Legea salarizarii: Actualizarea pensiilor speciale, suspendata pana in 2019, nu pana in 2022

Comisia de munca a Senatului a adoptat miercuri, la propunerea Ministerului Muncii, un amendament la Legea salarizarii prin care actualizarea tuturor pensiilor de serviciu in functie de majorarea salariilor se suspenda pana la 1 ianuarie 2019, in loc de 2022.

V.P., miercuri 17 mai 2017 , 14:37

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Potrivit amendamentului adoptat de Comisia de munca a Senatului, ”pana la 1 ianuarie 2019 se suspenda temporar actualizarea in functie de majorarea salariilor, soldelor, indemnizatiilor de incadrare si indemnizatiilor lunare a pensiilor de serviciu ale functionarilor publici parlamentari (…), ale membrilor Corpului diplomatic si consular (…), ale judecatorilor si procurorilor (…), ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare (…), ale auditorilor publici externi (…), precum si actualizarea indemnizatiei pentru limita de varsta de care beneficiaza deputatii si senatorii”.

"E un pas inainte spre legalitate, dar tot nu e legal. (...) si un an, si trei zile, si sapte zile, daca vorbim de discriminare, este ilegal. Este neconstitutional. (...) Nu poti sa stabilesti o pensie mai mare decat cea care e in plata pe o functie similara. Dumneavoastra interveniti in corpul unei legi organice, legea 223 cu un articol si imi suspendati temporar dreptul pe un an de zile. Este neconstitutional. Ca e o zi, ca sunt doua zile (...) tot neconstitutional este articolul", a declarat Dumitru Coarna de la Sindicatul politistilor.

Senatoarea liberala Carmen Harau a anuntat ca PNL ar putea ataca la Curtea Constitutionala articolul, argumentand ca drepturile odata castigate nu se pot anula.

"Fiindca tot a anticipat domnul coleg ca PNL va ataca la CCR acest text de lege, da, probabil ca o vom face. Eu o sa ii sfatuiesc pe colegii mei sa facem acest demers, dar nu exista presiune pe CCR cata vreme decizia CCR 794 din 2016 si decizia 23 a iCCJ din acelasi an (...) reglementeaza ca fiind neconstitutionale exact aspectele la care se refera domnul lider sindical. Cu alte cuvinte, drepturi odata castigate nu se pot anula si aceeasi familie ocupationala cu persoane incadrate in functii identice cu atributiuni identice trebuie platite identic. (...) Exista articole care se refera la pensii in legea salarizarii. Ghiveciul e complet in mod tendentios, cu intentia clara de a crea confuzie si dezordine in aceasta problema", a declarat Carmen Harau.

Nu taie nimeni pensiile, noi nu suntem Boc. E o mare diferenta. E vorba de cu totul si cu totul altceva (...) Vorbim despre faptul ca prin aceasta lege a salarizarii stabilim niste salarii care vor fi duble sau chiar triple si in cazul demnitarilor, si in cazul armatei, si in cazul magistratilor s.a.m.d. Iar prin legile speciale aceste pensii se actualizeaza in functie de salariile care sunt in plata. Asta inseamna un impact pe sistemul de pensii foarte mare. Trebuie sa avem o abordare foarte corecta a sistemului de pensii. Nu taie nimeni nicio pensie si niciun drept aflat la ora actuala in plata”, a replicat ministrul Muncii, Olguta Vasilescu.
 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si