Lăsata Secului 2023. Lăsata Secului pentru Postul Paștelui reprezintă momentul în care credincioșii mai pot consuma alimente de dulce, înainte de Postul Mare.
Lăsata Secului 2023. Lăsata Secului este ziua de dinaintea postului în care mai pot fi consumate alimente de dulce.
Atunci când se lasă sec, credincioșii intră oficial în perioada de post. Acest lucru semnifică faptul că nu mai au voie să consume alimente de „dulce”. Este vorba despre toate acele produse de origine animală cum ar fi carne, lapte, ouă, brânză sau unt.
După lăsata secului, credincioșii trebuie să respecte rigorile postului și doar în zilele în care se fac dezlegări mai pot consuma pește, ulei sau vin.
Când se merge la nași înainte de Postul Paștelui?
Un obicei străvechi este acela de a merge cu plocon la nași. În prezent, această tradiție încă se respectă. Pe data de 26 februarie 2023, finii pot merge la nași.
Citește și: Paștele 2023: pe ce dată începe Postul Mare?
Ploconul pentru nași reprezintă momentul în care duceem diferite preparate. Unele pot fi servite la masa de dinaintea Postului Mare. Finii trebuie să le ceară iertare nașilor dacă le-au greșit cu ceva, iar apoi, toți patru trebuie să se așeze la masă.
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului 2023
De Lăsata Secului 2023, femeile nu au voie să facă treburi în gospodărie, astfel că nu se spală rufe, nu se face curat, nu se calcă și nici nu se coase. Singurul lucru care le este permis femeilor este să spele foarte bine toate vasele în care au fost pregătite bucate de „dulce”.
Postul Paștelui 2023 începe pe data de 27 februarie și se încheie pe 16 aprilie 2023, ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
toate resturile trebuie strânse și aruncate a doua zi spre răsărit. Persoana care face acest lucru trebuie să rostească următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.
Citește și: Pe ce dată este Sfântul Anton în 2023?
Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.
Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.
Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.
”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.