''Lucrăm pentru a lovi Rusia acolo unde o doare". Cum răspunde UE după noile atacuri devastatoare ale Moscovei

Uniunea Europeană a adoptat până acum 8 pachete de sancţiuni împotriva Rusiei și pregătește noi penalizări. Președinta Comisiei Europene a vorbit din nou, în Finlanda, despre pachetul 9 de sancțiuni pregătite pentru Moscova.

Author: Sorin Negru joi 24 noiembrie 2022 , 13:27

sancțiuni UE

Un nou pachet de sancțiuni UE pentru Rusia

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Uniunea Europeană lucrează la al 9-lea set de sancţiuni contra Rusiei, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda, informează Reuters.

''Lucrăm asiduu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i scădea şi mai mult capacitatea de a duce războiul contra Ucrainei şi pot anunţa astăzi că lucrăm cu viteză maximă la cel de-al 9-lea pachet de

sancţiuni'', a spus Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă la Helsinki.

Atac sângeros al Rusiei în Ucraina

Declarațiile șefei CE vin la doar o zi după un atac masiv cu rachete al Rusiei asupra mai multor localități din Ucraina, soldat cu cel puțin 10 morți și sute de răniți.

Ucraina a propus adoptarea unei  rezoluții de condamnare  a "terorii energetice", într-un discurs al președintelui Zelenski la ședința Consiliului de Securitate al ONU convocată după loviturile cu rachete ale Federației Ruse.

"Cu temperaturi sub zero, câteva milioane de oameni fără alimentare cu energie electrică, căldură şi apă, aceasta este, evident, o crimă împotriva umanităţii",  a declarat preşedintele Zelenski într-o scurtă declaraţie adresată Consiliului de Securitate.

Nu toate țările din UE sunt de acord cu noul pachet de sancțiuni

Nu toate țările din UE sunt de acord cu sancțiunile la adresa Rusiei sau cu susținerea financiară a regimului de la Kiev.

Ungaria nu va sprijini un plan al Uniunii Europene de a oferi Ucrainei miliarde de euro în asistență bugetară anul viitor, a declarat săptămâna trecută prim-ministrul maghiar Viktor Orban.

Citește și: Noi imagini controversate cu Vladimir Putin. Liderul rus abia se ține de un scaun (VIDEO)

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat explicit, vineri 18 noiembrie, că Ungaria nu va sprijini viitorul  pachet major de ajutor  pentru Ucraina, pe care UE l-a dezvăluit săptămâna trecută.

Vorbind la o conferință de la Budapesta, Viktor Orban a spus că, deși Ungaria condamnă agresiunea Rusiei și sprijină poporul ucrainean, el nu este dispus să pună interesele Ucrainei înaintea celor ale propriei sale țări.

Ursula von der Leyen, despre al 9-lea pachet de sancțiuni

''Sunt încrezătoare că foarte curând vom aproba un plafon al preţului global pentru petrolul rusesc cu G7 şi cu alţi parteneri majori. Nu vom avea linişte decât atunci când Ucraina se va impune în faţa lui Putin şi a războiului său ilegal şi barbar'', a spus şefa executivului UE.

Uniunea Europeană a condamnat ferm atât decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte zonele necontrolate de guvern din Doneţk şi Lugansk, cât şi agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. UE a condamnat, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii UE au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acţiunile militare, să retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentele militare din Ucraina şi să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

Ce mai recent pachet de sancțiuni UE include:

un plafon al preţurilor legat de transportul maritim al petrolului rusesc pentru ţările terţe;

extinderea listei produselor restricţionate care ar putea contribui la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei;

interdicţia privind comerţul cu arme, arme de foc pentru uz civil, muniţie, vehicule militare şi echipamente paramilitare;

interdicţia privind importurile de produse siderurgice din Rusia; interdicţia de a furniza Rusiei servicii de arhitectură şi inginerie, precum şi servicii de consultanţă în domeniul informatic şi servicii de consultanţă juridică;

includerea pe lista neagră a unui număr suplimentar de 30 de persoane implicate în organizarea de "referendumuri" simulate şi şapte entităţi care sprijină efortul de război, cum ar fi Kalaşnikov. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si