Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în discursul rostit la recepţia organizată cu ocazia Zilei Naţionale, că evenimentele din ultimele luni au declanşat sentimentul de neîncredere în clasa politică, subliniind că este vremea rezultatelor măsurabile şi a reformelor care au întârziat. 

Citeste si: Comisia Europeană dă înapoi în scandalul momentului: „Nu interzicem și nici nu descurajăm utilizarea cuvântului Crăciun”

"Astăzi avem o soluție atipică pentru guvernarea țării, pentru a trece România peste o încercare istorică. Dar această soluție reprezintă, totodată, o oportunitate pentru politicieni de a arăta că au maturitatea de a pune pe primul loc interesul românilor, chiar cu prețul unor compromisuri personale și doctrinare dificile", a declarat Klaus Iohannis. 

Klaus Iohannis: Evenimentele ultimelor luni au accentuat sentimentul de neîncredere în clasa politică. 

[Sursa foto: Presidency.ro]

Recepţia de la Cotroceni, cu ocazia Zilei Naţionale, a fost organizată, din cauza situaţiei epidemiologice, cu 156 de invitaţi, printre care 20 de jurnalişti. Invitaţii au fost stabiliţi în baza Legii privind ceremoniile oficiale, care include şi ordinea de precădere a participanţilor la astfel de evenimente, au precizat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale.

"Nu trebuie să uităm nicio clipă că obiectivul nostru fundamental este asigurarea viitorului democratic și european al României, stabilitatea și buna funcționare a statului. Doar cu voință politică vom reuși să construim consens, nu numai declarativ, ci și prin acțiuni concrete, care să genereze progres și prosperitate pentru oameni.

Sunt optimist că lucrurile vor funcționa și că rezultatele nu vor întârzia să apară", a declarat șeful statului.

Citeste si: Mesajul Președintelui Klaus Iohannis de Ziua Națională a României: „Ziua de 1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanţa identităţii noastre naţionale”

Klaus Iohannis: ”Acest virus a răpit din mijlocul familiilor bunici, părinţi, fraţi, surori, copii şi prieteni"  

Preşedintele Iohannis a subliniat că sărbătorim astăzi Ziua Naţională într-un moment marcat de griji şi suferinţe, iar pandemia de COVID-19 constituie, în continuare, realitatea dureroasă a zilelor noastre. El a subliniat din nou importanţa vaccinării.

Recepţia de la Cotroceni, cu ocazia Zilei Naţionale, a fost organizată, din cauza situaţiei epidemiologice, cu 156 de invitaţi, printre care 20 de jurnalişti. Invitaţii au fost stabiliţi în baza Legii privind ceremoniile oficiale, care include şi[Sursa foto: Presidency.ro]

”Acest virus a răpit din mijlocul familiilor bunici, părinţi, fraţi, surori, copii şi prieteni. Pline de compasiune, gândurile mele se îndreaptă către familiile înlăcrimate ale celor care au pierdut lupta cu boala. Adresez un mesaj de încurajare celor în suferinţă, bolnavilor din spitale, urându-le însănătoşire grabnică şi deplină. Acum, mai mult decât oricând, trebuie să ne regăsim forţa unităţii, să nu ne lăsăm pradă deznădejdii şi să avem înţelepciunea de a alege să ne protejăm sănătatea. Trebuie să facem tot ce ţine de fiecare dintre noi pentru a nu mai avea un val atât de agresiv ca cel care a devastat naţiunea noastră în această toamnă. Singura cale pentru a pune punct pandemiei rămâne vaccinarea cât mai multor oameni. Nu există, dragi români, un alt drum decât acesta, al vaccinării, pentru a ne recâştiga normalitatea”, a afirmat preşedintele.

Citeste si: Klaus Iohannis decorează de 1 Decembrie cadre medicale, membri ai corpului didactic şi reprezentanţi ai societăţii civile

Klaus Iohannis a ţinut să transmită un mesaj special de respect şi gratitudine ”personalului medical care se luptă până la epuizare pentru a salva vieţi”.

”Prin eforturi extraordinare, dumneavoastră, medici şi paramedici, asistente şi asistenţi, infirmieri şi ambulanţieri, voluntari, nu doar vă puneţi în slujba celorlalţi, dar ne daţi tuturor încredere în forţa societăţii noastre! Ziua Marii noastre Uniri este de acum înainte legată de exemplul dăruirii pentru semeni a corpului nostru medical”, a precizat Klaus Iohannis.

El a remarcat că pandemia nu a generat doar o criză sanitară profundă, ci şi o criză a încrederii, valurile de ştiri false şi dezinformări tensionând suplimentar climatul social, deseori cu punerea în pericol a vieţii şi a demnităţii umane. În faţa acestor curente toxice, trebuie să reacţionăm.

La finalul discursului rostit la recepţia cu ocazia Zilei Naţionale, preşedintele Klaus Iohannis i s-a adresat Patriarhului: ”Am înţeles ca sunteţi vaccinat cu schema completă”, au declarat surse participante la evenimentul de la Cotr[Sursa foto: Presidency.ro]

Redăm mai jos discursul integral al președintelui Klaus Iohannis:

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii- wowbiz.ro

Citeste si: Indignare generală după ce un bărbat care a lucrat 104 zile la rând a murit pentru că i-au cedat organele- antena3.ro

"Dragi români,

La fiecare 1 Decembrie, de Ziua noastră Națională, simțim aceeași emoție puternică ce ne unește în jurul unei sărbători care ne aparține tuturor, indiferent de locul în care ne aflăm.

1 Decembrie este despre cum un ideal național, visat de generații întregi, a devenit realitate în 1918. 1 Decembrie este despre solidaritate, despre coeziune în jurul unor obiective comune, despre rememorarea tuturor reușitelor și a sacrificiilor care le-au făcut posibile.

1 Decembrie reprezintă însă și amintirea dificultăților, deloc puține, care ne-au marcat istoria, a perioadelor în care speranța părea pierdută.

Să onorăm memoria tuturor înaintașilor noștri care, prin jertfă, cu angajament și viziune, au construit o patrie a tuturor cetățenilor ei, un contribuitor responsabil la echilibrul și pacea în regiune.

România de astăzi este țara care și-a împlinit vocația democratică după Revoluția din Decembrie 1989.

Aderarea la Uniunea Europeană, eveniment de la care în curând se vor împlini 15 ani, a desăvârșit procesul de apropiere de valorile occidentale.

Participarea la construcția europeană și la dialogul internațional, fructificarea atuurilor geostrategice, economice sau culturale ale țării, toate se sprijină pe unitatea națiunii noastre, izvor al solidarității sociale și al coeziunii dintre cetățeni.

Sărbătorim astăzi Ziua Națională într-un moment marcat de griji și suferințe. Pandemia de COVID-19 constituie, în continuare, realitatea dureroasă a zilelor noastre.

Acest virus a răpit din mijlocul familiilor bunici, părinți, frați, surori, copii și prieteni. Pline de compasiune, gândurile mele se îndreaptă către familiile înlăcrimate ale celor care au pierdut lupta cu boala. Adresez un mesaj de încurajare celor în suferință, bolnavilor din spitale, urându-le însănătoșire grabnică și deplină.

Acum, mai mult decât oricând, trebuie să ne regăsim forța unității, să nu ne lăsăm pradă deznădejdii și să avem înțelepciunea de a alege să ne protejăm sănătatea.

Trebuie să facem tot ce ține de fiecare dintre noi pentru a nu mai avea un val atât de agresiv ca cel care a devastat națiunea noastră în această toamnă.

Singura cale pentru a pune punct pandemiei rămâne vaccinarea cât mai multor oameni. Nu există, dragi români, un alt drum decât acesta, al vaccinării, pentru a ne recâștiga normalitatea.

De Ziua Națională, transmit un mesaj special de respect și gratitudine personalului medical care se luptă până la epuizare pentru a salva vieți. Prin eforturi extraordinare, dumneavoastră, medici și paramedici, asistente și asistenți, infirmieri și ambulanțieri, voluntari, nu doar vă puneți în slujba celorlalți, dar ne dați tuturor încredere în forța societății noastre!

Ziua Marii noastre Uniri este de acum înainte legată de exemplul dăruirii pentru semeni a corpului nostru medical.

Doamnelor și domnilor,

Trebuie să fim conștienți că pandemia nu a generat doar o criză sanitară profundă, ci și o criză a încrederii, valurile de știri false și dezinformări tensionând suplimentar climatul social, deseori cu punerea în pericol a vieții și a demnității umane. În fața acestor curente toxice, trebuie să reacționăm.

În același timp, evenimentele ultimelor luni au accentuat sentimentul de neîncredere în clasa politică.

Citeste si: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”- kfetele.ro

Citeste si: Bobby Deol, despre dependența de alcool: "Uitându-se la mine în timp ce mă chinuiam". Cum a depășit actorul indian acele situații dificile- radioimpuls.ro

Citeste si: Medic acuzat că a ucis un băiat pe care l-a operat urmărind tutoriale pe YouTube- antena3.ro

De aceea, clasa politică în ansamblul ei are nu doar responsabilitatea, ci obligația de a recâștiga încrederea cetățenilor prin fapte și promisiuni îndeplinite, și nu prin declarații de intenție, care nu mai pot convinge astăzi. Este vremea rezultatelor măsurabile și a reformelor care au întârziat prea mult timp.

Astăzi avem o soluție atipică pentru guvernarea țării, pentru a trece România peste o încercare istorică. Dar această soluție reprezintă, totodată, o oportunitate pentru politicieni de a arăta că au maturitatea de a pune pe primul loc interesul românilor, chiar cu prețul unor compromisuri personale și doctrinare dificile.

Nu trebuie să uităm nicio clipă că obiectivul nostru fundamental este asigurarea viitorului democratic și european al României, stabilitatea și buna funcționare a statului.

Doar cu voință politică vom reuși să construim consens, nu numai declarativ, ci și prin acțiuni concrete, care să genereze progres și prosperitate pentru oameni. Sunt optimist că lucrurile vor funcționa și că rezultatele nu vor întârzia să apară.

Pandemia va lua sfârșit la un moment dat și noi va trebui să fim pregătiți până atunci pentru a recupera decalajele încă foarte mari pe care le avem în raport cu țările din vestul Europei.

O societate trainică, sănătoasă și durabilă se construiește printr-un  efort comun, prin muncă și sacrificii, prin punerea în prim-plan a agendei publice.

Este important să învățăm cu toții din lecțiile trecutului, ca să ne putem ghida mai bine acțiunile prezente și viitoare.

Să fim conștienți că împreună, uniți de aceeași parte a baricadei, vom putea să depășim aceste crize și vom reuși să redobândim echilibrul în societatea noastră.

Dragi români,

Astăzi, când celebrăm 103 ani de la Marea Unire, lecția solidarității este mai vie și mai actuală ca oricând.

Istoria ne-a demonstrat de nenumărate ori că, dacă rămânem uniți, putem să ne adaptăm oricăror realități și tendințe și că depinde de voința noastră, ca națiune, să trecem cu bine peste toate provocările.

Ca și în atâtea alte momente definitorii ale trecutului nostru, avem și acum resursele necesare, instrumentele potrivite și voința de a reuși. Vă îndemn, așadar, să privim cu speranță spre viitor!

Tuturor românilor, oriunde vă aflați astăzi, vă urez „La mulți ani!” și vă doresc multă sănătate!

La mulți ani, România!", a spus Klaus Iohannis.

Sursa: Presidency.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si