Când intră România în spațiul Schengen. Președintele Klaus Iohannis a declarat că țara noastră îndeplineşte criteriile necesare de peste 10 ani

România se află tot mai aproape de momentul în care va fi primită oficial în spațiul Schengen. Comisia Europeană solicită Consiliului european demersuri pentru ca România, Bulgaria şi Croaţia să facă parte din spaţiul Schengen, deoarece acestea au îndeplinit deja majoritatea condițiilor necesare, însă fără eliminarea controalelor la graniţele interne ale regiunii.

Author: Razvan Ilie Tuesday 08 June 2021 , 13:22

Comisia Europeană urmează să prezinte o Reglementare pentru revizuirea Mecanismului de Evaluare şi Monitorizare Schengen.[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

România nu face parte din Schengen, spațiul de liberă circulație al UE, deși este membră a Uniunii de 14 ani.

Președintele Klaus Iohannis a criticat această stare de blocaj și a declarat recent că țara noastră îndeplineşte criteriile necesare de peste 10 ani.

Citeste si: Pentru ce a fost închis Giovanni Brusca. Capul mafiei siciliene a fost eliberat după 25 ani petrecuți în închisoare

Spațiul Schengen include 26 de țări, inclusiv patru care nu sunt membre UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, în timp ce cinci state membre nu au fost încă incluse în zona de liberă circulație.

Acordul Schengen poartă numele unui mic sat din Luxemburg situat în punctul în care frontiera acestei țări se întâlnește cu cele ale Franței și Germaniei. Deși a început ca o inițiativă interguvernamentală, în prezent cooperarea Schengen este încorporată în legislația și în normele UE. Primul acord cu acest nume a fost încheiat în anul 1985.

Citeste si: Alertă meteo pentru românii care merg în concediu în Grecia

Comisia Europeană solicită primirea României în Schengen 

Noua strategie cu privire la spațiul Schengen, prezentată, săptămâna trecută, de Comisia Europeană, propune statelor membre să accepte aderarea la spațiul de liberă circulație a țărilor membre ale Uniunii care nu fac încă parte din Schengen: România, Bulgaria, Croația, Cipru și Irlanda.

DETALII despre ce presupune spațiul Schengen aici

Comisia Europeană solicită lărgirea spațiului Schengen prin aderarea tuturor statelor membre ale UE, alături de asigurarea unui management eficient al graniței externe a UE (inclusiv prin integrarea sistemelor informatice de control al securității și fluxului de migranți).

Citeste si: Comisia Europeană dorește ca România, Bulgaria şi Croaţia să facă parte din spaţiul Schengen

Aderarea la spațiul Schengen este una dintre prioritățile României încă de la aderarea, în 2007, la Uniunea Europeană. De-a lungul anilor, deși România a îndeplinit criteriile tehnice de aderare, nu a obținut unanimitatea necesară în Consiliul European. Olanda a fost printre țările care s-a opus constant, invocând corupția din România.

Klaus Iohannis: România, un exemplu privind asigurarea securităţii pentru Uniunea Europeană 

Aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România şi face parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE, a declarat recent președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că "România îndeplineşte criteriile necesare de peste zece ani, fiind un exemplu în ceea ce priveşte asigurarea securităţii pentru Uniunea Europeană".

"Efectele crizei pandemiei au arătat anumite deficienţe în zone în care este nevoie de eforturi suplimentare, pentru a avea mecanisme mai bune atât în Schengen, cât şi zona Euro. Din această perspectivă, România intenţionează să joace un rol activ în toate demersurile ce au ca scop rezolvarea acestor probleme", a mai declarat preşedintele Iohannis.

Citeste si: Klaus Iohannis, apel la reducerea decalajelor dintre statele UE

Conform Comisiei Europene,  Bulgaria şi România au fost analizate în mod pozitiv pentru intrarea în spațiul Schengen  încă din 2010/2011.

Pentru Croaţia, Comisia Europeană a adoptat pe 22 octombrie 2019 documentul Communication55, iar pe baza acestuia, ţara a luat măsurile pentru a putea respecta condiţiile necesare pentru aplicarea acquisului Schengen, acestea fiind confirmate printr-o verificare a graniţelor externe ale Croaţiei.

Comisia Europeană urmează să prezinte o Reglementare pentru revizuirea Mecanismului de Evaluare şi Monitorizare Schengen. De asemenea, Executivul UE va organiza constant forumuri Schengen şi evaluări privind modul în care a fost gestionată criza pandemiei la nivelul circulaţiei în spaţiul comunitar. În plus, va fi prezentat "un plan pentru situaţii de urgenţă" şi va fi propus un "Instrument de urgenţă destinat pieţei unice".


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Nicolas își pierde răbdarea! Vrea din ce în ce mai tare să formeze un cuplu cu Kinga,... Nicolas își pierde răbdarea! Vrea din ce în ce mai tare să formeze un cuplu cu Kinga, care este nehotărâtă: „Simt că tu nu vrei să-ți faci o relație aici”
kfetele.ro
A murit Peter Imre! „Drum lin, fratele meu mai mare!” A murit Peter Imre! „Drum lin, fratele meu mai mare!”
spotmedia.ro
În câteva luni, Veneția nu se va mai putea vizita decât contra cost În câteva luni, Veneția nu se va mai putea vizita decât contra cost
spotmedia.ro
Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit... Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit la 23 de ani
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 3 – 9 iulie 2022. Gemenii au o perioadă... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 3 – 9 iulie 2022. Gemenii au o perioadă favorabilă pentru investiții și achiziții
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Românii au bani și nu știu de ei. Țara noastră este în vârful unui top întocmit de... Românii au bani și nu știu de ei. Țara noastră este în vârful unui top întocmit de Banca Mondială
doctorulzilei.net
Alzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temuta maladie Alzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temuta maladie
romaniatv.ro
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si