Convorbirea dintre cei trei oficiali s-a bazat pe teme legate de evoluția fluxului de cetățeni ucraineni la granița dintre România și Republica Moldova, măsurile de fluidizare a  traficului la frontieră și aplicarea procedurilor mecanismului european de protectie civilă, potrivit Guvernului României. 

Citeste si: Mai mulți jurnaliști din Republica Moldova și-au dat demisiile după invazia Ucrainei. Care este motivul pentru care au recurs la acest gest

„De câteva zile, trăim într-o realitate nouă. Una diferită de cea dinainte de 24 februarie. Războiul din Ucraina a adus mai multă instabilitate și incertitudine în viața noastră. Din primele ore ale crizei, Republica Moldova a chemat la pace, iar autoritățile țării și cetățenii s-au mobilizat pentru a da o mână de ajutor oamenilor din țara vecină, care au avut de suferit primii din cauza războiului”, a afirmat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

70 de mii de refugiați ucraineni au intrat pe teritoriul Republicii Moldova

„Țara noastră și-a deschis hotarele pentru zeci de mii de cetățeni ucraineni, care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să se refugieze dincolo de hotarele țării lor. Oferim ajutor și cetățenilor altor țări, care încearcă să plece din Ucraina în aceste zile. Ați văzut cu toții scenele emoționante de la Palanca, Criva sau Otaci, unde angajații statului, voluntari, locuitori din diferite regiuni au făcut echipe comune pentru a oferi o gustare caldă, transport sau cazare gratuită refugiaților

sosiți în Moldova. Până în acest moment, peste 70 de mii de oameni din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova”, a adăugat Maia Sandu.

Citeste si: MAE, anunț pentru cetățenii români de pe teritoriul Federației Ruse: Este recomandat să părăsească Rusia cât mai curând

„În weekend, am vizitat câteva locuri de trecere a frontierei din nordul țării. Am discutat cu oamenii care fug de război din Ucraina.

Majoritatea sunt femei cu copii. Obosite, speriate de ceea ce au lăsat în urmă, ele își doresc să revină acasă cât mai repede.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu- wowbiz.ro

Le-am spus că sunt în siguranță în Republica Moldova, că le vom găzdui atât timp cât va fi nevoie. Am vorbit cu primari foarte implicați, dar și cu oameni din localitățile de frontieră, care s-au oferit să ajute refugiații, le-am mulțumit pentru generozitate și implicare. Mulți dintre refugiați sunt rudele și prietenii lor. Tragedia pe care o trăiesc astăzi vecinii noștri ucraineni este și tragedia noastră”, a mai declarat șefa statului de peste Prut.

Moldovenii de peste Prut, mobilizare generală

„În aceste zile, țara noastră a dat dovadă de o mobilizare exemplară pentru a ajuta refugiații ucraineni ajunși în Moldova. Mulțumesc tuturor angajaților poliției de frontieră, ai Serviciului Vamal, ai Inspectoratului General al Situațiilor de Urgență, ai trupelor de carabinieri, ai poliției de patrulare, ai serviciului SMURD, tuturor primarilor, lucrătorilor primăriilor, asistenților sociali, medicilor, angajaților ministerelor și agențiilor și altor angajați ai statului implicați în efortul de gestionare a fluxului de refugiați. 

Vă mulțumesc pentru munca exemplară și dăruirea de care dați dovadă, în aceste zile dificile și incerte, lucrând în condiții grele, cu resurse limitate și sub o mare presiune. Mulțumesc de asemenea diplomaților noștri, care au rămas la datorie, în condiții de risc sporit, și care oferă sprijin cetățenilor pomeniți în dificultate din cauza situației create în țara vecină și în regiune”, a mai spus Maia Sandu în declarația de presă pe care a susținut-o luni la Chișinău.

Citeste si: Un marinar ucrainean a scufundat parțial iahtul șefului său, un oligarh rus: „Șeful meu este un criminal!”

Totodată, Maia Sandu a ținut să le mulțumească tuturor voluntarilor implicați în acest efort, tuturor cetățenilor Republicii Moldova pentru generozitatea, solidaritatea și unitatea de care au dat dovadă, sprijinindu-i pe cei care au nevoie de ajutorul lor, subliniind că omenia moldovenilor reprezintă puterea lor.

Sprijinul extern și comunicarea cu liderii Occidentali 

„Mulțumesc tuturor cetățenilor din țară și de peste hotare pentru donațiile făcute pentru a sprijini efortul de primire a refugiaților ucraineni. Donațiile continuă să vină pe conturile deschise la trezorerie și în băncile comerciale, iar acești bani sunt folosiți pentru a asigura refugiații ajunși în Moldova cu cele necesare”, a mai declarat Maia Sandu.

Citeste si: Dorin Cioabă îi felicită pe rromii care au furat tancul rusesc: „Ciordit-ai tancu’ rușilor? Ciordit și topit!”

„Comunic activ, în această perioadă, cu partenerii externi ai țării noastre. Am discutat, în ultimele zile, cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Președintele Consiliului European, Charles Michel, Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, Președintele României, Klaus Iohannis, Președintele francez Emmanuel Macron, Secretarul de Stat al Statelor Unite, Anthony Blinken, prim-miniștrii Canadei, Olandei și Spaniei, Justin Trudeau, Mark Rutte și Pedro Sanchez. Comunitatea internațională apreciază mult efortul umanitar al țării noastre și este pregătită să ne ajute în acest efort. Interlocutorii mei au reconfirmat sprijinul lor pentru integritatea teritorială a Ucrainei- și cea a Republicii Moldova.

Partenerii și prietenii noștri susțin deplin dreptul nostru de a ne decide singuri soarta și de a avansa pe calea integrării europene. Le-am comunicat repetat interlocutorilor mei, că în aceste vremuri complicate pentru Republica Moldova, integrarea europeană este garanția cea mai importantă că țara noastră va rămâne parte a lumii libere, în care demnitatea umană, drepturile și libertățile omului sunt prețuite și respectate- și calea cea mai sigură către îmbunătățirea substanțială a condițiilor de viață ale cetățenilor noștri”, a transmis Maia Sandu. 

Citeste si: Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a mințit în legătură cu sentimentele sale: „Eu nu m-am prefăcut niciodată.”- kfetele.ro

Citeste si: Chris Martin, lecţie de iubire la al doilea concert Coldplay de pe Arena Naţională! A invitat trei tineri pe scenă, între care şi un supravieţuitor de la Colectiv- radioimpuls.ro

Citeste si: Miss Ucraina 2015 a renunțat la haine scurte, a luat arma și a intrat pe câmpul de luptă. Anastasiia Lena își apară patria

„În aceste momente, accelerarea procesului de integrare europeană este mai importantă ca niciodată pentru noi. Noi vom continua eforturile de a ancora Republica Moldova în spațiul valoric european”, a subliniat președinta.

„Realitatea în care ne-am trezit pe 24 februarie ne-a schimbat planurile de viață. Astăzi înțelegem cu toții cât de importantă este pacea. Fără pace, nu putem avea dezvoltare, nu putem construi un viitor prosper și liniștit. Republica Moldova cheamă în continuare la încetarea luptelor și soluționarea conflictului din Ucraina pe calea dialogului. Astăzi pacea este prioritate”, am încheiat aceasta.

Citeste si: Ucrainenii din Kiev stau la cozi uriașe în fața supermarketurilor după ridicarea interdicției de circulație


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si