Măști de protecție neconforme, un adevărat pericol pentru sănătatea publică

Asociaţia Pro Consumatori vorbește despre ”consecințe grave la adresa sănătăţii” românilor, în urma afirmațiilor publice făcute de președintele ANPC cu privire la identificarea a sute de mii de măști de protecție neconforme.

Author: K.B. marți 09 iunie 2020 , 08:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Asociaţia Pro Consumatori solicită demisia preşedintelui ANPC, Eduardt Cozminschi, acuzându-l că a dezinformat public consumatorii români.

Este vorba despre un interviu pe care Cozminschi l-a acordat postului de televiziune Digi 24 referitor la identificarea a 32 de tipuri de măşti de protecţie neconforme pe teritoriul României., potrivit Capital.ro.

Faţă de cele declarate de preşedintele ANPC la data de 1 iunie 2020, Asociaţia Pro Consumatori face următoarele precizări:

– Având în vedere faptul că este vorba de un produs destinat asigurării protecţiei vieţii şi sănătăţii consumatorilor împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care există obligaţia din partea autorităţilor statului român de a fi folosit de consumatori în spaţiile publice închise, pe perioada stării de alertă, respectiv 15 mai -15 iunie, APC somează preşedintele ANPC să facă dovada controalelor efectuate cu privire la cele 32 de tipuri de măşti neconforme, în maxim 3 zile de la data difuzării prezentului comunicat.

Citeste si: OMS: Situaţia pandemiei de coronavirus "se agravează" în lume

– Pe site-ul ANPC la secţiunea dedicată RAPEX-ului nu există nicio postare referitoare la cele 32 de tipuri de măşti, respectiv câteva mii de bucăţi, despre care preşedintele ANPC afirmă că

ar fi fost retrase de la comercializare. Pentru conformitatea afirmaţiilor de mai sus a se vedea informaţiile care există la secţiunea RAPEX de pe site-ul instituţiei https://anpc.ro/categorie/41/rapex.

Citeste si: Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Citeste si: Radu Mazăre a cerut să fie extrădat înapoi în... Madagascar! Răspunsul judecătorilor la cererea surprinzătoare a fostului primar

Din cele 48 de măşti neconforme publicate în perioada 24 aprilie 2020 – 5 iunie 2020 pe platforma Safety Gate, 37 au fost fabricate în China, la 7 măşti nu se cunoaşte nici marca, nici ţara unde au fost fabricate, iar celelalte 4 mărci de măşti neconforme din totalul de 48 au fost fabricate în Mexic (2 măști neconforme), respectiv Danemarca (2 măști neconforme).

Cele 48 de mărci de măști prevăzute cu filtru de particule au fost declarate neconforme pentru unul din următoarele motive:

– eficiența de filtrare a particulelor și a microorganismelor rezultată în urma testării a fost găsită mai mică decât eficiența declarată de producător;

– lipsa țării de origine pe ambalajul individual sau colectiv;

– masca nu era certificată de un organism terț, dar pe ambalaj exista marcajul CE;

Citeste si: „A aruncat benzină pe mine.” Oana Lis, despre copilăria ei. Vedeta a trăit clipe de coșmar- kfetele.ro

Citeste si: Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

– masca nu se adapta corespunzător pe față.

Eduardt Cozminschi declarase în interviul amintit că Autoritatea pe care o conduce a identificat 32 de tipuri de măști neconforme pe piața din România, fiind vorba de ”câteva sute de mii de bucăți” în valoare de ”câteva sute de mii de lei”.

Citeste si: Proiect important pentru bucureșteni. Cum va arăta pasajul Doamna Ghica

Prin urmare, Asociaţia Pro Consumatori acuză într-un comunicat conducerea ANPC că se face vinovată de ”consecințe grave la adresa sănătăţii datorită folosirii unor măşti neconforme de către consumator”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si