Lovitură dură pentru angajați. Legea salariilor în funcție de studii, respinsă de CCR

Un proiect de lege depus de social-democrați, care prevedea ca angajații cu studii și calificări suplimentare să primească un salariu minim diferențiat, mai mare decât salariul minim pe economie, a căzut testul de constituționalitate la CCR.

R.I., marți 14 iulie 2020 , 15:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

La începutul lunii iunie, deputaţii au dat vot favorabil proiectului de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională, corespunzător nivelului de calificare. Potrivit actului normativ, legea urma să garanteze dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu brut lunar, diferenţiat pe criteriul nivelului de studii, în cadrul unui program normal de lucru. CCR a decis că această diferențiere nu este constituțională.

Citeste si: Județul din România unde numărul de cazuri de coronavirus a explodat

Curtea Constituţională a României a decis marţi, cu unanimitate de voturi, că Legea pentru stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională. Potrivit unui comunicat al CCR, în urma admiterii obiecţiei formulate de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale PNL şi USR, judecătorii au constatat că Legea privind stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională, fiind încălcate mai multe prevederi din actul fundamental.

Citeste si: Nelu Tătaru: Carantinarea trebuie să se facă gradual

Ce stabilea proiectul de lege votat de Parlament

Potrivit unui articol al legii trimise la CCR, "cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii".

Citeste si: Acest tip de mașină NU mai poate fi înmatriculat în România! Este un model foarte întâlnit în trafic

Citeste si: Bătaie într-un magazin pentru că nu purta mască de protecție

Actul normativ stabilea și coeficienţii minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul acestora şi pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare. 

Citeste si: Veste cumplită pentru economia României. Ies banii din țară!

Începând de la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut s-a majorat la 2.230 de lei lunar, de la 2.080 de lei cât era anul trecut. Asta înseamnă o creştere a salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât era în 2019 la 1.346 de lei în anul 2020. Salariul minim pentru angajaţii care au absolvit studii superioare şi care au minimum un an vechime în domeniul studiilor superioare absolvite a rămas la nivelul de 2.350 de lei în anul 2020.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si