Locul unic din România care a fost sursă de inspirație pentru Mihai Eminescu. Unde se află, de fapt, „Codrii de Argint”?

Locul unic din România care a fost sursă de inspirație pentru Mihai Eminescu. Iată unde se află, de fapt, „Codrii de Argint”!

România, cu peisajele sale naturale impresionante, a inspirat nenumărați artiști, dintre care unul dintre cei mai mari este Mihai Eminescu. În creația sa poetică, natura a jucat un rol esențial, iar unul dintre cele mai cunoscute locuri care l-a fascinat pe marele poet sunt „Codrii de Argint”. Această pădure spectaculoasă nu doar că a fost o sursă de inspirație, dar a devenit și un simbol al legăturii profunde dintre om și natură, un loc în care realitatea și fantezia se împletesc armonios.

Localizarea „Codrilor de Argint”

„Codrii de Argint” sunt o rezervație naturală de tip forestier situată în județul Neamț, într-o zonă pitorească din partea central-nordică a județului, aproape de satul Văratec. Locul este ușor accesibil datorită apropierii de drumul național DN15G, care face legătura între Valea Seacă și Văratec. Aria naturală se află pe terasa inferioară a pârâului Topolița, la o altitudine de aproximativ 540 de metri, într-un cadru montan ce adăpostește o biodiversitate extraordinară.

Rezervația are o suprafață de doar 2 hectare și reprezintă un adevărat refugiu pentru speciile arboricole, în special pentru mesteacănul (Betula pendula), care crește aici în exemplare seculare, având un rol important în protecția acestora. Acesta a fost desemnată arie protejată în anul 2000, prin Legea nr. 5, fiind parte dintr-un plan național de protejare a zonelor naturale de importanță majoră.

Locul unic din România: „Codrii de Argint”

Locul unic din România: „Codrii de Argint”

(sursa foto: PixaBay)

Citește și: „Diamantul” de Maramureș: Reflectă lumina și are aceeași claritate ca a celor mai căutate pietre prețioase. Unde se poate găsi?

Ce face „Codrii de Argint” atât de speciali?

Codrii de Argint sunt nu doar un loc al protecției mediului, dar și o comoară naturală cu o frumusețe unică. Cei care ajung aici sunt martorii unei păduri cu o atmosferă de basm, unde liniștea pădurii și sunetele vântului prin crengile argintii de mesteacăn creează o armonie perfectă.

În special la apus, când soarele se reflectă în ramurile copacilor, acest loc pare să capete o aură de magie, ca desprinsă dintr-un tablou al naturii.

Marele poet național Mihai Eminescu și „Pădurea de Argint”

„Codrii de Argint” sunt adesea evocați în poeziile lui Mihai Eminescu, care a fost profund marcat de frumusețea acestei păduri. Poetul a găsit în acest peisaj o sursă inepuizabilă de inspirație.

În celebra sa poezie „Călin – file de poveste”, Eminescu descria un loc „de basm”, unde natura devine aproape umană, plină de glasuri și viață. În versurile sale, poetul ne introduce într-un peisaj unde „codrii de aramă” și „pădurile de argint” par să vorbească și să vibreze în armonie:

„De treci codrii de aramă de departe vezi albind/ Și-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint” – Mihai Eminescu, „Călin – file de poveste”

Locul unic din România: „Codrii de Argint”

Locul unic din România: „Codrii de Argint”

(sursa foto: PixaBay)

Citește și: Lângă Oradea crește o floare extrem de rară: Plantă ar fi, probabil, un relict terțiar, care ar fi supraviețuit din perioada glaciațiunilor

Această imagine a „codrilor de argint” este adânc ancorată în conștiința colectivă românească, fiind percepută ca un loc al visurilor și al poveștilor. Toamna, când frunzele pădurii capătă nuanțe aurii și roșiatice, peisajul de aici pare să prindă viață, iar versurile din „Memento mori” reflectă perfect acest cadru idilic:

„Lângă râuri argintoase, care mișcă-n mii de valuri/ A lor glasuri înmiite, printre codri, printre dealuri,/ Printre bolți săpate-n munte, lunecând întunecos,/ Acolo-s dumbrăvi de aur cu poiene constelate,/ Codrii de argint ce mișcă a lor ramuri luminate/ Și păduri de-aramă roșă răsunând armonios.” – Mihai Eminescu, „Memento mori”

 


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.