Mărțișoare 2023. Luna martie este luna dedicată mărțișoarelor, dar și luna dedicată Mișcării de Protecția Consumatorilor prin Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, celebrată pe 15 martie. Atunci când vorbim despre mărțișoare, vorbim și despre  drepturile consumatorilor.

Mărțișoare 2023. Ce trebuie să știm când le cumpărăm?

În luna martie, mărțișoarele se găsesc la tot pasul, fie în tarabe, supermarketuri, magazine de cartier sau magazine de bijuterii.

Dacă ne dorim să achiziționăm un mărțișor confecționat din metale prețioase (aur, argint sau cu pietre prețioase), atunci ar trebui să ne asigurăm că le achiziționăm din magazine autorizate ce ne oferă certificatul de calitate și factura sau bonul fiscal și, de asemenea, să fim atenți și la preț, deoarece nu putem cumpăra un metal prețios la un preț mic.

Sfaturile InfoCons legate de achiziționarea mărțișoarelor în luna martie.

Mărțișoare confecționate manual 

[Sursa foto: Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" - Facebook]

Citește și: Mărțișor 2023. Mituri despre firul alb-roșu oferit în prima zi de primăvară. Tot ce trebuie să știi despre simbolul care vestește începutul primăverii

De asemenea, trebuie să vă asigurați că ambalajul produsului pe care îl achiziționați, fie că vorbim despre cutie, săculet sau plic, nu este deteriorat sau mototolit. Evitați să cumpărăți de la vânzătorii care vă fac oferte nesolicitate și îndreptați-vă către magazinele autorizate.

”Și de 1 și 8 martie, rămânem consumatori și trebuie să fim atenți ce și de unde cumpărăm! Dacă alegem un mărțișor- bijuterie, atunci trebuie să ne asigurăm că o achiziționăm dintr-un magazin autorizat ce ne oferă un certificat de calitate”, a precizat Sorin Mierlea, Președintele InfoCons.

Atenție la mărțișoarele din metale prețioase

Totodată, atunci când achiziționați mărțișoare din metale prețioase trebuie fiți atenți ca magazinul de la care le cumpărați să aibă afișată în interior autorizația eliberată de ANPC operatorilor economici care desfășoară operațiuni cu metale prețioase.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Sfaturile InfoCons legate de achiziționarea mărțișoarelor în luna martie

Mărțișoare confecționate manual 

[Sursa foto: Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" - Facebook]

Citește și: Felicitări de Mărțișor 2023. Mesaje și urări deosebite de 1 martie 2023: ”Primeşte primăvara în viaţă şi în suflet… deschide-ţi aripile şi încearcă să zbori… inchide ochii şi încearcă să visezi… nu-i aşa că e minunat?”

Pe lângă acestea, trebuie să vă asigurați că locul de unde cumpărați beneficiază de o autorizație pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase. Un alt aspect important este prețul de vânzare a metalelor prețioase și a pietrelor prețioase, care nu sunt impuse de nici o instituție de stat. Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane care „vă acostează” pe stradă sub diverse pretexte și nu cumpărați obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă!

Cereți informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare (dacă acestea există) și, neapărat, precizarea că piatra este naturală. Trebuie să vă feriți de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate și să vă asigurați că veți primi un Certificat de calitate al bijuteriilor în original, însoțit de factură sau bon fiscal.

Ce trebuie să conțină certificatul de calitate al bijuteriilor

Certificatul de calitate al bijuteriilor  trebuie să conțină obligatoriudetalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc) și datele de identificare ale operatorului economic de unde achiziționați produsul.

De asemenea, cereți informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service care pot să apară și verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare ce nu țin de cauze mecanice care pot interveni în momentul purtării.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Sfaturile InfoCons legate de achiziționarea mărțișoarelor în luna martie

Mărțișoare confecționate manual 

[Sursa foto: Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" - Facebook]

Citește și: Tradiții și obiceiuri în luna martie. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc?

Trebuie să fiți foarte atenți la produsele din metale prețioase contrafăcute: i mitații (aliaje ce seamănă cu pietrele prețioase), umpluturi (cavități goale ce pot fi umplute cu metal comun, metal prețios inferior sau alt metal decât cel droit) sau acoperiri (mărțișoare acoperite doat la suprafață cu metal prețios).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si