Manuscrisele lui Newton și Galileo Galilei, găsite în județul Neamț - VIDEO

O descoperire incredibilă a polițiștilor de la Interpol a ținut prima pagină a presei internaționale: mai multe cărţi şi manuscrise vech furate din Londra au fost găsite în judeţul Neamţ. Printre operele de artă se aflau lucrări ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton şi ale pictorului Francisco Goya.

Razvan Ilie, vineri 18 septembrie 2020 , 11:02

galileo si newton
Manuscrise rare, furate de români la Londra
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Mai multe cărţi şi manuscrise vechi, în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline, furate din Londra în urmă cu câțiva ani, au fost găsite vineri în judeţul Neamţ, în urma cooperării judiciare internaţionale dintre Poliţia Română și autorităţile din Marea Britanie şi Italia.

Lucrările descoperite în sacoșe de rafie includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei şi ale omului de ştiinţă Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol Francisco Goya.

Citeste si: A murit autorul romanului "Forrest Gump"

Potrivit Poliţiei Române, în 16 septembrie, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română şi procurorii DIICOT - Structura Centrală, cu sprijinul I.P.J. Neamţ, au făcut o percheziţie domiciliară în judeţul Neamţ, în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Marea Britanie.

Citeste si: Panică în școli. Elevi diagnosticați cu covid-19

Ce valoare au operele recuperate

Ca urmare, au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărţi şi manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase din Anglia, în perioada 2017-2019.

Citeste si: Armata din Belarus, în stare de alertă. Aleksandr Lukaşenko închide frontierele cu două țări UE

"Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit", arată IGPR.

Persoanele bănuite de comiterea faptelor sunt arestate preventiv în Anglia.

Citeste si: OMS: Sunt șanse mai mari să câştigi la loto decât să scapi de infecţia cu coronavirus

Activităţile au fost derulate în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT BROOKS), constituite între autorităţile judiciare din România, Anglia şi Italia, iar ancheta s-a desfăşurat sub egida EUROJUST, cu sprijinul EUROPOL.

Activitatea de cooperare investigativă internaţională a beneficiat de sprijinul EMPACT prioritatea infracţiuni contra patrimoniului. Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate lupta împotriva criminalităţii organizate, în perioada 2018-2021.

carti si manscrise rare
Poliția Română a recuperat operele lui Newton și Galilei furate în Anglia

Cum a decurs operațiunea de recuperare

În 25 iunie 2019, poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, împreună cu procurorii DIICOT - Structura Centrală, au făcut 28 de percheziţii în România, în cadrul unei acţiuni care a avut loc simultan şi în Anglia şi Italia, pentru destructurarea unei grupări infracţionale. Percheziţiile de atunci au avut loc în judeţele Iaşi, Neamţ, Suceava, Braşov, Bihor şi municipiul Bucureşti.

Citeste si: Ceaiul de salvie. Beneficiile neștiute asupra organismului

Membrii grupării erau bănuiţi de comiterea mai multor furturi din societăţi comerciale şi depozite amplasate în special în Anglia (14 fapte comise), dar şi în alte state din UE.

Poliţiştii au pus în executare 12 mandate de aducere, mai multe persoane fiind audiate. Atunci, au fost descoperite mai multe bunuri şi înscrisuri cu valoare probantă în cauză, fiind instituite şi măsuri asigurătorii. Au fost reţinute 4 persoane, iar faţă de alte 3 au fost puse în executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor.

În cadrul echipei comune de anchetă, au fost desfăşurate activităţi inclusiv pe teritoriul Angliei şi Italiei.

Citeste si: Calificare spectaculoasă pentru FCSB în Europa League

Citeste si: VIDEO - Clanul Sadovenilor, săltat. Poliție: Facem cercetări

În cadrul EUROPOL, a fost constituit un centru operaţional de comandă unde au fost prezenţi câte un reprezentant al celor trei state din echipa comună de anchetă, care au coordonat de la acel nivel activităţile desfăşurate în cadrul acţiunii comune.
De asemenea, la acţiunea desfăşurată în România, au fost prezenţi analişti din cadrul Europol, care au sprijinit activităţile efectuate de poliţiştii români prin birourile mobile.

Citeste si: Un președinte aruncă informația bombă în legătură cu vaccinul anti-covid-19

Echipa comună de anchetă a fost constituită la nivelul EUROJUST, în anul 2017, de autorităţile judiciare române şi britanice, iar ulterior a aderat şi Italia, de la data respectivă fiind efectuate mai multe activităţi de investigare şi cercetare penală şi cooperare poliţienească internaţională.
Pe parcursul anchetei, au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori şi poliţişti britanici, români şi italieni.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si