Medicii de familie avertizează că îngrijirea pacienţilor cu boli cronice este în pericol

Medicii de familie avertizează că îngrijirea pacienţilor cu boli cronice este în pericol din cauza absenţei de pe piaţă a susbstanţelor active necesare în tratarea diabetului şi hipertiroidismului.

Author: K.B. luni 23 martie 2020 , 08:50

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Medicii de familie semnalează pericolul în care sunt pacienţii cu boli cronice prin lipsa de pe piaţă a unor substanţe active esenţiale în tratamentul acestor afecţiuni. În acest moment este cazul metforminului şi a levotiroxinei care lipsesc cu desăvîrşire din farmacii”, anunţă Societatea Naţională de Medicina Familiei/ Medicină Generală.

Citeste si: O femeie de 75 de ani din Filiaşi a murit în timp ce era izolată la domiciliu. Poliţiştii au deschis o anchetă

Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienţilor cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte mulţi fiind singura medicaţie.

”Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic ci reprezintă simultant creşterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicaţii renale, oftalmologice, de apariţie a piciorului diabetic, etc. Prevalenţa diabetului este în creştere la nivel mondial. Conform datelor IDF (International Diabetes Federation)- IDF DIABETES ATLAS Ninth edition 2019, în prezent 463 de milioane de persoane au diabet, numărul acestora fiind estimat la 700 de milioane în 2045.

Se considera că una din 11 persoane are diabet, că una din două persoane cu diabet este nediagnosticată şi că la fiecare 8 secunde o persoană cu diabet îşi pierde viaţa din cauza diabetului şi a complicaţiilor acestora”, explică medicii.

Citeste si: Tot ce trebuie să știi despre Willow Project. Cum va afecta mediul cel mai mare proiect de foraj petrolier și ce implicare are Joe Biden- kanald.ro

Citeste si: Cătălin Botezatu a vorbit despre motivul pentru care Stephan Pelger s-a sinucis: „El avea probleme”- wowbiz.ro

Citeste si: Atac virulent la adresa lui Petru Mircea! Fratele Mădălinei Manole: ”Pe o fată ca ea trebuie s-o iubești, nu s-o bagi în groapă”

Levotiroxina reprezintă singura substanţa activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului.

Conform reprezentanţilor Societăţii  Naţionale de Medicina Familiei/ Medicină Generală, prevalenţa pacienţilor cu hipotiroidismului poate depăşi 12% din populaţia generală conform American Thyroid Association.

Citeste si: Ce fac concret autoritățile pentru combaterea epidemiei de coronavirus! Video&Foto

”A sista accesul pacienţilor la tratamentul esenţial pentru controlul bolii presupune apariţia de complicaţii şi chiar creşterea riscului de mortalitate. O astfel de situaţie nu e de dorit niciodată, dar în contextul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicaţia de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul al servicii medicale de specialitate este limitat şi pentru că evoluţia unei persoane cu afecţiuni cronice decompensate în cazul infecţiei cu COVID-19 este mai probabil fatală. Solicităm asigurarea accesului la medicaţia de bază pentru pacienţii cu boli cronice, orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viaţa acestora în pericol”, precizează medicii.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si