Moartea a nouă schiori ruși în urmă cu 61 de ani a declanșat nenumărate teorii ale conspirației, inclusiv suspiciuni de activitate paranormală, dar pare să fi fost explicată în cele din urmă, potrivit The Times. Teoriile despre incidentul de la „Dyatlov Pass” din Siberia au variat de la prezența unor extratereștri în zonă până la teste sovietice legate de arme secrete.

Citeste si: Tratament miraculos destinat reglării sistemului imunitar

Ce s-a întâmplat de fapt? Un grup de studenți a dispărut, în ianuarie 1959, în timpul unei drumeții pe schiuri pe o lungime de circa 300 de km peste Munții Ural, până la Muntele Otorten- într-o zonă care înseamnă, tradusă în limba locală, „nu mergeți acolo”. Salvamontiștii au descoperit cadavrele înghețate ale unor membri ai grupului, lângă resturile unui incendiu aflat în apropierea taberei lor de la poalele muntelui Kholat Syakhl sau „Muntele Mort”. Victimele erau îmbrăcate doar în lenjeria de corp, în ciuda temperaturilor de minus 40° C. Alte trei corpuri, „de asemenea desculțe și îmbrăcate sumar”, au fost găsite în apropiere, iar cortul grupului „fusese sfâșiat din interior"., după cum au constatat investigatorii.

Citeste si: Starea de urgență, prelungită încă o lună! Se întâmplă într-o țară de lângă Marea Neagră

Celelalte corpuri au fost localizate luni mai târziu, când zăpada a început să se dezghețe.

Doi aveau ochii lipsă, unul își pierduse limba și trei aveau răni la nivelul capului despre care experții au concluzionat că au fost cauzate de o forță egală cu cea a unui accident de mașină sau a unei explozii. Niveluri anormale de radiații au fost, de asemenea, „detectate pe unele dintre hainele lor”.

Incidentul Dyatlov- multe speculații și teorii incredibile

Incidentul Diatlov, cum este cunoscut în presa rusă- ca urmare a șefului de expediție, inginerul Igor Diatlov- se referă la moartea în circumstanțe misterioase a unui grup de turiști, eveniment despre care

se presupune că s-a întâmplat în noaptea de 1 spre 2 februarie 1959 în nordul munților Ural. Incidentul a avut loc în Regiunea Sverdlovsk, lângă muntele Holat Ciahil, în zona locuită de tribul Mansi în trecătoarea care va fi numită Dyatlov în memoria acestui eveniment tragic. Grupul, condus de Igor Diatlov, era format din opt bărbați și o femeie, majoritatea studenți sau absolvenți ai Institutului Politehnic Ural (în prezent Universitatea Tehnică de Stat din Ural).

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Secretul din spatele virusului COVID-19: „Dacă aș spune la Hong Kong, aș fi ucisă!”

Lipsa martorilor oculari a dus la numeroase speculații. Anchetatorii sovietici au stabilit pur și simplu că „o forță naturală copleșitoare” a provocat moartea tinerilor. Accesul în zonă al schiorilor și al altor aventurieri a fost interzis timp de trei ani după acest incident. Cronologia exactă a incidentului rămâne neclară din cauza lipsei supraviețuitorilor.

Citeste si: Doliu în lumea muzicii. Fanii sunt în stare de șoc

Anchetatorii au stabilit că excursioniștii și-au rupt cortul din interior, plecând desculți prin zăpadă la o temperatură de -30°C. Plecarea în grabă, pe întuneric, ar fi fost provocată de apariția unei lumini puternice după unele surse. Deși cadavrele nu au prezentat nici un semn de luptă, două victime aveau cranii fracturate, două cu coaste rupte și un cadavru nu avea limbă. Au fost lansate mai multe speculații privind cauza decesului: atacul unor prizonieri evadați, blestemul spiritelor tribului Mansi, cearta între membrii grupului, victime ale unui proiect militar guvernamental secret, incident OZN etc. (pe corpul lui Diatlov s-a gasit un nivel de radiatii de 85%)

Mister rezolvat?

Însă, după redeschiderea cazului anul trecut, „Parchetul general rus a concluzionat că există o explicație mult mai banală- hipotermia”, relatează The Sun. Anchetatorii cred că drumeții au înghețat până la moarte, după ce au fugit din cortul lor noaptea, pentru a se feri de o avalanșă.

Procurorul principal de stat, Andrei Kuryakov, a declarat că, în timp ce studenții „au făcut totul bine”, au fost „condamnați” după ce s-au pierdut de cortul lor: „Vizibilitatea a fost extrem de redusă. Nu au avut nicio șansă în aceste circumstanțe", a spus el.

Citeste si: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: VIDEO| Călătorii condiționate de teste negative

Cu toate acestea, verdictul procurorului a fost contestat de familiile victimelor. Yevgeny Chernusov, avocat reprezentant al rudelor, a declarat că este „categoric” în dezacord cu constatările și consideră că studenții au fost uciși de o explozie provocată de o eroare a rachetelor. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si