Ludovic Orban, noi precizări privind deschiderea noului an şcolar

Ludovic Orban a afirmat că procentul cazurilor de coronavirus în rândul elevilor este de 6,3%. El a dat aceste date în condițiile în care școala încă nu a început. Premierul a adăugat că toți elevii, profesorii și personalul nedidactic trebuie să poarte mască la școală.

Andreea Stoica, marți 25 august 2020 , 07:16

Ludovic Orban
Ludovic Orban
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Premierul a precizat cu privire la cele 50 de milioane de euro pentru acoperirea cheltuielilor legate de achiziția materialelor de protecție sanitară și medicală, măști și dezinfectanți în școli, că „suma poate fi suplimentată oricând, dacă va fi necesar”.

În legătură cu alocarea banilor pentru achiziționarea a 500.000 de tablete, el a spus că au fost alocate 100 de milioane de euro „ca să închidem orice discuție”, deoarece „a fost o dezbatere publică permanentă, că sunt 200.000, că sunt 600.000 de tablete. Cine poate ști cel mai bine câte tablete sunt necesare? Conducerea școlilor și autoritatea locală.”

În ceea ce privește cursurile pentru creșterea competențelor digitale ale cadrelor didactice, Orban a spus că au participat până acum „zeci de mii”. „Mi-e greu să dau o cifră exactă. La finalul acestor cursuri se va putea da o cifră”, a completat premierul, la digi24.ro.

Ludovic Orban: 6,3% dintre cazurile de coronavirus sunt copii de vârstă școlară

Ludovic Orban a dezvăluit că „dintre românii care s-au îmbolnăvit, procentul elevilor de vârstă școlară este de 6,3%, fără să fie școală. (...) A existat o răspândire a virusului și pe această această categorie de vârstă”.

Citeste si: Elevii mai au de așteptat. Când vor afla cum se vor întoarce la cursuri în noul an școlar

„Riscurile sunt foarte mici. Majoritatea tinerilor nu dezvoltă forme grave, foarte mulți dintre ei nici nu au simptome sau nu le simt, nu le bagă în seamă, mulți se vindecă fără să știe că au fost infectați”, a subliniat el.

Noul an şcolar
Noul an şcolar

Dacă apar mai multe cazuri se pot suspenda cursurile

„Dacă apare un caz într-o clasă, automat 14 zile se suspendă cursurile în clasa respectivă, se face anchetă epidemiologică. Dacă apar mai multe cazuri, poate 3-5 cazuri într-o şcoală, se pot suspenda cursurile în şcoala respectivă, pe o perioadă de 14 zile. Pentru asta, noi am prevăzut un act normativ, pe care l-am avut deja în dezbaterea guvernului, prin care am stabilit să acordăm ajutorul care a fost dat în perioada stării de urgenţă, 75% din salariu, pentru un părinte, ca să stea, pe perioada în care sunt suspendate cursurile, cu copilul acasă. Deja ne-am gândit la această variantă”, a subliniat premierul.

Citeste si: Alexandru Rafila, despre coronavirus: „Vom trăi cu acest virus în anii următori”

Întrebat cu cât va crește procentul școlarilor infectați după deschiderea noului an școlar, Orban a spus că „totul va depinde de măsura în care oamenii se conformează. E rău cu mască, dar e mai rău fără mască. Regulile de igienă personală, păstrarea distanței, să nu mai vorbești în fața omului. Dacă aceste lucruri simple sunt respectate, atunci se reduce răspândirea virusului semnificativ”.

Toţi copiii trebuie să poarte mască la şcoală

Toți copiii trebuie să poarte masca la școală, toți profesorii și tot personalul nedidactic. Nu există niciun fel de discuție pe tema asta. În timpul orelor, riscul va fi foarte mic. În pauza de recreație trebuie o ușoară atenție, e tendința copilului de a se apropia unul de altul”, a completat șeful Executivului.

El a precizat că „cea mai mare dificultate este adaptarea de a putea preda online, pentru că foarte mulți profesori sunt profesori obișnuiți, cu modalitatea de predare clasică” și că se urmăresc soluțiile găsite de alte state europene cu privire la adaptarea predării.

Citeste si: "Măști gratuite pentru fiecare elev!". Cum răspunde Guvernul la solicitarea elevilor

„Noi avem clase mari, de 32-34 de elevi. S-a adoptat o lege în Parlament, inițiată de PSD, în care s-a redus numărul de elevi din clase, în funcție de ciclul în care se găsesc. E tipul de lege care reprezintă un deziderat, de pe care nu poți să o aplici când mai ai trei săptămâni până la începerea școlii. Restructurarea claselor e greu de făcut (...) înseamnă mai multe clase formate, mai mulți profesori care să predea. Infrastructura școlară nu poate fi adaptată peste noapte”, a completat el.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si