Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata de plenul Senatului. Parintii care refuza sa-si vaccineze copiii risca amenzi si de 10.000 de lei

Plenul Senatului a adoptat luni cu 99 de voturi ”pentru” si o abtinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sanctiuni pentru parintii care refuza vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment si pana la amenzi de 10.000 de lei.

luni 23 octombrie 2017 , 18:44

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Este vaccinarea interventia medicala cu cel mai inalt grad de eficienta din istoria omenirii. Vaccinarea a fost a fost introdusa pentru prima data in 1896 impotriva variolei. Variola a secerat la vremea respectiva peste 30 de milioane de suflete. In 1977, in urma introducerii acestuivaccin, variola a fost eradicata de pe intreg globul pamantesc. In anul 1971 a fost introsua vaccinarea impotriva rujeolei. In anul 2000 in AMerica s-a declarat rujeola eradicata. Astfel incat, cu aceste doua exemple cred ca e suficient sa va demonstrez importanta acestui vaccin care, spre surpinderea mea, unii medici am vazut ca il contesta. Eu daca as fi mai mare as lua masuri impotriva acesto medici care contesta aceasta vaccinare care a adus omenirii cele mai mari beneficii”, a spus senatorul PNL Leon Danaila in cadrul dezbaterilor generale asupra proiectului de lege.

Singura modificare notabila fata de varianta trimisa de Guvern a fost eliminarea prevederii ca legea vaccinarii sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018, fara a se prevedea insa o alta data.

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

Proiectul Legii vaccinarii prevede ca, in cazul vaccinurilor obligatorii, consimtamantul pentru imunizare se prezuma ca fiind dat, iar sanctiunile pentru parintii care refuza vaccinarea copiilor merg de la avertisment si pana la amenzi de 10.000 de lei. La inscrierea in unitatile de invatamant va fi solicitata o adeverinta care sa ateste efectuarea vaccinurilor, iar in cazul in care schema nu este completa, este obligatoriu ca in maximum un an copiii sa fie imunizati. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.
 

”In cazul vaccinarilor obligatorii, consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat”, stabileste proiectul de lege, potrivit caruia exceptie de la aceasta prevedere fac situatiile in care parintii sau persoana responsabila refuza in scris vaccinarea copilului minor. 

De asemenea, parintele sau persoana responsabila, in cazul copilului minor, este scutit de obligatia prezentarii acestuia la vaccinare, daca acesta are o contraindicatie definitiva la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, in situatia in care prezinta medicului care are in evidenta sa minorul o certificare a situatiei invocate. Certificarea contraindicatiei de vaccinare a copilului se realizeaza de catre Comisia Judeteana de Vaccinare, in baza dovezilor medicale prezentate.

Conform proiectului de act normativ, la data inscrierii copiilor sau a adultilor intr-o unitate de invatamant sau intr-o alta colectivitate, aceasta are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste sau sa infirme efectuarea vaccinarilor obligatorii.

In cazul in care vaccinarile obligatorii nu au fost efectuate, persoana responsabila are obligatia prezentarii, pana la intrarea in colectivitate, a unuia dintre urmatoarele documente eliberate de catre Comisia Judeteana de Vaccinare sau a Municipiului Bucuresti: calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinta contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari. Daca nu este prezentat unul dintre aceste documente, unitatea de invatamant are obligatia de a sesiza Comisia Judeteana de Vaccinare sau a Municipiului Bucuresti in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in colectivitate.

”In cazul prezentarii unui calendar de recuperare a antigenelor vaccinale obligatorii, schema de vaccinare propusa trebuie sa fie completata in termen de un an de la data admiterii in colectivitate”, se arata in proiect.

Parintii sau alti reprezentanti legali care nu prezinta copiii la vaccinare sau care refuza imunizarea acestora vot fi convocati, in vederea consilierii, la Comisiile judetene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului Bucuresti. Convocarea se face in baza sesizarii furnizorilor de servicii medicale de vaccinare, a DSP sau a colectivitatilor de invatamant, respectiv sesizari din sistemul de protectie a drepturilor copilului.

Comisiile de vaccinare iau in evidenta copilul nevaccinat, consiliaza cel putin o data la 3 luni parintii sau ceilalti reprezentanti legali ai minorilor care trebuie vaccinati, pana la acceptarea planului de recuperare. De asemenea, stabilesc un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii posibil a fi administrate in conformitate cu varsta si monitorizeaza cazul pana la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzatoare varstei.

Sursa: News.ro


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Vestea extrem de tristă a zilei legată de Sebastian, copilul de 7 ani dispărut fără... Vestea extrem de tristă a zilei legată de Sebastian, copilul de 7 ani dispărut fără urmă! Anunţul a venit în urmă cu puţin timp
demamici.ro
A devenit mamă de gemeni după ce-a pierdut 14 sarcini | Demamici.ro A devenit mamă de gemeni după ce-a pierdut 14 sarcini | Demamici.ro
b1.ro
Făceau curățenie în casa bunicii din Bistrița, când au făcut o descoperire care poate... Făceau curățenie în casa bunicii din Bistrița, când au făcut o descoperire care poate să le aducă mii de euro
monitorulcj.ro
Tragedie la o facultate din Cluj-Napoca! Un student a murit înaintea unui examen Tragedie la o facultate din Cluj-Napoca! Un student a murit înaintea unui examen
infoactual.ro
Horoscop: Soarele intră în Vărsător. Cum este afectată o zodie Horoscop: Soarele intră în Vărsător. Cum este afectată o zodie
infoactual.ro
Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum” Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si