Laura Codruța Kövesi, singură în cursa pentru șefia Parchetului European. Ce s-a întâmplat cu marele ei rival

Procurorul francez Jean-François Bohnert va fi numit la șefia Parchetului financiar european, post pentru care a fost audiat joi. Jean-François Bohnert este practic retras din cursă de Franța.

D.S., vineri 12 iulie 2019 , 15:50

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Emmanuel Macron l-a favorizat pentru șefia Parchetului Național Financiar, lăsând teoretic calea liberă pentru Laura Codruța Kövesi, scrie rfi.ro.

Bohnert si Kövesi erau cei doi candidați pentru șefia Parchetului European, cei doi având fiecare susținerea unei instituții europene (Parlament European si Consiliu).

Negocierile din primăvară nu au putut produce un acord, cele două instituții au convenit să se reunească din nou în toamna acestui an.

Citeste si: Am fost acasă la Laura Codruța Kovesi! Fosta șefă DNA locuiește într-un bloc banal din Sectorul 5 și nu are camere de supraveghere la ușă! Ce spun vecinii: ”Doamna e foarte de treabă!” EXCLUSIV

Acum, teoretic, problema se simplifică pentru Kövesi (favorizată de Parlament) întrucât rămâne singură în cursă.

Dar procedurile interne ale Consiliului sunt ceva mai complicate decât cele ale Parlamentului European. Serviciul juridic al instituției poate fi cel care obligă statele membre să introducă în cursă un alt candidat.

Acela va trebui audiat de o echipă de specialiști, înainte ca statele membre să treacă la votul politic.

In primăvară, acest vot politic îl favorizase pe procurorul francez Jean-François Bohnert. Franța este așteptată ca în zilele viitoare să exprime o susținere publică pentru Kövesi.

Citeste si: L.C. Kovesi are sprijinul lui Timmermans: Este o juristă de foarte bună calitate

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si