritate credibilă, care să impună rapid reformele legislative atât de aşteptate şi de necesare. Printre acestea se numără şi modificarea legii care să asigure din nou alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este un pas esenţial pentru a garanta în perspectiva alegerilor din următorul ciclu electoral o mai mare legitimitate celor care vor administra oraşele şi comunele timp de 4 ani.

Îi felicit pe toţi cei care au câştigat mandate la alegerile de ieri, dar îi avertizez că nu vor avea deloc o misiune uşoară pentru că aşteptările oamenilor sunt foarte mari. Îi îndemn, aşadar, să îşi onoreze toate promisiunile cu onestitate şi responsabilitate pentru a demonstra că se află în mod real în slujba celor care le-au încredinţat destinele comunităţilor în care trăiesc.

În încheiere, fac totodată un apel către autorităţile locale să organizeze tranziţia de putere la nivelul administraţiilor cât mai rapid şi fluent. Ne aflăm în plină criză sanitară provocată de pandemia de COVID-19 şi de implicarea tuturor factorilor- centrali şi locali- depinde modul în care reuşim să gestionăm această situaţie complicată".

Klaus Iohannis: "Să nu lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru” 

Klaus Iohannis a transmis un scurt mesaj și duminică dimineața, imediat după ce și-a exprimat dreptul de vot în Capitală, în baza vizei de flotant pe care o are. Klaus Iohannis i-a îndemnat și pe români să meargă pentru a-și exprima votul.

Citeste si: Horoscopul zilei. Află zodia norocoasă a toamnei

Iohannis:  „Întotdeauna este foarte important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru. Vă invit pe toţi să mergeţi la vot!”.

Preşedintele Klaus Iohannis  a declarat duminică, după ce a votat, că este o zi foarte importantă şi că întotdeauna este foarte important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru.

”Când sunt alegeri, este foarte important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru”,  a declarat preşedintele.

Principala redută de la Alegerile locale 2020, Primăria Capitalei, pierdută de PSD

Candidatul PNL-USR PLUS la Primăria Capitalei Nicuşor Dan a obţinut 42.74% din voturi la alegerile locale de duminică, în timp ce contracandidata sa de la PSD, primarul în funcţie Gabriela Firea, are un scor de 37.97%, indică datele provizorii după numărarea a peste 94,17% din voturi.

Prezenţa la vot în Bucureşti, la ora închiderii urnelor a fost 36,93%, mai mare decât la precedentele alegeri locale, când a fost de 33,09%.

Sursa: Presidency.ro.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si