Lucruri mai puțin știute despre Mica Unire. După Mica Unire a început și modernizarea țării

Lucruri mai puțin știute despre Mica Unire. Unirea Principatelor Române este una dintre cele mai importante sărbători din istoria poporului român.

Author: Madalina Grigore joi 19 ianuarie 2023 , 14:40

Lucruri mai puțin știute despre Mica Unire.

Lucruri mai puțin știute despre Mica Unire. După Mica Unire a început și modernizarea țării

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Lucruri mai puțin știute despre Mica Unire. Pe 24 ianuarie 2023 sunt celebrați 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. 

Unirea Principatelor Române din 1859  a rămas sub numele de „Mica Unire”, pentru a putea fi deosebită de Unirea de la 1 Decembrie 1918, un moment important pentru formarea României ca stat. Autoritățile au decis ca în urmă cu câțiva ani „Mica Unire” să fie zi liberă legală.

Lucruri mai puțin știute despre Mica Unire.

Lucruri mai puțin știute despre Mica Unire. După Mica Unire a început și modernizarea țării

Mica Unire, sărbătoare importantă pentru români pe 24 ianuarie 2023

Mica Unire din 1859 a avut loc odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești și al Moldovei, momentul însemnând primul pas important în drumul pentru înfăptuirea statului național român. 

La data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar câteva zile mai târziu, la 24 ianuarie 1859, Cuza este ales și domn al Țării Românești. Întâlnirea istorică în urma căreia Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Țării Românești și în care s-a decis Mica Unire a avut loc la Hotel Concordia din București, astăzi situat pe strada Smârdan, numărul 39.

Citește și: Vremea în minivacanța de Mica Unire- 24 ianuarie 2023. Prognoza meteo

Mica Unire este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate. La 5 ianuarie 1859, în Moldova, și la 24 ianuarie 1859, în Țara Românească. Totuși, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Lucruri mai puțin știute despre Mica Unire.

Lucruri mai puțin știute despre Mica Unire. După Mica Unire a început și modernizarea țării

Lucruri mai puțin știute despre Mica Unire

Un rol important în realizarea  Unirii Principatelor Române  l-a avut și propaganda făcută de partidele din cele două principate în cele două țări și în străinătate.

Procesul Unirii Principatelor a început odată cu adoptarea Regulamentelor Organice între 1831-1832 în Muntenia și Moldova, care stipulau necesitatea unificării politice, urmate de acorduri vamale între 1833 și 1835 și lichidarea posturilor vamale între cele două țări începând cu 1 ianuarie 1848, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Astfel, deznodământul războiului Crimeii a stăvilit pentru un timp ambițiile geopolitice ale imperiului rus la Dunărea de jos, fără a consolida efectiv imperiul Otoman de care depindeau principatele, ceea ce a creat un context favorabil realizării unirii.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre Mica Unire. 24 ianuarie este sărbătoare legală în România

Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor adunări ad-hoc în 1857, a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.

După Mica Unire a început și modernizarea țării. Așadar, s-a făcut o reformă fiscală în 1861 prin instituirea unui impozit personal pentru bărbații majori, dublat de un impozit funciar.

Mai apoi, a mai fost introdusă o contribuție pentru drumuri, semn că intenția era de a dezvolta infrastructura țării, impozitul funciar și alte măsuri care au făcut ca la sfârșitul anului 1861, în preajma deplinei lor unificări administrativ-politice, Principatele Unite Române să fie dotate cu un sistem fiscal modern. 

Citește și: Mesaje pentru 24 ianuarie 2023. Urări și felicitări originale pentru Mica Unire „La mulți ani, dragi români!”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si