Tot ce trebuie să știi despre Mica Unire. 24 ianuarie este sărbătoare legală în România

Tot ce trebuie să știi despre Mica Unire. Data de 24 ianuarie 2023 reprezintă data la care se vor împlini 164 de ani de la Unirea Principatelor Române sau „Mica Unire”, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Author: Alexandra Bercea miercuri 18 ianuarie 2023 , 17:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Tot ce trebuie să știi despre Mica Unire. Mica Unire, sărbătorită în fiecare an la 24 ianuarie, reprezintă primul pas măreț spre înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. 

În luna ianuarie, românii beneficiază de mai multe zile libere legale, iar 24 ianuarie 2023 este una dintre ele. 

În prima lună a anului, românii vor beneficia de o minivacanță de patru zile, dat fiind faptul că 23 și 24 ianuarie pică luni, respectiv marți. Astfel, angajații pot face punte cu weekendul de dinainte și se pot bucura de mai multe zile de odihnă, chiar la început de an. 

Proiectul s-a aflat pe masa Guvernului chiar în ultimele zile din 2022, iar măsura se aplică pentru personalul instituțiilor și autorităților publice.

Tot ce trebuie să știi despre Mica Unire

Unirea Principatelor Române din 1859 a rămas în istoria țării ca „Mica Unire”. Această dată reprezintă unirea Principatului Moldovei și Țării Românești sub același domnitor – Alexandru Ioan Cuza.

Citeste si: Alexandra Dumitru, câștigătoarea sezonului opt ''Bravo, ai stil!'', a intrat în posesia premiului de 100.000 de lei- kanald.ro

Citeste si: Cum a fost, de fapt, relația Marcelei Fota cu fostul soț?! Acum a recunoscut: „Copilul meu nu știe”- wowbiz.ro

În data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza.

Peste o săptămână, în 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, iar profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, și aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu două principate conduse de același domnitor. 

Citește și: 23 și 24 ianuarie sunt zile libere în 2023?

În urma Tratatului de pace de la Paris în 1856 situația Principatelor Române a început să se schimbe. Moldovei îi sunt atașate trei județe din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail și Bolgrad.

Majoritatea membrilor Divanului Ad-hoc din Țara Românească s-au pronunțat în favoarea Unirii, în Moldova însă, caimacanul Nicolae Vogoride sprijinit de Imperiul Otoman a falsificat listele electorale.
În 1858 a avut loc Congresul de la Paris, unde s-a ridicat problema Unirii Principatelor Moldovei și Țării Românești, însă, din cauza faptului că s-au putut pune de acord în privința acestora, s-a decis ca acestea să-și decidă singure soarta.

"Mica Unire", un proces complex de apropiere culturală și economică

Mica Unire este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate. Cu toate acestea,"Mica Unire" a reprezentat un întreg proces complex de apropiere culturală și economică a celor două țări.
După Mica Unire a început și modernizarea țării. Așadar, s-a făcut o reformă fiscală în 1861 prin instituirea unui impozit personal pentru bărbații majori, dublat de un impozit funciar.

Citeste si: „Nu a avut nicio lacrimă, lui nu îi pare rău. Îi pare rău că eu nu m-am stins, atât. A spus că eu i-am cerut să nu chem ambulanța.” Dana Roba a fost pusă față în față cu Daniel Balaciu. Ce și-au spus cei doi- kfetele.ro

Citeste si: Dezvăluirea halucinantă care i-a lăsat muți de uimire pe procurori. Daniel Balaciu, motivul pentru care nu a chemat ambulanța când Dana Roba zăcea într-o baltă de sânge- radioimpuls.ro

România a început să fie recunoscută pe plan internațional abia în 1866, când și-a luat acest nume și a fost redactată prima Constituție.

Citește și: 23 și 24 ianuarie sunt zile libere în 2023? Românii care se vor bucura de patru zile libere

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si