Legea privind statutul magistratilor si modificarea legii ANI au fost adoptate de Camera Deputatilor! Deputatii USR au fluierat pe tot parcursul sesiunii de vot, iar liberalii au batut cu palmele in banci

Camera Deputatilor a adoptat luni cu 179 de voturi "pentru" si 90 de voturi "impotriva" modificarile aduse legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor intr-o sedinta de vot final convocata ad-hoc. De asemenea, a fost adoptata, cu 167 de voturi "pentru" si 90 de voturi "impotriva" si modificarea legii ANI, care prevede ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor descoperiti de Agentia Nationala de Integritate in conflict de interese in perioada 2007 - 2013 inceteaza de drept. Biroul Permanent al Senatului a fost convocat la ora 18:00 pentru a decide calendarul adoptarii legii 303/2004.

V.P., luni 11 decembrie 2017 , 17:26

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Deputatii PNL si USR au incercat sa amane votul pe legea 303/2004 privind statutul magistratilor si pe modificarea legii ANI abordand strategia dreptului la replica: un deputat care vorbea de la tribuna invoca numele altui deputat prezent, care la randul lui, potrivit regulamentului, avea dreptul sa ii dea replica celui care i-a rostit numele.

Presedintele de sedinta, social-democratul Gabriel Vlase, a taiat in repetate randuri microfonul membrilor opozitiei si la un moment dat chiar a pus capat interventiilor deputatilor PNL si USR.

Deputatii USR au fluierat pe tot parcursul sesiunii de vot, iar liberalii au batut cu palmele in banci.

Decizia de convocare a sesiunii de vot final a fost luata de comitetul liderilor, la propunerea liderului deputatilor PSD, Ioan Munteanu.

In mod normal, sesiunea saptamanala de vot final in Camera Deputatilor este marti, dupa pranz.

" Care e diferenta daca a azi sau daca e maine?", a spus Florin Iordache, intrebat de ce intra azi la vot final legea 303/2004 si nu marti, asa cum este normal.

"Noi nu tinem sedintele de Birou Permanent in functie de cum se organizeaza protestatarii", a mai spus el.

Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata miercurea trecuta pe articole in Camera Deputatilor, intr-o sedinta maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind insa amanat pentru ca PSD- ALDE- UDMR nu au reusit sa stranga suficienti deputati pentru a adopta actul normativ.

Singura modificare adoptata de plen fata de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se indrepta impotriva magistratului care a savarsit o eroare din rea-credinta sau grava neglijenta.

"Votul final va fi stabilit intr-o sedinta ulterioara de Birou Permanent", a anuntat presedintele de sedinta, Gabriel Vlase, la finalul dezbaterilor.

De asemenea, si legea care prevede ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor descoperiti de Agentia Nationala de Integritate (ANI) in conflict de interese in perioada 2007- 2013 inceteaza de drept va intra la vot final.

"Interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor in temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 – 2013, pana la intrarea in vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea si completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept", se arata in initiativa legislativa inregistrata la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie si intrata in dezbatere in procedura de urgenta.

De asemenea, a fost modificat si alineatul (2) al articolului 25 din legea 176/2010 astfel: "Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate".
 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Faimosii au nominalizat! Pe CINE vor sa trimita acasa? Ea este a doua concurenta aleasa... Faimosii au nominalizat! Pe CINE vor sa trimita acasa? Ea este a doua concurenta aleasa spre eliminare!
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă... Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului
monitorulcj.ro
Tribunalul Cluj a decis! Celebra filmare cu Marica va fi ȘTEARSĂ de pe internet Tribunalul Cluj a decis! Celebra filmare cu Marica va fi ȘTEARSĂ de pe internet
infoactual.ro
Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!” Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!”
infoactual.ro
Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a... Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a salvat-o!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si