Ce fel de măști trebuie să achiziționezi pentru a avea o protecţie sporită contra COVID-19

Masca de protecție este un accesoriu de nelipsit pentru români și nu numai. Însă puțini știu că măștile ajustate sau duble oferă o protecție sporită împotriva infecției cu Sars-Cov-2.

Author: Georgiana Balaban miercuri 10 februarie 2021 , 20:47

mască dublă de protecție
Măști ajustate de protecție.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Purtarea a două măşti suprapuse sau a unei măşti chirurgicale strânse oferă o protecţie sporită contra răspândirii în aer a coronavirusului, potrivit unui studiu al autorităţilor sanitare americane făcut public miercuri, scrie AFP.

Citeste si: Formular de consimțământ pentru testarea elevilor suspecți de COVID-19. Iată cum arată documentul si cum îl completezi corect

Masca reduce semnificativ expirarea picăturilor de la persoanele infectate şi reduce expunerea la aceste particule a persoanelor necontaminate, aminteşte Centrul american pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) în acest studiu.

Masca de protecție- esențială în lupta cu virusul COVID-19

Dar măştile din pânză şi măştile chirurgicale sunt mai slabe decât măştile KN95 (sau FFP2), ceea ce creşte riscul ca aerul să pătrundă prin lateral.

Citeste si: Percheziţii în Bucureşti şi Ilfov în legătură cu achiziţia de măşti contrafăcute

În ianuarie, CDC a făcut simulări în laborator pentru reducerea scurgerilor cu o mască de ţesătură suprapusă unei măşti chirurgicale, apoi cu o mască chirurgicală cu benzi elastice legate lângă marginile care sunt pliate spre interior.

În timp ce masca chirurgicală fără legătură şi masca din ţesătură nu blochează decât 42% şi 44,3%, respectiv aerosoli dispersaţi de o tuse, combinaţia celor două reprezintă 92,5% protecţie.

mască dublă de protecție
Mască chirurgicală de protecție.[Sursa foto: PixaBay]

Într-un alt experiment, expunerea la o persoană infectată fără mască a fost redusă cu 83% cu o mască dublă şi cu 64,5% cu o mască legată la faţă sau din plastic sau cu un încălzitor de gât din nailon purtat peste o mască chirurgicală.

"Asta înseamnă că aceste măşti funcţionează şi că funcţionează mai bine când sunt ajustate şi purtate corect", a afirmat Rochelle Walensky, directoarea CDC, în timpul unei conferinţe de presă.

Citeste si: Andra și Cătălin Măruță, surprinși fără masca de protecție și înconjurați de fani!

În contextul în care noi variante mai contagioase de coronavirus se răspândesc în Statele Unite, aceste experimente susţin studii anterioare privind necesitatea de a purta măşti de calitate mai bună, respectând standarde mai stricte sau măşti suprapuse.

Comunitatea ştiiţifică este de acord că virusul este răspândit în aer şi că există din ce în ce mai mult dovezi că picăturile foarte fine pot zbura până la câţiva metri când cineva vorbeşte sau respiră.

"Cercetătorii au demonstrat că infecţiile şi decesele din cauza Covid-19 scad" datorită purtării măştii la nivel general, a adăugat Walensky. "Cu infectări, spitalizări şi decese încă la nivel ridicat, nu este momentul să renunţăm la mască".

Statele Unite sunt cea mai îndoliată ţară de Covid-19, cu peste 468.000 de morţi.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si