În Iran, crimele se țin lanț. Astfel, oamenii, majoritar femeile, nu mai pot locui în propria țară și nu mai pot ieși pe stradă și să se simtă în siguranță, din cauza crimelor care se petrec parcă din ce în ce mai des.
Cazul recent al Mashei Amini, fata omorâtă în bătaie de autoritățile din Iran, a șocat o lume întreagă. După ce Masha Amini a fost ucisă cu brutalitate, sute de femei, dar și bărbați, au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva crimelor oribile care se produc frecvent în zona Iranului.
Protestele s-au extins pe tot globul pământesc, nu numai în mediul offline, dar și în mediul online. În perioada în care Masha Amini a fost ucisă, internetul parcă a scăpat de sub control, milioane de femei postând videoclipuri pe toate rețelele de socializare, în care își tăiau părul, în semn de solidaritate cu victima. Totuși, protestele din stradă au fost de nelipsit, iar femeile își ardeau tradiționalul hijab și, la fel ca în mediul online, își tăiau părul.
Protestele pentru crimele din Iran a ajuns și la București
Protestele din Iran au ajuns și în spațiul românesc, la București, unde oamenii își strigă nedreptățile și suferințele, ori dorințele pentru un trai decent în țara lor natală.
Regulile din Iran sunt strică, astfel încât locuitorii statului nu pot duce o viață liniștită.
Nilufar, una dintre protestatare, a precizat pentru ce militează pe străzile Capitalei, alături de alte sute de femei.
„Suntem cam 200-250 femei. Milităm împotriva crimelor. Ei omoară copii, majoritatea între 15 și 20 de ani. Trebuie să plătești bani dacă vrei să îți vezi copilul care a murit. La cei morți nu li se arată decât fața. Corpul este tăiat, nu știu ce fac ei, le iau organele”,
a menționat femeia, într-un interviu wowbiz.ro
„Au dat lege să omoare 14.000 de persoane și sunt numai copii. Asta este criminal. În afară că îi omoară, nu ai voie să te duci să le faci ritualurile. E copilul tău, cum poți să îl lași așa? Îl duc cu securitatea, nu te poți apropia. Dar ce sunt, animale? E extraordinar greu ce cerem noi iranienii care locuim aici, dar vrem să se știe pentru ce luptă",
a declarat Nilufar.
O poveste despre ororile prin care trec victimele din Iran
Așa cum am menționat anterior, pe lângă cazul Mashei Amini, de-a lungul vremurilor, mulți oameni au sfârșit în cele mai crunte moduri posibile, printre victime numărându-se și bărbați.
Nilufar a adus în atenția cititorilor, într-un limbaj cât se poate de simplu, povestea tragică a Mashei Amini.
„Totul a început cu Mahsa. Ea venise dintr-un alt oraș cu fratele său să viziteze Iranul, pe la rude. Au prins-o, au dus-o la pușcărie. Foarte mulți pușcăriași care au cazier, efectiv nu au făcut nimic. Mahsa, pentru că a avut o șuviță scoasă, dacă nu era moartă, acum ar fi avut cazier. Așa fac cu lumea. A fost prinsă, avea haine foarte lungi, dar ei au bătut-o. De două ori șeful de la poliție i-a dat doi pumni în cap, după un sfert de oră i s-a făcut rău, a leșinat, a fost în comă și a murit. Ca ea sunt foarte mulți”, a povestit Nilufar.
„A mai fost prins un bărbat de 23 de ani, a fost bătut, legat de un metal și picioarele și mâinile și a fost lăsat acolo să moară", a mai adăugat femeia.