Medicii din SUA avertizează: tot mai mulți copii au forme grave de COVID-19

Medicii americani au sesizat în ultimele săptămâni sau luni că tot mai mulți copii fac forme grave de coronavirus, dar spun că este prematur să lanseze ipoteza că ar putea fi de vină noile tulpini ale virusului.

Author: Razvan Ilie miercuri 17 februarie 2021 , 14:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Medicii din Statele Unite au raportat o creștere izbitoare a numărului de copii cu afecțiunea gravă cauzată de coronavirus- Sindromul inflamator multisistemic sau PIMS.

Potrivit unui studiu prezentat de New York Times, tot mai mulți pacienți din rândul copiilor sunt acum mai grav bolnavi decât în timpul primului val de coronavirus.

Acum primim mai mulți copii cu sindromul PIMS, dar de data aceasta, se pare că un procent mai mare dintre aceștia sunt cu adevărat grav bolnavi ”, a spus dr. Roberta DeBiasi, șefa bolilor infecțioase la Spitalul Național pentru Copii din Washington DC.

În timpul primului val pandemic, aproximativ jumătate dintre pacienții minori aveau nevoie de tratament în unitatea de terapie intensivă, a spus ea, dar acum ponderea a crescut la 80-90 la sută.

Citeste si: Bilanț coronavirus, miercuri 17 februarie. Două județe rămân în "zona roșie"

Ipoteză de lucru: ar fi putea fi efectul noilor tulpini de coronavirus

Motivele creșterii numărului de copii cu simptome mai grave nu sunt clare, arată sursa citată. Creșterea poate avea legătură cu creșterea generală a cazurilor de Covid din Statele Unite după sezonul vacanței de iarnă. 

Cu cât sunt mai multe cazuri generale, este firesc să crească și șansele de apariție a bolilor severe. Până în prezent, nu există dovezi că variantele recente ale coronavirusului sunt responsabile, iar experții spun că este prea devreme pentru a specula despre orice impact al variantelor asupra sindromului.

Citeste si: Cât de eficient este vaccinul împotriva COVID-19 Johnson&Johnson?

Cazurile de sindrom inflamator sunt, totuși, rare

Din fericire, incidența sindromului inflamator multi-sistemic (PIMS) rămâne scăzută, deși tot mai multe cazuri se înregistrează pe fondul creșterii exponențiale a numărului de cazuri atât în rândul adulților, cât și al copiilor.  

Cele mai recente cifre furnizate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată 2.060 de cazuri în 48 de state, inclusiv Puerto Rico și Districtul Columbia. Dintre acestea au fost înregistrate 30 de decese.

Citeste si: Focar COVID-19 la o altă școală. Autoritățile au intrat în alertă

Citeste si: Focar de coronavirus la școală. 21 de elevi și trei profesori infectați cu Sars-Cov-2

Vârsta medie a pacienților a fost de 9 ani, dar au existat și cazuri de bebeluși sau de tineri de 20 de ani care au fost afectați cu sindromul asociat COVID. Din nefericire, numărul cazurilor a crescut de la mijlocul lunii octombrie. Î

În timp ce majoritatea tinerilor, chiar și cei care s-au îmbolnăvit grav, au supraviețuit și au plecat acasă într-o stare relativ sănătoasă, medicii nu știu dacă ei nu vor avea probleme cardiace persistente sau alte probleme.

Marea majoritate a copiilor trec prin infecția cu noul coronavirus asimptomatici sau cu simptome minime. În general copiii peste 10 ani au risc mai mare să prezinte simptomatologie sugestivă și tot această grupă de vârstă are risc mai mare să dezvolte sindromul inflamator multisistemic.

Nu există până în acest moment un protocol care să ghideze medicii pediatri sau de familie în managementul perioadei post-COVID în cazul pacienților pediatrici.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si