Mărțișor 2023. Iată care este tradiția din spatele Mărțișorului!

Care este legenda Mărțișorului?

Mărțișor 2023. Cele mai cunoscute legende despre acest simbol al primăverii!

Mărțișor 2023. Cele mai cunoscute legende despre acest simbol al primăverii!

Tradiţia asociază legenda cu Baba Dochia, o femeie care a trăit cu mulţi ani în urmă. 

A fost odată, o femeie pe nume Baba Dochia. Aceasta avea un băiat pe nume Dragobete. Într-o zi, Dragobete s-a îndrăgostit până peste cap de o fată frumoasă şi tânăra ca primăvara.

Această tânăra frumoasă, urma să devină soţia lui Dragobete, însă fără acordul Dochiei. 

Cu scopul de a se răzbuna şi pentru a-şi necăji nora, îi dă într-o zi rece de iarnă un ghem de lână neagră şi îi spune următoarele: „Du-te la pârâu şi spală acest ghem, să te întorci acasă abia când acesta devine alb şi curat!”.

Fata a plecat la acel pârâu. După mai multe ore tânăra încă încerca din răsputeri să albească ghemul. Deși avea degetele de la mâini şiroind de sânge şi era îngheţată de frig, aceasta nu putea să plece acasă până nu-şi îndeplinea sarcina.

Impresionat de durerea fetei, Domnul Iisus Hristos i-a apărut în cale şi i-a dat o floare roşie, spunându-i să spele lâna cu ea. Mulţumindu-i, fata a pus floarea în apă, a spălat lâna şi a constatat cu uimire că lâna s-a albit.

Fiind foarte fericită, a plecat acasă, dar soacra sa, auzind povestea fetei, a acuzat-o că acela ce i-a dat floarea nu era un simplu prieten. Tânăra l-a numit Mărţişor pe acesta, nerecunoscându-l pe Iisus Hristos.

Citește și: Cine a fost Baba Dochia? Tradiția celor nouă cojoace la început de primăvară

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

După aceasta întâmplare, Dochia a pornit împreună cu turma sa spre munte, fiind convinsă că primăvara venise deja, altfel de unde ar fi putut Mărţişor să aibă floarea? Pe parcursul călătoriei sale, şi-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Dar vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul zilei, pe atât de urât se făcuse acum.

Ningea şi totul începuse să înghețe. Dochia a îngheţat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră.

Mesaje deosebite de Mărțisor 2023

Mărțișor 2023. Cele mai cunoscute legende despre acest simbol al primăverii!

Mărțișor 2023. Cele mai cunoscute legende despre acest simbol al primăverii!

"Primăvara să îţi aducă un mărţişor de sănatate, un ghiocel de noroc, o adiere caldă de fericire, un nor de iubire şi un soare strălucitor asemeni sufletului tău."

"Anotimpurile vin şi trec, dar fiecare om pastreaza în sufletul său un anotimp. Încearcă să păstrezi primăvara!"

"Sufletul sa-ti vibreze in acordurile bucuriei si dragostei de viata! O primavara fericita si împlinita!"

"Un buchet de ghiocei si o primavara superba pentru o persoana mai specială decât toate anotimpurile!"

"Natura a împletit din flori şi din raze de soare mărţişorul fericirii, pentru ca eu să ţi-l pot oferi azi împreună cu toată dragostea mea"

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

"1 Martie reprezintă începutul primăverii, anotimpul iubirii. Sa te indrăgosteşti paşind prin raze, culegând ghiocei si impartind zambete…"

"Primăvara să-ţi aducă un mărţişor norocos, raze de iubire şi calde adieri de fericire! Anotimpurile vin şi trec, dar fiecare om păstrează în sufletul său un anotimp. Încearcă să păstrezi primăvara."

"Cu o vreme atat de trista numai parfumul primaverii si al tau ma mai tine in viata. Atunci cand te vad, durerea mea se transforma intr-un ghiocel."

"Vreau sa privim impreuna cum infloreste primul ghiocel, vreau sa simtim impreuna caldura primei raze de soare primavaratic, vreau sa ne bucuram impreuna de aroma narciselor inflorite. Vreau sa imi petrec primavara aceasta alaturi de tine."

"Simt primavara invadandu-mi simturile si ca de obicei gandurile mele se indreapta catre tine. Ma gandeam ca nu ti-am spus demult "Te iubesc!"... Dar odata cu primavara atat de insorita si atat de plina de viata am gasit si modul perfect in care sa-ti spun un surprinzator „Te iubesc!”.

Citește și: Mesaje de 1 Martie 2023. Urări și felicitări pentru prima zi de primăvară!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si