Noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat. Ce se întâmplă cu turiștii care merg în Grecia sau în Spania

Autoritățile au expus noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat. Grecia se află pe lista galbenă, iar Spania pe lista roșie.

Author: Georgiana Balaban duminică 18 iulie 2021 , 12:27

lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat 18 iulie
Lista completă a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie carantina la întoarcerea în România.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

A intrat în vigoare noua listă a țărilor cu risc epidemiologic mare. Grecia este clasată în zona galbenă, iar Spania în zona roșie. Oamenii care vin din ţări aflate pe lista galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

Citeste si: Proteste in Franta si Grecia

Persoanele care vin din state zona roşie, carantina nu se va aplica doar în cazul celor vaccinaţi. Testul COVID nu scuteşte de intrarea în carantină. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat joi hotărârea referitoare la noua listă.

Lista țărilor cu risc epidemiologic mare

A fost actualizată lista ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat: în zona roşie au intrat Spania, Portugalia, Olanda, Andorra, Georgia şi Malaysia, iar în zona galbenă au intrat: din zona roşie, în urma scăderii incidentei: Uruguay şi Paraguay; din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Grecia, Luxemburg, Gibraltar, Kazahstan, Insulele Feroe şi Libia.

Citeste si: Grecia cere certificat de vaccinare sau un test negativ Sars-Cov-2 pentru clienții barurilor și ai restaurantelor

Pe lista verde sunt clasate și țările: Zambia, Guyana şi Bahrain. Noua listă intră în vigoare de duminică, ora 00:00.

Persoanele care vin în România trebuie să completeze, la punctele de frontieră, un formular de triaj COVID. Formularul de triaj trebuie înmânat reprezentantului DSP, la intrarea în ţară.

Citeste si: Alertă în Grecia: Caniculă și risc de incendii. Anunțul MAE

lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat 18 iulie
Țările aflate pe lista roșie COVID-19.[Sursa foto: PixaBay]

Declaraţia poate fi descărcată în format fizic şi completată sau poate fi completată online. Declaraţia în format fizic poate fi descărcată de aici.
În cazul declaraţiei online, este necesară introducerea unui număr de telefon valid, unde persoana respectivă poate fi contactată pe perioada autoizolării. La acelaşi număr de telefon, va primi prin SMS (gratuit) un cod unic pe care îl va utiliza pentru finalizarea operaţiunii de completare a declaraţiei.

Citeste si: Prima țară din U.E care a decis să primească doar turiști vaccinați. "Trebuie să ne protejăm societatea"

„Urmează să completaţi un chestionar ce va genera declaraţia pe baza căreia puteţi intra în ţară. Vă rugăm să completaţi formularul din această aplicaţie cu date reale, declaraţia pe proprie răspundere fiind ulterior verificată de autorităţile competente”, avertizează autorităţile.
Declaraţia online poate fi accesată AICI.

Pe data de 14 mai 2021, țara noastră a introdus lista roșie. „Lista este difrenţiată pe coduri – verde, galben şi roşu, exact după incidenţele din România. Motivul pentru care s-a făcut acest lucru este pentru a nu intra brusc ţări care ne depăşesc cu foarte puţin. Dacă este în codul galben, persoana nu intră în carantină dacă este vaccinată sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă este din zona roşie, fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină”, a declarat atunci Raed Arafat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si