Lista neagră de alimente care cresc riscul de cancer. Medicii au dezvăluit lista de la A la Z

Consumul mai multor alimente ultra-procesate crește riscul de a dezvolta și de a muri din cauza cancerului, în special a celui ovarian și cerebral, potrivit unui nou studiu efectuat pe aproape 200.000 de persoane, dintre care peste jumătate erau femei.

Author: Sorin Negru joi 02 februarie 2023 , 00:54

Alimentele ultra-procesate cresc riscul de a face cancer

Alimentele ultra-procesate cresc riscul de a face cancer

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pe lista neagră de alimente procesate în exces se află supele preambalate, sosurile, pizza congelată și alte mâncăruri gata de consumat, precum și hot-dogs, cârnați, cartofi prăjiți, sucuri, prăjituri cumpărate din magazin, bomboane, gogoși, înghețată și multe altele.

Citește și: Noi detalii în cazul antrenorului de fitness care a adus prăjituri cu marijuana la petrecere. Dulciurile au costat 750 de lei și au fost aduse în loc de cadou

„Alimentele ultra-procesate sunt produse cu ingrediente derivate industrial și folosesc adesea aditivi alimentari pentru a ajusta culoarea, aroma, consistența, textura sau pentru a prelungi perioada de valabilitate”, a spus unul dintre autorii studiului, dr. Kiara Chang de la Imperial College London.

Citește și: Dramă în lumea sportului. Pilotul de curse de 17 ani a murit într-un accident oribil (VIDEO)

„Este posibil ca organismul nostru să nu reacţioneze în același mod la aceste ingrediente şi aditivi ultra-procesați cum reacționează la alimentele proaspete şi cele nutritive procesate minim”, a

mai spus Chang, potrivit CNN.

Alimente mai puțin sănătoase în dieta celor bolnavi

Persoanele care mănâncă mai multe alimente ultra-procesate tind, de asemenea, să „bea mai multe băuturi carbogazoase și mai puțin ceai și cafea, sau să consume mai puține legume și alte alimente asociate cu un model alimentar sănătos”, a spus Duane Mellor, dietetician și profesor senior la Aston Medical School din Birmingham.

Citește și: VIDEO. Românul care a ucis-o pe milionara de 71 de ani s-a filmat dansând cu iubita Maria Amariucăi în casa victimei

Citeste si: Concediu de odihnă 2023! Până la ce dată se pot recupera zilele de concediu rămase din anul 2022- kanald.ro

Citeste si: Soțul lui Emily Burghelea a dat de înțeles că urmează să devină iar părinți- wowbiz.ro

„Acest lucru ar putea însemna că s-ar putea să nu fie un efect specific al alimentelor ultra-procesate în sine, ci să reflecte impactul unui aport mai scăzut de alimente mai sănătoase”, a spus Mellor, care nu a fost implicat în studiu.

Avertizarea de cancer din studiul Imperial College London este pentru toți cei care mănâncă alimente gata preparate din comerț, chipsuri și ciocolată, dar și alte alimente procesate cum ar fi șunca, cerealele pentru micul dejun sau dulciurile.

Potrivit studiului citat, pentru fiecare 10% dintre caloriile din alimentele procesate, există o creștere cu 2% a riscului de cancer.

Etichete de avertizare a alimentelor ultra-procesate

Cercetătorii au cerut etichete de avertizare pe partea din față a ambalajului, având în vedere că oamenii din întreaga lume tind să consume din ce în ce mai mult alimente ultra-procesate (UPF).

Alimentele de tip UPF conțin de obicei ingrediente pe care oamenii nu le-ar adăuga atunci când gătesc alimente de casă, cum ar fi substanțe chimice, coloranți, îndulcitori și conservanți pentru a prelungi durata de valabilitate.

Citește și: Sfaturi utile despre alimentația în perioada sărbătorilor, duminică, începând cu ora 09:30, într-o nouă ediție "Apel la consilier" cu Eva Pavel

Studiile anterioare au sugerat o legătură între UPF și bolile de inimă, demența, obezitatea și diabetul de tip 2.

Cercetătorii au spus că cele mai recente descoperiri s-au bazat pe observații în care oamenii au raportat ce au mâncat de-a lungul timpului și ce boli au dezvoltat.

Citeste si: Veste bună pentru femeile din România! Statul oferă vouchere de 250 de lei pentru alimente, chiar înainte de Paște- kfetele.ro

Citeste si: Din ce face bani acum fosta soție a lui Dinu Maxer? Determinată din fire, artista nu a profesat niciodată în domeniul studiat și s-a reprofilat- radioimpuls.ro

Orice legătură directă între alimentele ultra-procesate și cancer nu poate fi dovedită în acest moment.

„Acest studiu se adaugă la dovezile tot mai mari că alimentele ultra-procesate pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre, inclusiv riscul de cancer. Având în vedere nivelurile ridicate de consum de acest tip la adulții și copiii din Europa, acest lucru are implicații importante”, a explicat dr. Eszter Vamos, potrivit MyLondon.News .  

Trebuie remarcat faptul că nu toate alimentele procesate sunt rele. Spre exemplu, unele alimente necesită procesare pentru a le face sigure, cum ar fi laptele, care trebuie pasteurizat pentru a elimina bacteriile.

Studiul complet cu privire la alimentele procesate poate fi văzut aici.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si