Klaus Iohannis: „Între România şi Israel există relaţii privilegiate, cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide de ordin istoric, cultural şi uman”

Iohannis a transmis marți cu ocazia primirii la Cotroceni a preşedintelui Israelului Reuven Rivlin, că între cele două ţări există relaţii privilegiate. Președintele României spune că sunt relații cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide de ordin istoric, cultural şi uman.

Author: Georgiana Balaban Tuesday 08 June 2021 , 14:18

klaus iohannis și președintele israelului
Președintele Klaus Iohannis.[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Este o deosebită plăcere pentru mine să îl primesc astăzi în vizită de stat în România pe preşedintele Statului Israel, domnul Reuven Rivlin. Mă bucur cu atât mai mult cu cât suntem în pragul aniversării a 73 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte, pe care le celebrăm la 11 iunie.

Între România şi Statul Israel există relaţii privilegiate, cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide de ordin istoric, cultural şi uman. O contribuţie esenţială la crearea acestei relaţii speciale o au cele două comunităţi, cărora le adresez un gând bun şi cu acest prilej. Suntem îndatoraţi comunităţii originarilor din România pentru aprecierea de care ţara noastră se bucură în Israel, în cele mai diverse domenii – tehnic, medical, artistic, sportiv – pentru a enumera doar câteva. De asemenea, comunitatea evreiască din România are un rol foarte activ şi dinamic, menţinând o apropiere constantă de societatea israeliană”, a declarat preşedintele Iohannis.

Citeste si: Klaus Iohannis a postat o poză cu el din adolescență. Ce a transmis șeful statului de Ziua Copilului

Ce a transmis Klaus Iohannis

Președintele țării a afirmat că România este un model cu privire la iniţiativele de combatere a antisemitismului.

Citeste si: Președintele Iohannis, discuție cu Mircea Geoană în legătură cu Summitul NATO

„După cum cunoaşteţi, ţara noastră continuă demersurile pentru asumarea trecutului- România este un model în privinţa iniţiativelor pentru prezervarea memoriei şi combaterea antisemitismului, din păcate un subiect

încă atât de actual. Totodată, anul acesta marcăm 5 ani de la adoptarea definiţiei de lucru a antisemitismului, un rezultat remarcabil al Preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Comemorarea Holocaustului. L-am informat pe domnul Preşedinte Rivlin că, recent, Guvernul României a adoptat prima Strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. În contextul actual, este cu atât mai important ca toate ţările să dezvolte şi să utilizeze instrumente şi mecanisme specifice, menite să combată eficient aceste fenomene care au un impact negativ asupra societăţilor noastre şi care s-au amplificat, din păcate, pe fondul pandemiei de COVID-19. Având în vedere acest context pandemic, am exprimat apreciere faţă de succesul campaniei de vaccinare din Israel, care a permis deschiderea economiei şi reluarea activităţilor sportive şi culturale în condiţii obişnuite”, a completat Iohannis.

klaus iohannis și președintele israelului
Klaus Iohannis, președintele României.[Sursa foto: Facebook]

El a adăugat că a discutat cu preşedintele israelian despre aprofundarea cooperării economice bilaterale.

Citeste si: Klaus Iohannis: „Campania de vaccinare merge bine. Trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni, în special în zona rurală”

„De asemenea, în dialogul cu domnul preşedinte Rivlin am pledat pentru aprofundarea, pe baze pragmatice, a cooperării economice dintre cele două state. Am salutat discuţiile purtate în cadrul grupului bilateral în acest domeniu, prezidat de cele două ministere ale afacerilor externe. Dialogul în acest format asigură o activitate pregătitoare eficientă pentru dezvoltarea cooperării sectoriale în perspectiva următoarei şedinţe comune de guvern – pe care o dorim organizată în acest an. În acest context, am transmis urări de succes pentru lucrările Forumului economic care va debuta mâine şi la care va participa un număr mare de companii israeliene şi româneşti din domenii diverse de interes reciproc. Totodată, am reamintit că România susţine aprofundarea relaţiei dintre Israel şi Uniunea Europeană, inclusiv participarea Israelului la programele finanţate de Uniune. În 2021 s-au celebrat 25 de ani de cooperare în domeniul cercetării şi inovării între Israel şi Uniunea Europeană şi ne dorim ca această cooperare de succes să continue”, a mai explicat şeful statului.

Iohannis a anunțat că au fost discuţii şi despre violenţele recente cărora le-au căzut victime israelieni şi palestinieni şi, în context, a subliniat că atât israelienii, cât şi palestinienii au dreptul să trăiască în pace şi securitate.

„Nu în ultimul rând, având în vedere violenţele recente cărora le-au căzut victime israelieni şi palestinieni şi care ne-au întristat pe toţi, am reiterat condoleanţe pentru pierderile de vieţi şi am exprimat speranţa că vor fi abordate cauzele profunde ale conflictului, astfel încât să se poată ajunge la o pace durabilă în regiune. Am subliniat, de asemenea, necesitatea implementării de măsuri de creştere a încrederii, reiterând importanţa reluării discuţiilor directe care să conducă la soluţia celor două state. În acest context, am exprimat aprecieri faţă de reluarea lucrărilor Cvartetului pentru Orientul Mijlociu şi am salutat implicarea Statelor Unite ale Americii, alături de Uniunea Europeană şi state arabe din regiune, pentru crearea unui cadru favorabil reluării procesului de pace. România consideră că atât israelienii, cât şi palestinienii au dreptul să trăiască în pace şi securitate şi militează, alături de principalii săi parteneri internaţionali, pentru avansarea soluţiei celor două state, în parametrii fixaţi de dreptul internaţional”, a conchis preşedintele Iohannis.

La rândul său, preşedintele Israelului i-a mulţumit şefului statului Klaus Iohannis pentru primirea caldă şi a precizat că Israel şi românia sunt două ţări prietene strategice.

„Domnule preşedinte Iohannis, vă mulţumesc mult pentru primirea caldă. Mi-era foarte important să vizitez România înainte de expirarea termenului meu de preşedinţie. Israel şi România sunt prietene strategice, fără îndoială. Legăturile noastre profunde se bazează atât pe trecutul nostru comun cât şi pe viitorul comun. Comunitatea evreilor din România a adus mari contribuţii la cultura iudaică, la dezvoltarea economiei României şi la stabilirea şi dezvoltarea Statului Israel. Faptul că România a fost singura ţară din blocul comunist care niciodată nu şi-a rupt legăturile cu Israelul reflectă legătura solidă dintre ţările noastre. Noi desigur că nu uităm istoria. În trecut antisemitism violent, omoruri, în special în timpul Holocaustului, dar ceea ce este mult mai important este că conducerea României s-a asigurat că istoria nu va fi uitată şi că România este angajată într-o luptă fără compromisuri împotriva antisemitismului. Noi apreciem mult toate măsurile pe care le-a luat România pentru a transforma promisiunea – niciodată repetare în existenţă. Asta include şi hotărârea de construi în România şi un Muzeu de istorie al evreilor şi al Holocaustului”, a afirmat Reuven Rivlin.

El a vorbit şi despre rolul lui Klaus Iohannis în combaterea antisemitismului.

„Rolul cheie pe care l-aţi avut dumneavoastră ca preşedinte în adoptarea definiţiei antisemitismului şi participarea anul trecut la Ierusalim, la evenimentul organizat de noi pentru a marca 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz. După cum ştiţi, Israelul se confruntă cu ameninţări continue ale Iranului, mandatarilor şi colaboratorilor din Gaza şi Liban. Israelul nu are numai dreptul, dar mai ales are datoria de a îşi proteja cetăţenii de aceste organizaţii teroriste şi regimuri teroriste care apelează pe faţă la exterminarea noastră. Noi lucrăm împreună la conservarea lecţiilor trecutului, lucrăm împreună la construirea unui viitor luminos, prosper şi sigur. Cooperarea dintre Israel şi România are un potenţial uriaş pentru ţările noastre, popoarele noastre, pentru cetăţenii noştri şi pentru întreaga regiune”, a mai spus preşedintele Israelului.

Citeste si: Cum arăta Klaus Iohannis în adolescență? Președintele a postat o fotografie inedită de la 17 ani: "Amintiri din copilărie"


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Nicolas își pierde răbdarea! Vrea din ce în ce mai tare să formeze un cuplu cu Kinga,... Nicolas își pierde răbdarea! Vrea din ce în ce mai tare să formeze un cuplu cu Kinga, care este nehotărâtă: „Simt că tu nu vrei să-ți faci o relație aici”
kfetele.ro
A murit Peter Imre! „Drum lin, fratele meu mai mare!” A murit Peter Imre! „Drum lin, fratele meu mai mare!”
spotmedia.ro
În câteva luni, Veneția nu se va mai putea vizita decât contra cost În câteva luni, Veneția nu se va mai putea vizita decât contra cost
spotmedia.ro
Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit... Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit la 23 de ani
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 3 – 9 iulie 2022. Gemenii au o perioadă... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 3 – 9 iulie 2022. Gemenii au o perioadă favorabilă pentru investiții și achiziții
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Românii au bani și nu știu de ei. Țara noastră este în vârful unui top întocmit de... Românii au bani și nu știu de ei. Țara noastră este în vârful unui top întocmit de Banca Mondială
doctorulzilei.net
Alzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temuta maladie Alzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temuta maladie
romaniatv.ro
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si