Marian Vanghelie a uitat să restituie monumentul funerar al generalului Lahovary, unde și-a îngropat bunicul. "S-a făcut dosar la Parchet, dar cavoul e cumpărat de noi”

Capela Lahovary, aflată în centrul Cimitirului Bellu, este un exemplu cu totul aparte de arhitectură funerară, proiectată de arhitectul Ion Mincu la începutul secolului 20 sub forma originală a unei biserici tradiţionale româneşti. Cu toate acestea, fostul edil al sectorului 5 Marian Vanghelie nu a avut nicio problemă să-și însușească pentru familia sa monumentul istoric. Când presa a dezvăluit cazul scandalos, în urmă cu 13 ani, Marian Vanghelie a promis că va restitui cavoul. Astăzi pare că s-a răzgândit.

Author: Razvan Ilie joi 15 iulie 2021 , 17:51

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Care este povestea cavoului Lahovary

Monumentul funerar al generalului erou Iacob Lahovary este o adevărată bijuterie arhitectonică, cu o valoarea artistică a construcţiei incontestabilă. Cavoul a fost construit de celebrul arhitect Ion Mincu, la comanda generalului Iacob Lahovary.

Generalul Lahovary a comandat ridicarea cavoului pentru băiatul său, Jaques, mort la doar 18 ani în 1905, după o suferință îndelungată. Capela în formă de bisericuță românească nu figurează însă pe Lista Monumentelor istorice, potrivit B365.ro, deși Ministerul Culturii promisese în anul 2012, după o investigație a jurnaliștilor de la Adevarul, că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp.

Decoraţia exterioară, sub forma elementelor de piatră, şi frescele atent realizate transpun la scară volumetria şi imaginea unei biserici, făcând cavoul Lahovary să fie singurul de acest gen din patrimoniul arhitectonic românesc.[Sursa foto: Adevarul]

Citeste si: Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani de închisoare pentru luare de mită și spălare de bani

Generalul Lahovary a murit la scurt timp după fiul său și a scris în testament:" Voința mea este: să fiu înmormântat așa cum a fost iubitul meu fiu, Jacques; către dânsul mergeau ambițiile mele, lui îi aduceam omagiul onorurilor ce dobândeam. El a dispărut, nu mai voi decât nădejdea de a-l regăsi pe altă lume. Nu voi nici paradă, nici onoruri, nici catafalc, nici nimic” (testament publicat de “Tribuna”, februarie 1907).

Generalul Lahovary, împreună cu fiul său Jaques[Sursa foto: B365.ro]

Bustul Generalului Lahovary a fost furat, iar mormântul său, profanat

În anul 1993, cavoul familiei Lahovary de la Cimitirul Bellu a fost devastat, bustul Generalului a fost furat și de atunci urma lui s-a pierdut.

Capela Familiei Lahovary se află la figura 55, în mijlocul Cimitirului Bellu, iar pe pereți se mai văd inscripțiile care amintesc de măreția Generalului:  “Medalia Virtutea Militară pe câmpul de luptă”, “Steaua României în timp de resboiu”, “Mare Ofițer al Ordinului Carol I”, “Ministru de Rasboiu”, “Ministru al Afacerilor Streine”.

Citeste si: A vrut să-l bată Marian Vanghelie pe Adrian Năstase? Ce răspuns a dat la ”40 de întrebări cu Denise Rifai”

Cum a ajuns capela lui Lahovary în proprietatea lui Vanghelie

În anul 2008, lângă blazonul familiei boierești, au apărut două cruci pentru răposații Niculae Constantin și Bojan Liana, bunicul și mătușa fostului Primar al sectorului 5 din București, Marian Vanghelie.

În anul 2003, Radu Dumitru, în calitate de șef al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București, dar și consilier local în sectorul 5 la acea vreme, a anulat actul de concesiune al descendenților familiei Lahovary, conform unei investigații Adevărul.

Fostul primar Marian Vanghelie a fost acuzat atunci de „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, distrugere și profanare de morminte”. Vanghelie a promis public că va restitui cavoul, lucru care nu s-a întâmplat, iar dosarul a fost închis cu soluția de „neîncepere a urmăririi penale”.

Marian Vanghelie, despre cavoul Lahovary: "Eu l-am luat chiar când a murit Tataia. L-am cumpărat de la un privat care era rudă cu Lahovary. Dacă nu era numele meu nu se făcea atâta scandal. Dar să știți că toate cavourile care au fost pe acolo"[Sursa foto: Kanal D]

Ce spune astăzi Marian Vanghelie despre cavoul în care și-a îngropat bunicul

Marian Vanghelie a declarat pentru B365.ro că a cumpărat cavoul de la o rudă a lui Lahovary și că el nu figurează pe numele său: “Nu e pe numele meu, că nu m-a interesat să fie pe numele meu. Nu m-am gândit să-mi iau cavou că sună urât, nu m-am gândit”.

"Eu nu i-am luat cavoul lui Lahovary, a fost o procedură notarială, o formă de concesiune, nu o formă de cumpărare... Acolo odihnește Tataia. Cavoul este îngrijit acum, în sensul că atunci când l-am găsit erau pomi urcați pe bisericuța aia, era dezastru, doamnă. N-am mai fost pe acolo în ultimele luni, dar ne-am ocupat să refacem acolo”, a declarat Marian Vanghelie.

Fostul edil spune că nu știe ce s-a întâmplat cu rămășițele Generalului Iacob Lahovary și ale fiului său. “Din ce știu eu, noi când am preluat cavoul, de asta s-a ocupat Administrația Cimitirelor, noi nu am intrat acolo să luăm osemintele, nu știu ce au făcut cu ele”.

Mai multe pe  B365.ro.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si