Mesajul premierului Ciucă de Ziua Europei: „Acum, Europa dă dovadă mai mult ca oricând de unitate şi solidaritate”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, un mesaj de Ziua Europei. Acesta a punctat faptul că Europa dă dovadă acum, mai mult ca niciodată, de solidaritate și unitate, având în vedere faptul că războiul din Ucraina este un adevărat dușman al păcii mondiale.

Author: Laura Macovei luni 09 mai 2022 , 09:47

Mesajul premierului Ciucă de Ziua Europei: Acum, Europa dă dovadă mai mult ca oricând de unitate şi solidaritate

Mesajul premierului Ciucă de Ziua Europei: Acum, Europa dă dovadă mai mult ca oricând de unitate şi solidaritate

[Sursa foto: Facebook/ Nicolae Ciucă]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Mesajul premierului

Ziua Europei marchează momentul de referinţă de acum 72 de ani, în care şeful diplomaţiei franceze de la acea vreme, Robert Schuman, prezenta celebra Declaraţie care îi poartă numele, pusă la punct împreună cu Jean Monnet.

Citeste si: Ce semnificație are Ziua Victoriei pentru Rusia. Se sărbătorește în fiecare an pe 9 mai

A fost un prim pas hotărât către crearea Uniunii Europene.  Trecuseră doar 5 ani de la sfârşitul unui război devastator, care a zguduit întreaga lume şi a provocat numeroase pierderi umane şi economice. Iar planul celor doi părinţi fondatori ai construcţiei europene avea la bază conceptul de solidaritate şi ideea unei comunităţi de interese paşnice, care să facă imposibilă reizbucnirea unui nou conflict distrugător.

Cu rănile încă deschise, Europa se pregătea să închidă porţile ameninţărilor care îi puteau aduce nimicirea ”, spune premierul. 

Ciucă aduce aminte de lagărele naziste

Eliberarea lagărului comunist, pentru care românii au plătit un scump tribut de sânge, ne-a oferit şansa de a ne alătura celui mai impresionant proiect al păcii şi bunăstării- Uniunea Europeană. În cei 15 ani de la aderare, pe care îi sărbătorim în acest an, românii s-au bucurat şi au demonstrat că merită să fie parte a construcţiei europene, confirmând vocaţia noastră de popor ataşat valorilor democratice ”, afirmă prim-ministrul.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: „Am ținut ascunsă sarcina vreo șase luni” Bianca Drăgușanu nu s-a ferit și a spus totul- wowbiz.ro

Citeste si: Soția bărbatului din Bacău, care și-a aruncat cei doi copii în râu, a făcut primele declarații: „Ne-am certat, m-a bătut...”

Primele cuvinte ale Declaraţiei Schuman sunt astăzi la fel de actuale: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă”. Acum, când spectrul războiului ameninţă din nou pacea globală, după perioada dificilă a pandemiei, Europa dă dovadă mai mult ca oricând de unitate şi solidaritate şi face toate eforturile pentru apărarea păcii.

Graţie mobilizării la nivelul Uniunii, România şi toate celelalte state membre au beneficiat de răspunsul european comun la criza provocată de pandemie, iar mecanismul european de redresare şi rezilienţă reprezintă un preţios punct de sprijin pentru perioada următoare. Toate aceste eforturi merg în direcţia consolidării proiectului european, cu deschidere spre ceea ce îşi doresc cetăţenii statelor membre. Propunerile conturate în ultimele luni, pe baza dezbaterilor şi dialogului cu cetăţenii în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei indică o gamă largă de preocupări pentru perioada următoare, de la schimbările climatice la sănătate, consolidare economică, locuri de muncă, gestionarea migraţiei şi rolul construcţiei europene în plan global”, punctează premierul. 

România are, azi, toate resursele necesare pentru a fructifica oportunităţile de dezvoltare în beneficiul cetăţenilor săi

„Nicolae Ciucă arată că ”România are, azi, toate resursele necesare pentru a fructifica oportunităţile de dezvoltare în beneficiul cetăţenilor săi”.

La cele 40 de miliarde de euro- bani europeni deja prezenţi în economia ţării noastre, alte peste 80 de miliarde de euro vor contribui la accelerarea modernizării şi recuperarea decalajelor de dezvoltare economică faţă de partenerii noştri vestici.

Citeste si: „Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate- kfetele.ro

Citeste si: Un nou scandal este pe cale să izbucnească între Andreea Bălan și George Burcea! Procesul o poate lăsa pe vedetă fără sute de mii de euro- radioimpuls.ro

Provocările acestei perioade determină ca solidaritatea statelor membre să se manifeste şi faţă de ţările cu perspective de integrare europeană- Ucraina, Republica Moldova, Georgia. Iar răspunsul comun care a coagulat în acest context statele membre demonstrează consolidarea proiectului european, din care şi România face parte. La Mulţi Ani, Uniunea Europeană! La mulţi ani tuturor cetăţenilor europeni! La Mulţi Ani României în Uniunea Europeană! ”, transmite Nicolae Ciucă. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si