Vitamina D ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism. Acești nutrienți sunt necesari pentru a menține sănătatea oaselor, dinților și mușchilor. Lipsa vitaminei D poate duce la deformări osoase, cum ar fi rahitismul la copii și dureri osoase cauzate de o afecțiune numită osteomalacie la adulți.
O alimentatie bogata in legume, produse lactate slabe, fructe, cereale si carne alba asigura aportul de vitamine si minerale (in special vitamina B6, magneziu, seleniu, zinc) necesar mentinerii organismului in tonus maxim, fizic si psihic.
Vitamina D reprezinta o familie de nutrienti care impartasesc anumite similaritati in ceea ce priveste structura chimica. Astfel, exista mai multe tipuri de vitamina D, de la D1 la D5 si D12. Totusi, dintre toate aceste tipuri, doar doua sunt esentiale pentru a mentine sanatatea organismului si se regasesc frecvent in alimentatie:
- Vitamina D2 (ergocalciferol)- se regaseste in anumite plante, ciuperci si drojdie;
- Vitamina D3 (colecalciferol)- se regaseste in anumite alimente de origine animala, precum pestele gras sau galbenusul de ou.
Mai exact, vitamina D3 se regaseste doar in alimente de origine animala si poate fi produsa in timpul expunerii la soare, in timp ce vitamina D2 provine din plante si alimente fortificate.
In timpul expunerii la soare, razele ultraviolete declanseaza formarea de vitamina D3 din compusul 7-dehidrocolesterol, care se regaseste la nivelul pielii 2. Un proces similar are loc in cazul plantelor si ciupercilor, unde razele UV duc la formarea de vitamina D2 din ergosterol, un compus care se regaseste in plante
Citeste si: Lipsă de calciu? Iată ce alimente trebuie să consumi pentru a evita această problemă
Surse de vitamina D3
- Alimente cu conținut ridicat de vitamina D3
- Peștele gras: somon, macrou, cod, hering, sardine
- Lactatele
- Tofu
- Carnea de porc
- Carnea de vită (în special ficatul de vită)
- Ciupercile
- Gălbenușul de ou
- Cerealele fortificate cu vitamina D3
- Uleiul de ficat de cod
Punctam că vitamina D3 este o vitamină liposolubilă și pentru ca absorbția ei să se facă eficient avem nevoie de o alimentație bogată în grăsimi vegetale (avocado,
Citeste si: Cele mai frecvente afecțiuni sezoniere
Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.
Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.
Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.
”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.