Alimente bogate în vitamina D. Nu trebuie să lipsească din dieta ta
Vitamina D ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism. Acești nutrienți sunt necesari pentru a menține sănătatea oaselor, dinților și mușchilor. Lipsa vitaminei D poate duce la deformări osoase, cum ar fi rahitismul la copii și dureri osoase cauzate de o afecțiune numită osteomalacie la adulți.
O alimentatie bogata in legume, produse lactate slabe, fructe, cereale si carne alba asigura aportul de vitamine si minerale (in special vitamina B6, magneziu, seleniu, zinc) necesar mentinerii organismului in tonus maxim, fizic si psihic.
Vitamina D reprezinta o familie de nutrienti care impartasesc anumite similaritati in ceea ce priveste structura chimica. Astfel, exista mai multe tipuri de vitamina D, de la D1 la D5 si D12.
Totusi, dintre toate aceste tipuri, doar doua sunt esentiale pentru a mentine sanatatea organismului si se regasesc frecvent in alimentatie:
Vitamina D2 (ergocalciferol)- se regaseste in anumite plante, ciuperci si drojdie;
Vitamina D3 (colecalciferol)- se regaseste in anumite alimente de origine animala, precum pestele gras sau galbenusul de ou.
Mai exact, vitamina D3 se regaseste doar in alimente de origine animala si poate fi produsa in timpul expunerii la soare, in timp ce vitamina D2 provine din plante si alimente fortificate.
In timpul expunerii la soare, razele ultraviolete declanseaza formarea de vitamina D3 din compusul 7-dehidrocolesterol, care se regaseste la nivelul pielii 2. Un proces similar are loc in cazul plantelor si ciupercilor, unde razele UV duc la formarea de vitamina D2 din ergosterol, un compus care se regaseste in plante
- Alimente cu conținut ridicat de vitamina D3 - Peștele gras: somon, macrou, cod, hering, sardine - Lactatele - Tofu - Carnea de porc - Carnea de vită (în special ficatul de vită) -
Ciupercile - Gălbenușul de ou - Cerealele fortificate cu vitamina D3 - Uleiul de ficat de cod
Punctam că vitamina D3 este o vitamină liposolubilă și pentru ca absorbția ei să se facă eficient avem nevoie de o alimentație bogată în grăsimi vegetale (avocado, nuci, migdale, semințe), dar și în grăsimi animale (de preferință provenite din pește).