Mărțișor 2023.  Simbolul care vestește începutul primăverii, dar și un gest de atenție acordat celor dragi. Ce semnifică, de fapt, mărțișorul în tradiția românească?

Mărțișorul- simbol, legendă și tradiții

Mărțișor 2023. Ce semnifică mărțișorul în tradiția românească?

Mărțișor 2023. Ce semnifică mărțișorul în tradiția românească?

[Sursa foto: PixaBay]

Este cunoscut faptul că mărțișorul este reprezentat în primul rând de un șnur în două culori: roșu și alb. Pe lângă acesta, de-a lungul timpului, mărțișoarele au fost adaptate cererilor de pe piață și au ajuns să fie reprezentate de diverse lucruri: simbolul norocului, cosaș, pisică, ghiocel șamd.

Totuși, de unde a pornit legenda mărțișorului și ce semnifică acesta în tradiția românească?

Citește și: Mesaje de 1 martie 2023. Urări și felicitări superbe pentru prima zi de primăvară

Mărţişorul a fost gândit și conceput ca o amuletă legată cu un şnur împletit din două fire: unul alb, reprezentând divinitatea, sănătatea, puritatea sufletească şi împlinirea şi unul roşu, simbol al dragostei pentru frumuseţile eterne ale vieţii: prietenia, fidelitatea şi onoarea.

Potrivit tradiției populare, cele două culori reprezintă şi cele două anotimpuri de bază (iarna şi vara), în timp ce primăvara şi toamna sunt considerate doar anotimpuri de trecere.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cosmin, descalificat din „Casa iubirii”. Ștefania nu l-a lăsat să o mai atingă- wowbiz.ro

Printre legendele semnificative ale românilor, regăsim şi legenda despre „ Baba Dochia”, care spune că firul Mărţişorului este o funie de 365 sau 366 de zile şi ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce-şi urca turma la munte.

Dochia torcea firul anului primăvara, pe 1 martie, când se năștea anotimpul calendaristic.

În prima zi a primăverii, de mărțișor, în unele zone din țară există obiceiul conform căruia părinții leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint, ori de aur.

Acest talisman este însoțit bineînțeles de două fire răsucite, din mătase albă și roșie.

În acest mod copiii vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii.

Mărțișor 2023. Ce semnifică mărțișorul în tradiția românească?

Mărțișor 2023. Ce semnifică mărțișorul în tradiția românească?

[Sursa foto: PixaBay]

Unii copii vor purta mărțișorul 12 zile la gât, apoi îl vor lega de ramura unui pom tânăr. Dacă pomului îi merge bine (înflorește, înverzește, face fructe) se crede că și copilului îi va merge bine. Alți copii vor purta mărțișorul până când vor vedea prima dată un pom înflorit și abia atunci îl lasă pe ramurile pomului.

Citeste si: Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei doi concurenți: „Eu mă gândeam ca după ce se află chestia asta să încerc să plec acasă.”- kfetele.ro

Citeste si: Momente memorabile pe Arena Națională. Membrii trupei Coldplay, gest inedit pentru Babasha, în a doua seară de concert- VIDEO- radioimpuls.ro

Se leagă copiilor ață roșie cu alb și cu bani la gât, păstrându-le până când vin berzele, și atunci zic: Na-ți negrețele și dă-mi albețele!

Superstiții de Mărțișor 

Dacă prinzi şnurul la încheietura mâinii, ai grijă să îl închei într-un nod. Nodul este înzestrat cu funcţie protectoare şi, în perioada în care porţi firul de mărţişor, are puterea de a ţine răul departe de ţine.

La rândul lor, împletiturile te feresc şi ele de ghinion şi împrejurări nefavorabile.

În perioada 1-9 martie se aleg şi Babele pentru a vedea cum îţi vor fi zilele în anul respectiv. Legende străvechi ne spun că de zilele Babelor, baba Dochia obişnuieşte să toarcă şi să îşi scuture cele nouă cojoace, unul câte unul, în fiecare din cele nouă zile.

Citește și: Mesaje de 1 martie 2023. Urări și felicitări superbe pentru prima zi de primăvară

În zonele din Ardeal, femeile nu trebuie să lucreze cu fusul cât timp durează „Babele” pentru a nu atrage asupra lor mania şi blestemele Babei Dochia.

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si