Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis vineri Curții Constituționale, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, potrivit site-ului presidency.ro.

Citeste si: România a ajuns rușinea Europei. "Țara în care infectații cu COVID-19 au deplină libertate de mişcare"

Parlamentul României a transmis în 22 iunie către președintele României, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.

94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi. Klaus Iohannis precizează, în sesizarea depusă azi, că legea în cauză încalcă mai multe articole constituționale. Motivarea integrală a președintelui poate fi văzută aici.

Care sunt nemulțumirile lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis consideră că mandatul consilierilor de conturi, stipulat în Constituție, va fi afectat prin noua lege, întrucât șefii departamentelor vor ajunge în subordinea președintelui Curții de Conturi, conform noilor prevederi. În consecință, ca efect al subordonării față de președintele Curții de Conturi a aparatului administrativ din cadrul departamentului aflat în coordonarea unui consilier de conturi va fi afectată independența acestuia. "Altfel spus, prin faptul că directorii din cadrul Curții de Conturi se subordonează președintelui, și nu consilierilor de conturi, care doar coordonează departamentele, sunt create premisele încălcării principiului imparțialității", se arată în sesizarea președintelui.

Citeste si: Țările cu o rată mică de mortalitate la Covid au avut noroc cu vaccinul BCG- studiu

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

Totodată, în opinia președintelui, reglementarea cu acest conținut evidențiază că atribuțiile vicepreședinților în stricta legătură cu directorii camerelor județene vor fi gestionate, în fapt, tot numai de către președintele Curții și că vor fi delegate atribuții fără impact major pe linie decizională (sunt diminuate atribuțiile vicepreședinților).

"Această prevedere conduce către concentrarea puterii de decizie în sarcina președintelui și, după caz, a vicepreședinților, ceea ce, în mod automat, așa cum am arătat și mai sus, implică o diminuare a rolului celorlalți membri ai Curții de Conturi", obiectează șeful statului.

Citeste si: Marcel Vela a anunțat modificări pentru șoferi. „Am un anunț extrem de important”- VIDEO

Potrivit lui Iohannis, în prezent, prin faptul că toți membrii Curții au responsabilități executive și deciziile se iau de plenul Curții de Conturi există o reprezentare echilibrată a palierelor decizionale la nivelul acestei instituții.  

Klaus Iohannis se opune "exonerării de răspundere"

Șeful statului remarcă și un alt aspect: exonerarea de răspundere a reprezentanților entităților publice auditate pentru consecințele erorilor/abaterilor de la legalitate constatate de Curtea de Conturi "contravine chiar rolului constituțional al acestei autorități, consacrat de art. 140 alin. (1) din Constituție".

Citeste si: Șeful Comisiei ATI, avertisment fără precedent: "Situația poate deveni dramatică"

Citeste si: Ce părere are Monica Tatoiu despre femeile care își acoperă capul? „Nu are nicio treabă cu Dumnezeu. Mergeți și pupați alea, iar după aceea înjurați vecina.”- kfetele.ro

Citeste si: Câți bani face, de fapt, Selly și cum a pierdut 100.000 euro în afaceri: ”Din greșeli înveți”- radioimpuls.ro

Potrivit acestui articol din legea fundamentală, „Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, de administrare și de întrebuințare a resurselor financiare ale statului și ale sectorului public. În condițiile legii organice, litigiile rezultate din activitatea Curții de Conturi se soluționează de instanțele judecătorești specializate”.

Curtea de Conturi este organismul de stat din România care are rolul de a controla folosirea resurselor financiare ale statului și ale sectorului public. Rapoartele Curții de Conturi sunt puse la dispoziția Parlamentului, autorităților și instituțiilor publice și contribuabililor. Este una dintre instituțiile fundamentale ale statului de drept și se bucură de independență financiară, funcțională, organizatorică și operațională în conformitate cu recomandările Declarației de la Lima privind liniile directoare de control al finanțelor publice. Este reprezentată în teritoriu prin Camera de Conturi prezentă în toate județele țării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si