Când intră România în spațiul Schengen. Președintele Klaus Iohannis a declarat că țara noastră îndeplineşte criteriile necesare de peste 10 ani

România se află tot mai aproape de momentul în care va fi primită oficial în spațiul Schengen. Comisia Europeană solicită Consiliului european demersuri pentru ca România, Bulgaria şi Croaţia să facă parte din spaţiul Schengen, deoarece acestea au îndeplinit deja majoritatea condițiilor necesare, însă fără eliminarea controalelor la graniţele interne ale regiunii.

Author: Razvan Ilie marți 08 iunie 2021 , 13:22

Comisia Europeană urmează să prezinte o Reglementare pentru revizuirea Mecanismului de Evaluare şi Monitorizare Schengen.[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

România nu face parte din Schengen, spațiul de liberă circulație al UE, deși este membră a Uniunii de 14 ani. Președintele Klaus Iohannis a criticat această stare de blocaj și a declarat recent că țara noastră îndeplineşte criteriile necesare de peste 10 ani.

Citeste si: Pentru ce a fost închis Giovanni Brusca. Capul mafiei siciliene a fost eliberat după 25 ani petrecuți în închisoare

Spațiul Schengen include 26 de țări, inclusiv patru care nu sunt membre UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, în timp ce cinci state membre nu au fost încă incluse în zona de liberă circulație.

Acordul Schengen poartă numele unui mic sat din Luxemburg situat în punctul în care frontiera acestei țări se întâlnește cu cele ale Franței și Germaniei. Deși a început ca o inițiativă interguvernamentală, în prezent cooperarea Schengen este încorporată în legislația și în normele UE. Primul acord cu acest nume a fost încheiat în anul 1985.

Citeste si: Alertă meteo pentru românii care merg în concediu în Grecia

Comisia Europeană solicită primirea României în Schengen 

Noua strategie cu privire la spațiul Schengen, prezentată, săptămâna trecută, de Comisia Europeană, propune statelor membre să accepte aderarea la spațiul de liberă circulație a țărilor membre ale Uniunii care nu fac încă parte din

Schengen: România, Bulgaria, Croația, Cipru și Irlanda.

DETALII despre ce presupune spațiul Schengen aici

Comisia Europeană solicită lărgirea spațiului Schengen prin aderarea tuturor statelor membre ale UE, alături de asigurarea unui management eficient al graniței externe a UE (inclusiv prin integrarea sistemelor informatice de control al securității și fluxului de migranți).

Citeste si: Comisia Europeană dorește ca România, Bulgaria şi Croaţia să facă parte din spaţiul Schengen

Aderarea la spațiul Schengen este una dintre prioritățile României încă de la aderarea, în 2007,

la Uniunea Europeană. De-a lungul anilor, deși România a îndeplinit criteriile tehnice de aderare, nu a obținut unanimitatea necesară în Consiliul European. Olanda a fost printre țările care s-a opus constant, invocând corupția din România.

Klaus Iohannis: România, un exemplu privind asigurarea securităţii pentru Uniunea Europeană 

Aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România şi face parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE, a declarat recent președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că "România îndeplineşte criteriile necesare de peste zece ani, fiind un exemplu în ceea ce priveşte asigurarea securităţii pentru Uniunea Europeană".

"Efectele crizei pandemiei au arătat anumite deficienţe în zone în care este nevoie de eforturi suplimentare, pentru a avea mecanisme mai bune atât în Schengen, cât şi zona Euro. Din această perspectivă, România intenţionează să joace un rol activ în toate demersurile ce au ca scop rezolvarea acestor probleme", a mai declarat preşedintele Iohannis.

Citeste si: Klaus Iohannis, apel la reducerea decalajelor dintre statele UE

Conform Comisiei Europene,  Bulgaria şi România au fost analizate în mod pozitiv pentru intrarea în spațiul Schengen  încă din 2010/2011.

Pentru Croaţia, Comisia Europeană a adoptat pe 22 octombrie 2019 documentul Communication55, iar pe baza acestuia, ţara a luat măsurile pentru a putea respecta condiţiile necesare pentru aplicarea acquisului Schengen, acestea fiind confirmate printr-o verificare a graniţelor externe ale Croaţiei.

Comisia Europeană urmează să prezinte o Reglementare pentru revizuirea Mecanismului de Evaluare şi Monitorizare Schengen. De asemenea, Executivul UE va organiza constant forumuri Schengen şi evaluări privind modul în care a fost gestionată criza pandemiei la nivelul circulaţiei în spaţiul comunitar. În plus, va fi prezentat "un plan pentru situaţii de urgenţă" şi va fi propus un "Instrument de urgenţă destinat pieţei unice".


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Vezi online serialul "Hercai" subtitrat in limba romana - Episodul... Vezi online serialul "Hercai" subtitrat in limba romana - Episodul 59, sezonul 1, miercuri, 23 iunie 2021 - VIDEO. Reyyan, in pericol de moarte!
spotmedia.ro
Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie.... Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie. În loc să plătești în plus, ai putea economisi sute de lei!
spotmedia.ro
Un urs a învățat să spargă mașini și acum nu se mai oprește din infracțiuni (Video) Un urs a învățat să spargă mașini și acum nu se mai oprește din infracțiuni (Video)
b1.ro
Informaţia orei îl are în centru pe Radu Mazăre, care tocmai a... Informaţia orei îl are în centru pe Radu Mazăre, care tocmai a...
infoactual.ro
De ce a murit Bran, îndrăgitul actor din Stan și Bran. Cauza morții a șocat întreaga lume! De ce a murit Bran, îndrăgitul actor din Stan și Bran. Cauza morții a șocat întreaga lume!
infoactual.ro
Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si